Susipliekė įžeidūs kaimynai – mėtosi grasinimais dėl alaus ir mėsos

Jeigu netinka mūsų mėsa, tuomet mums gali užkliūti jūsiškis alus. Tokius grasinimus Čekijai pasiuntė Lenkijos valdžia. Tiktai Praha į tai nepažvelgė rimtai.

Čekai pradėjo kratytis lenkiškų mėsos gaminių, o įsižeidusi Lenkijos valdžia pagrasino, kad nuo šiol tikrins čekišką alų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Čekai pradėjo kratytis lenkiškų mėsos gaminių, o įsižeidusi Lenkijos valdžia pagrasino, kad nuo šiol tikrins čekišką alų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Varšuva

Mar 2, 2019, 8:50 PM

Čekijos vyriausybė nusprendė sustiprinti lenkiškų mėsos produktų kontrolę.

Kaimynai neketina likti skolingi – Lenkijos žemės ūkio ministras Janas Ardanowskis pagrasino pradėti tikrinti įvežamo čekiško alaus kokybę.

Išjuokė net saviškiai

Čekijos žemės ūkio ministras Miroslavas Tomanas tokių kolegos iš Lenkijos žodžių neišsigando. Socialiniame tinkle jis tiktai pasišaipė iš lenko grasinimo – paskelbė pats išbandęs čekišką alų ir galįs patikinti, jog jis atitinka aukščiausius reikalavimus.

Lenkų ministro pažadą tikrinti kaimynų alų išjuokė net Varšuvos žiniasklaida.

„Gazeta Wyborcza“ priminė, jog čekiškas alus savo kokybe garsėja visame pasaulyje, o dėl lenkiškos mėsos tinkamumo vartoti maistui dabar abejoja visa Europos Sąjunga.

Teks atsiskaityti kas mėnesį

Įtarimai dėl lenkiškos mėsos kokybės kilo prieš mėnesį paaiškėjus, jog vienoje skerdykloje buvo skerdžiamos leisgyvės ir galbūt padvėsusios karvės, o mėsa buvo išsiųsta į keturiolika Europos Sąjungos šalių.

Šių valstybių reikalavimu Briuselis skubiai išsiuntė kontrolierius į Lenkijos skerdyklas.

Taip padaryti buvo nuspręsta ir dėl to, kad netrukus paaiškėjo, jog sergančių karvių supirkimas Lenkijoje yra plačiai paplitęs verslas, iš kurio pelnosi ūkininkai, skerdyklos, mėsos perdirbėjai.

Neseniai patikrinimą baigę Europos Komisijos (EK) kontrolieriai pareikalavo, kad nuo šiol visos 800 Lenkijoje veikiančių skerdyklų kas mėnesį atsiųstų smulkmenišką savo veiklos ataskaitą. Tokia griežta tvarka buvo įvesta atskleidus daugybę rimtų pažeidimų.

EK atstovė Anca Paduru pranešė, jog buvo rasta rimtų spragų, – gyvulių skaičius neatitikdavo užregistruoto dokumentuose, pasitaikė netikslių veterinarų ataskaitų, buvo piktnaudžiaujama jų antspaudais, galiausiai skerdyklose trūksta pačių veterinarų.

Įtarimų, kad į skerdyklas vežami merdintys ir netgi nugaišę galvijai, patvirtinti nepavyko, nes daugybė dokumentų kažkaip buvo pradingę ir kontrolieriai jų negavo.

Laukia dideli nuostoliai

Lenkijos ekonomistai prognozuoja, kad dėl sumažėjusios lenkiškos jautienos paklausos vietos ūkininkų bei mėsos perdirbėjų patiriami nuostoliai gali siekti 600 mln. eurų.

Griežčiausiai į skandalą reagavo būtent Čekijos vyriausybė – nurodė pasienyje tikrinti įvežamos lenkiškos mėsos kokybę.

Bet prieš savaitę čekai ėmėsi dar griežtesnių priemonių – nurodyta lenkišką skerdieną bei mėsos gaminius tikrinti ne tik pasienyje, bet ir visoje šalyje. Taip nuspręsta po to, kai vienoje jautienos siuntoje aptikta 700 kilogramų salmonelioze apkrėstos mėsos.

Ši siunta iškeliavo į penkių Čekijos miestų parduotuves, didžiąją dalį mėsos gyventojai spėjo išpirkti.

Nesutarimai prasidėjo gerokai anksčiau

Čekijos valdžia į lenkiškus maisto produktus pradėjo žvairuoti po techninės druskos skandalo. Prieš septynerius metus paaiškėjo, jog viena įmonė keliems šimtams maisto perdirbėjų vietoj valgomosios tiekė pigią techninę druską.

Nenorėdama pakenkti lenkiškų produktų eksportui Varšuva atsisakė paviešinti minėtas įmones bei jų produktus.

Dėl to supykusi Praha paragino tautiečius nepirkti lenkiškų gaminių ir nuo to laiko griežtai reaguoja į pranešimus apie lenkiškų produktų kokybės trūkumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.