Premjeras "Revolut" istorijoje neturi abejonių dėl A. Mačiulio

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad "Revolut" istorijoje neturi pagrindo abejoti dėl Vyriausybės vicekanclerio Almino Mačiulio tinkamumo toliau vadovauti Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijai, jeigu jai tektų dar kartą spręsti dėl "Revolut" atitikimo nacionalinio saugumo interesams.

 ​ Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad "Revolut" istorijoje neturi pagrindo abejoti dėl Vyriausybės vicekanclerio Almino Mačiulio tinkamumo toliau vadovauti Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijai, jeigu jai tektų dar kartą spręsti dėl "Revolut" atitikimo nacionalinio saugumo interesams.<br>123RF iliustr.
 ​ Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad "Revolut" istorijoje neturi pagrindo abejoti dėl Vyriausybės vicekanclerio Almino Mačiulio tinkamumo toliau vadovauti Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijai, jeigu jai tektų dar kartą spręsti dėl "Revolut" atitikimo nacionalinio saugumo interesams.<br>123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2019, 1:14 PM

"Neturiu abejonių dėl tinkamumo", - trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Jis pabrėžė, kad komisija sprendimus priima pagal tuos duomenis, kuriuos tuo metu turi, ir "Revolut" atveju elgtasi taip pat.

"Sprendimai buvo priimti pagal tuos duomenis, kuriais komisija disponavo. Jeigu komisija disponuos kitais duomenimis, ką ponas Jakeliūnas dabar teigia, - svarstymas buvo ir mūsų specialioje Nacionalinio saugumo komisijoje - tai bus pagrindas grįžti į komisiją ir persvarstyti šitą klausimą, jeigu bus naujos aplinkybės, nauji faktai, pagrįsti įrodymais", - sakė premjeras.

Kaip ELTA jau rašė, kad vyriausybinė komisija Jungtinės Karalystės startuolį "Revolut" tikrino jau du kartus - startuoliui ateinant į rinką, ir paprašius specializuoto banko licenciją. Lietuvos bankas pernai gruodį išdavė „Revolut” specializuoto banko licenciją. „Revolut” Lietuvoje planuoja teikti indėlių ir paskolų paslaugas.

Tačiau „Revolut” iš užsienio žiniasklaidos anksčiau sulaukė kritikos dėl to, kad esą buvo išjungęs apsaugos mechanizmus, ir dėl to esą nebuvo suvaldyta keli tūkstančiai įtartinų pervedimų. „Revolut” aiškino, kad sistemų keitimai iš tiesų tebuvo papildomai diegiamos saugumo sistemos prie veikiančių, kurių darbas dėl to nenutrūko.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Stasys Jakeliūnas anksčiau yra kreipęsis į valstybės tarnybas dėl galimų „Revolut" ryšių su Rusija. Lietuvos bankas tuo metu teigė, kad S. Jakeliūno minima informacija buvo žinoma, potencialus investuotojas ilgai vertintas kompetentingų institucijų ir įvertintas kaip patikimas.

Dėl šių priežasčių S. Jakeliūnas nori, kad komisija "Revolut" patikrintų dar kartą. Trečiadienį uždarame BFK posėdyje nutarta kreiptis į Seimą, kad šis inicijuotų nutarimą kreiptis į komisiją.

S. Jakeliūnas siūlytų, kad A. Mačiulio vadovaujamoje komisijoje informaciją dėl „Revolut" vertintų žmonės, kurie ankstesniuose posėdžiuose vertinant startuolį nedalyvavo, įskaitant ir patį A. Mačiulį.

„Ne mano teisė siūlyti komisijos sudėtį, bet manau, kad kiekvienoje komisijoje yra pakaitiniai asmenys - tiek pirmininkui, tiek komisijos nariams. Jei aš organizuočiau posėdį, tai aš pasiūlyčiau, kad visi žmonės, kurie nedalyvavo ankstesniuose posėdžiuose, nagrinėtų tas aplinkybes ir faktus, kurie buvo pateikti anksčiau ir kurie papildomai paaiškėjo po to, kai komisija du kartus svarstė „Revolut" atitikimą nacionalinio saugumo interesams. Toks mano siūlymas, bet ar jis bus realizuotas, ne man spręsti", - sakė S. Jakeliūnas.

S. Jakeliūno teigimu, jei Seimas nepriimtų nutarimo trečią kartą kreiptis į komisiją arba komisija nutartų, kad „Revolut" grėsmės nacionaliniam saugumui nekelia, jis siūlytų kreiptis į Europos bankų priežiūros instituciją, kuri šiuo metu vertina, kaip „Danske Bank" prižiūrėjo Danijos ir Estijos finansų priežiūros inspekcijos.

Rūta Grigolytė

 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.