Augintojai nesišvaisto pažadais – pigių daržovių dar teks palaukti

Maždaug prieš savaitę lietuviški trumpavaisiai agurkai sugulė į parduotuvių lentynas, šiemet – labai anksti.

Maždaug prieš savaitę lietuviški trumpavaisiai agurkai sugulė į parduotuvių lentynas, šiemet – labai anksti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Maždaug prieš savaitę lietuviški trumpavaisiai agurkai sugulė į parduotuvių lentynas, šiemet – labai anksti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Atnaujintuose „Kietaviškių gausos“ šiltnamiuose jau antri metai agurkai uždera labai anksti.<br> D.Umbraso nuotr. 
Atnaujintuose „Kietaviškių gausos“ šiltnamiuose jau antri metai agurkai uždera labai anksti.<br> D.Umbraso nuotr. 
Pomidorai „Kietaviškių gausos“ šiltnamiuose užderės po savaitės kitos.<br> D.Umbraso nuotr. 
Pomidorai „Kietaviškių gausos“ šiltnamiuose užderės po savaitės kitos.<br> D.Umbraso nuotr. 
Atnaujintuose „Kietaviškių gausos“ šiltnamiuose jau antri metai agurkai uždera labai anksti.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Atnaujintuose „Kietaviškių gausos“ šiltnamiuose jau antri metai agurkai uždera labai anksti.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Salotos šiltnamiuose dera jau kiaurus metus. <br> D.Umbraso nuotr. 
 Salotos šiltnamiuose dera jau kiaurus metus. <br> D.Umbraso nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Paulina Zujūtė

Mar 17, 2019, 5:58 PM

„Jau antri metai, kai taip anksti užauginame trumpavaisių agurkų derlių. Jie nėra pigūs, tačiau galutinę kainą nustato prekybininkai. Pavyzdžiui, vos pasirodžius prekyboje, „Maxima“ tinkle, pusės kilogramo pakuotė kainavo 2,99 euro.

Pirmasis derlius yra negausus, tačiau paklausus, nes vartotojai yra išsiilgę šviežių trumpavaisių agurkų“ -, teigė šiltnamius valdančios bendrovės „Kietaviškių gausa“ marketingo ir komunikacijos vadovė Bitė Valatkaitė.

Jos teigimu, paklausą padidino ir tai, kad kaip tik tuo metu „Maxima“ prekybos tinklas skelbė akciją, kurios metu perkantieji lietuvišką produkciją atgaudavo 10 proc. sumokėtų pinigų – jie grįždavo į vartotojų „Ačiū“ kortelę.

„Apskritai mūsų šalies gyventojai vis labiau domisi lietuviška produkcija. Visgi ji yra sava, užauginta čia pat, todėl greitai pasiekia ir parduotuves, ir vartotojų stalą.

O ir mes sulaukiame vis daugiau užklausų apie mūsų produkciją socialiniuose tinkluose. Žmonės domisi, kada ir kokių naujų daržovių turėsime, kur jų konkrečiai įsigyti. Paprastai jų galima įsigyti visuose didžiuosiuose prekybos centruose.

Kadangi „Kietaviškių gausa“ šiltnamius modernizavo, technologijos suteikė galimybę ilgavaisius agurkus ir keturių rūšių salotas vazonėliuose auginti ir pasiūlyti gyventojams ištisus metus, net ir šalčiausiu metų laiku“, – teigė B.Valatkaitė.

Turguje dar menka pasiūla

Netrukus šviežių daržovių pasiūlys ir įprastiniuose šiltnamiuose juos auginantys ūkiai.

„Pagrindinė prekyba Lietuvoje užaugintomis daržovėmis prasideda balandžio antroje pusėje – gegužės pradžioje. O šiuo metu turguje gausu lenkiškos produkcijos“, – teigė Kalvarijų turgavietės atstovai.

Joje pavieniai prekybininkai jau siūlo daržovių, dažniausiai – agurkų. Gausiau jų atsiras ant prekystalių maždaug po mėnesio.

Netrukus prekyba ankstyvosiomis lietuviškomis daržovėmis įsibėgės ir Vilniuje esančiame „Benedikto turguje“. Jame prekiauja apie 50 ūkių atstovai. Tad turgavietėje lietuviško agurkai turėtų atsirasti paskutinėmis kovo dienomis.

„Užklausiau daržovėmis prekiaujančių ūkininkų. Kol kas jie prekiauja įvairių sėklų daigais, skirtais salotoms gaminti, taip pat prieskoninėmis žolelėmis.

Susisiekiau ir su didžiausiu mūsų ūkininku, tad jis savo užaugintų agurkų atveš jau netrukus. Jų kilogramo kaina, ko gero, suksis apie 6 eurus“, – tokiomis naujienomis pasidalino „Benedikto turgaus“ direktorė Ilona Drabavičienė.

Netrukus prinoks pomidorai

Pasak B.Valatkaitės, netrukus – kovo pabaigoje arba balandžio pradžioje – parduotuves pasieks ir „Kietaviškių gausos“ užauginti pomidorai.

„Auginame šiemet jų net 15 rūšių, iš kurių daugiau nei pusė yra egzotinės“, – užsiminė B.Valatkaitė. Jos teigimu, kiek kainuos pirmieji lietuviški pomidorai, dar sunku numanyti.

„Pirmojo derliaus kaina visada yra aukštesnė. Sezonui įsibėgėjant ir pasiūlai didėjant, kainos, žinoma, ima mažėti“, – teigė B.Valatkaitė.

Išsižadėjo ūkio

Pasak buvusio ūkininko tauragiškio Rolando Laurinsko, smulkesniems ūkininkams iš ankstyvojo derliaus užsidirbti galimybių nebeliko.

„Šiais metais aš jau jokių daržovių nebeauginau. Mano tėvai, ūkininkai, dar pasiliko toje „vargo baloje“, bet tik todėl, kad galėtų šiek tiek prisidėti lėšų prie algos.

Buvome pasidalinę darbus su tėvais. Vieni augino gėles, kiti – agurkus, salotas specialiuose šildomuose šiltnamiuose. Tačiau ankstyvųjų daržovių savikaina mūsų klimato sąlygomis tampa labai didelė.

Šiltnamius bandėme šildyti kūrendami kuo įvairiausią kurą: dujas, malkas, dyzeliną, net biokurą išbandėme. Vis tiek – brangu“, – kalbėjo R.Laurinkskas.

Anot buvusio ūkininko, dauguma žmonių renkasi pigesnę – lenkišką produkciją, o iš lietuviškų augintojų laurus skina turintys didesnius ūkius.

„Mažose provincijose, tokiose kaip Tauragė, smulkiuosius išstūmė didžiosios parduotuvės. Jose galima nusipirkti daržovių už tokią kainą, kokios, manau, nė vienas mažesnis ūkininkas neįstengtų pasiūlyti, nes jam tai niekaip nepadengtų auginimo savikainos.

O juk lenkiška produkcija dar pigesnė būna. Tad paprasčiausiai nebeverta daržovių ankstyvą pavasarį auginti“, – patikino tauragiškis R.Laurinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.