„Brexit“ smogs vokiečių pajamoms, o JAV, Kinijai ir Rusijai bus naudingas

Vokietijos pajamos patirs didelį „Brexit“ smūgį, nepriklausomai nuo to, koks Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES scenarijus bus pasirinktas, rodo ketvirtadienį paskelbtas Vokietijos „Bertelsmann Foundation“ tyrimas.

Be pačios D.Britanijos Vokietijai „Brexit“ pakenks labiausiai.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Be pačios D.Britanijos Vokietijai „Brexit“ pakenks labiausiai.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2019, 3:03 PM

„Brexit“ be susitarimo reikštų Vokietijos metinių pajamų sumažėjimą beveik 10 mlrd. eurų (11,5 mlrd. dolerių), lygų 115 eurų vienam gyventojui, parodė tyrimas.

Be pačios D.Britanijos Vokietijai „Brexit“ pakenks labiausiai, po to rikiuojama Prancūzija ir Italija. D.Britanija prarastų 57 mlrd. eurų per metus, o tai sudaro 875 eurus gyventojui.

Prancūzijos praradimas būtų 8 mlrd. eurų per metus, o Italijos – 4 mlrd. eurų.

Remiantis tyrimu, neigiamą poveikį gerokai sumažintų „tvarkingas“ „Brexit“. Tyrime įvertinti nuostoliai dėl tarifų ir sumažėjęs konkurencingumas ES. Taip pat – pasekmės kainoms ir atlyginimams.

Vieno iš tyrimo autorių teigimu, nors 10 mlrd. eurų buvo didelis rodiklis, jis sudaro vos 0,3 proc. Vokietijos bendrojo vidaus produkto (BVP). Tuo tarpu minėto tyrimo atstovo teigimu, JAV ir Kinijos BVP dėl „Brexit“ išaugtų milijardais eurų, o Rusija taip pat turėtų naudos, nors ir mažesnės.

Solidžios apimtys

D.Britanijos mažmeninės prekybos apimtys praėjusį mėnesį netikėtai išlaikė solidų augimo tempą, o šiltas oras paskatino pardavimus, sustiprindamas sektoriaus, kaip šviesios ekonomikos pusės, artėjant „Brexit“, vaidmenį, praneša „Reuters“.

Metinis mažmeninės prekybos apimčių augimas vasarį sulėtėjo iki 4 proc., o sausį jos ūgtelėjo sparčiausiai per daugiau negu dvejus metus. Apie tai ketvirtadienį pranešė Nacionalinės statistikos biuras (ONS).

„Reuters“ apklausti ekonomistai prognozavo mažmeninės prekybos apimčių augimo sulėtėjimą iki 3,3 proc.

Vartotojų išlaidos buvo D.Britanijos ekonomikos stiprybės šaltinis, kai verslas sakė, kad „Brexit“ kurstoma nežinomybė verčia įmones atidėti investicijas, o lėtėjantis pasaulio ekonomikos augimas kenkia eksporto paklausai.

Trečiadienį D.Britanijos premjerė Theresa May paprašė trims mėnesiams atidėti „Brexit“ terminą, kad laimėtų laiko po to, kai parlamentas du kartus atmetė pasitraukimo susitarimą. Prašymas sulaukė Europos Komisijos pasipriešinimo.

Vien vasarį mažmeninės prekybos apimtys augo 0,4 proc., nors buvo prognozuojamas nuosmukis, po 0,9 proc. šuolio sausį.

Per pastaruosius metus D.Britanijos namų ūkių pajamų augimą skatino didėjantys atlyginimai ir žemiausias nuo 1975 metų nedarbo lygis.

Pernai D.Britanijos ekonomikos augimas sulėtėjo labiausiai nuo 2012 metų, o Anglijos centrinis bankas prognozuoja, kad šiemet jis bus silpniausias per dešimtmetį.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Nausėda ir I. Šimonytė apie antrąjį prezidento rinkimų turą