Tarp R. Dargio siūlymų Vyriausybei – kalbos apie bankus bei pokyčius, kurie palies kiekvieną

Pirmadienį Vyriausybė ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidiumas rinkosi į bendrą posėdį, kur aptarė svarbiausias šalies ekonomikos ir verslo problemas. Susitikime LPK labiausiai akcentavo konkurencingumo didinimą bankų sektoriuje, mažesnį dirbančiųjų apmokestinimą ir skaitmenizavimo didinimą.

Pramonininkai pateikė konkrečius pasiūlymus, kuriuos įgyvendinus esą būtų užtikrintas Lietuvos ekonomikos konkurencingumas.<br>Lrytas.lt koliažas
Pramonininkai pateikė konkrečius pasiūlymus, kuriuos įgyvendinus esą būtų užtikrintas Lietuvos ekonomikos konkurencingumas.<br>Lrytas.lt koliažas
LPK prezidentas Robertas Dargis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
LPK prezidentas Robertas Dargis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
LPK prezidentas Robertas Dargis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
LPK prezidentas Robertas Dargis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-03-25 11:48, atnaujinta 2019-03-25 11:50

LPK prezidentas Robertas Dargis aiškino, kad Lietuva turi būti labiau pasirengusi pereiti prie naujųjų technologijų.

„Problema yra ta, kad mūsų ekonomikoje dominuoja žemos pridėtinės vertės gamyba, dėl to, kad daugeliu atveju mes paturime užsakomąją gamybą, kuri atlieka tam tikrą paslaugą, bet neturime savo gamybos. Ką atskleidė studija, kad tik ketvirtadalis įmonių vadovų supranta apie jų laukiančius pokyčius“, – kalbėjo jis.

„Mums reikia plano, kaip paskatinti vadovus domėtis gresiančiomis pramonės revoliucijos pasekmėmis, su kuriomis susidursime kiekvienas. Taip pat atkreipti dėmesį, kad mums reikėtų spręsti finansų kapitalų rinkos problemą ir padaryti lengvesnį priėjimą prie pinigų mūsų įmonėms.

Atkreipėme dėmesį ir į Aplinkos ministerijos klausimą, tikimės, kad ministras bus paskirtas, nes čia susikaupė visa krūva problemų“, – pridūrė LPK prezidentas.

Premjeras Saulius Skvernelis po susitikimo džiaugėsi nuolatiniu bendadarbiavimu bei teigė, kad tokie susitikimai vyksta kasmet.

„Turime ir strateginių, ir darbinių klausimų. Džiugu, kad judame į priekį, matome partnerystę, o sprendimai yra įgyvendinami įvairiai, nuo labai gerų pasiekimų iki problemų, kurios sunkiai juda iš mirties taško“, – trumpai diskusiją apibūdino premjeras.

Tarp pramonininkų teikiamų pasiūlymų – alternatyvių bankams finansavimo šaltinių užtikrinimas (prieiga prie privačių kapitalo fondų, draudimo fondų, rizikos kapitalo fondų ir privačių pensijų fondų). Verslo atstovai taip pat siūlo didinti konkurencingumą bankų sektoriuje.

Darbo jėgos apmokestinimo klausimu siūloma susieti „Sodros“ įmokas su asmenine apdraustojo pensijos sąskaita, kad būtų matomas asmeninis kaupimas. Taip pat siūloma įteisinti privataus kaupimo galimybes ne tik pensijų, bet ir nedarbo, ligos išmokų, sveikatinimo reikmių klausimais.

Pramonininkai atkreipė dėmesį ir į skaitmenizavimo didinimą, pavyzdžiui, didžiųjų duomenų (angl. big data) analitinių programų naudojimą valstybės valdyme bei valstybės duomenų institucijų atvirumo gerinimą. Taip pat siūloma sukurti nacionalinę Skaitmeninių inovacijų centrų sistemą bei inovacijų paklausos ir pasiūlos skatinimo sistemą.

„Sukurti ikiprekybinių pirkimų ir valstybės mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEPI) užsakymų finansavimo sistemą, turinčią aiškius efektyvumo vertinimo kriterijus ir sukurti mechanizmą, kad inovatyvūs pirkimai sudarytų nemažiau 5 proc. visų viešųjų pirkimų“, – nurodo LPK.

Aplinkosaugos sektoriuje siūloma aktyviau koordinuoti ir taikyti papildomas reguliacines priemones, skatinančias verslą įsitraukti į žiedinę ekonomiką, atsisakyti Aplinkos ministerijai nebūdingų funkcijų bei aktyviau spręsti su Vieninga gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacine sistema (GPAIS) susijusias problemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.