JAV purto Ukrainos oligarchą I. Kolomoiskį, kurio marionete laikomas V. Zelenskis

JAV Federalinis tyrimų biuras Ukrainos turtuoliui Ihoriui Kolomoiskiui iškėlė bylą, praneša amerikiečių portalas „The Daily Beast“. Tai – smūgis kandidato į Ukrainos prezidentus Volodymyro Zelenskio, kuris laikomas šio oligarcho statytiniu, reputacijai.

I.Kolomoiskiui V.Zelenskio laimėjimas prezidento rinkimuose – tai galimybė susigrąžinti P.Porošenko nacionalizuotus svarbiausius verslo aktyvus.<br> Lrytas.lt fotomontažas
I.Kolomoiskiui V.Zelenskio laimėjimas prezidento rinkimuose – tai galimybė susigrąžinti P.Porošenko nacionalizuotus svarbiausius verslo aktyvus.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 2015 m. Kijeve susitiko P.Porošenko (kairėje) ir I.Kolomoiskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 2015 m. Kijeve susitiko P.Porošenko (kairėje) ir I.Kolomoiskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 I.Kolomoiskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 I.Kolomoiskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 P.Porošenko.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 P.Porošenko.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Zelenskis.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
 V.Zelenskis.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Kai V.Zelenskis ėjo į „Eurolab“ kliniką tyrimams, greičiausiai jį lydėjo tas pats apsaugos darbuotojas, kuris anksčiau buvo pastebėtas I.Kolomoiskio kompanijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kai V.Zelenskis ėjo į „Eurolab“ kliniką tyrimams, greičiausiai jį lydėjo tas pats apsaugos darbuotojas, kuris anksčiau buvo pastebėtas I.Kolomoiskio kompanijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2019-04-08 16:49, atnaujinta 2019-04-08 17:29

Įtariama, kad verslininkas ukrainietis JAV plovė pinigus. Tą „The Daily Beast“ patvirtino trys šaltiniai. Užsimenama ir apie kitus nusikaltimus.

Tyrime dalyvauja ir JAV prokuratūra, mat I.Kolomoiskis yra investavęs Ohajuje (JAV).

Didžiosios Britanijos verslo dienraščio „The Financial Times“ teigimu, dabar I.Kolomoiskis gyvena Izraelyje, Tel Avive. Tai gali gerokai apsunkinti tyrimą, nes Izraelis savo piliečių paprastai nesutinka išduoti.

Vis dėlto Ukraina pasiryžusi tyrimą atlikti iki galo. Neseniai buvo pranešta, kad Ukrainos nacionalinio antikorupcinio biuro direktorius Artiomas Sytnikas susitiko su I.Kolomoiskio advokatu bei kandidato į prezidentus V.Zelenskio komandos nariu Andrejumi Bogdanu. Apie ką kalbėtasi, nepranešama.

Kiek anksčiau Anglijos teismas paskelbė, jog areštuojami I.Kolomoiskio ir jo partnerio Genadijaus Bogoliubovo finansiniai aktyvai, kurių vertė – 2,5 mlrd. JAV dolerių. Tarp areštuotų aktyvų – ir šešios kompanijos, kurios, kaip spėjama, priklauso verslininkams arba yra jų kontroliuojamos.

Anksčiau žiniasklaida skelbė, kad prieš „Privatbank“ nacionalizavimą į fiktyvių įmonių sąskaitas neva pateko apie 10 mlrd. grivinų.

„Privatbank“ dar 2016 m. kreipėsi į Londono teismą, pateikdama ieškinį savo steigėjams. Jų reikalauta grąžinti dingusius pinigus.

„Nurodymas areštuoti aktyvus buvo duotas remiantis detaliais įrodymais, kad I.Kolomoiskis ir G.Bogoliubovas neteisėtomis operacijomis iš banko pradangino beveik 2 mlrd. JAV dolerių. Jie pateko į kompanijų, slapta priklausiusių ar kontroliuojamų oligarchų, sąskaitas“, – nurodė banke.

Audito kompanija „Ernst & Young“ išsiaiškino, kad iki nacionalizavimo kredito organizacija buvo finansinė piramidė. 2016 m. gruodį, būdamas sudėtingoje finansinėje situacijoje, „Privatbank“ už vieną griviną atiteko valstybei.

Pats I.Kolomoiskis tikino, kad pinigai iš banko niekur nedingo. „Restruktūrizuojant kreditų portfelį perleidome kompanijoms, kurios padegė ankstesnių skolininkų paskolas. Vadinasi, pinigai liko banke“, – aiškino jis interviu televizijai „1+1“.

I.Kolomoiskio teigimu, visos šios finansinės operacijos buvo visiškai kontroliuojamos Ukrainos nacionalinio banko, rašo gazeta.ru.

O aktyvų areštas, anot verslininko, tėra laikinas, kol byla nagrinėjama teisme.

„The Daily Beast“ šaltinis atkreipė dėmesį, kad nors Federalinis tyrimų biuras šia byla domisi jau seniai, tačiau kol kas I.Kolomoiskiui nepateiktas nė vienas kaltinimas.

Oligarchui atstovaujanti juridinė įmonė „Ashcroft Law“ kaltinimus kategoriškai neigia. „Ponas Kolomoiskis kategoriškai neigia, kad jis JAV plovė kokias nors lėšas. Jis – verslininkas. Jo banką užgrobė vyriausybė, tvirtinusi, kad šis stovi ant bankroto slenksčio“, – teigė juridinės įmonės „Ashcroft Law“ advokatas Michaelis Sullivanas.

Neatmestina, kad paviešinta informacija apie Federalinį tyrimų biurą ir I.Kolomoiskį – smūgis kandidatui į prezidentus V.Zelenskiui. Mat pastarąjį laiko I.Kolomoiskio statytiniu ir netgi marionete.

Tokie spėjimai kyla dėl to, kad tuo metu, kai V.Zelenskis ėjo į „Eurolab“ kliniką tyrimams, greičiausiai jį lydėjo tas pats apsaugos darbuotojas, kuris anksčiau buvo pastebėtas I.Kolomoiskio kompanijoje. Be to, panašu, kad jį lydi I.Kolomoiskio grupei „Privat“ priklausantis vienatūris.

V.Zelenskį su oligarchu sieja ir verslo interesai. Pirma, šou „Večernij kvartal“ rodomas I.Kolomoiskiui priklausančiame televizijos kanale „1+1“. Antra, pats I.Kolomoiskis niekada neturėjo asmeninių politinių interesų, o verčiau darė įtaką situacijai per statytinius, tačiau su V.Zelenskiu jį jau seniai sieja verslo ryšiai.

Vis dėlto svarbiausia visoje šioje dėlionėje yra tai, kad oligarchas tapo asmeniniu dabartinio Ukrainos prezidento Petro Porošenkos priešu. Mat P.Porošenka iš I.Kolomoiskio atėmė ir privatizavo „Privatbank“, tuo metu stambiausią komercinį banką Ukrainoje. Gyvendamas ir Izraelyje, ir Šveicarijoje verslininkas mėgina tarptautiniuose teismuose valstybės ėjimą ginčyti.

I.Kolomoiskiui V.Zelenskio laimėjimas prezidento rinkimuose – tai galimybė susigrąžinti svarbiausius verslo aktyvus ir vėl užimti prarastas pozicijas Ukrainos politikoje.

Pats V.Zelenskis tvirtina, kad jis I.Kolomoiskiui neturi jokių įsipareigojimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.