Rizikuodama įsiutinti ES, Italija padidino 2019 metų biudžeto deficito prognozę

Italijos populistinė vyriausybė padidino 2019 metų biudžeto deficito prognozę iki 2,4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), nors dėl to gali kilti naujas ginčas su ES.

Italijos premjeras Giuseppe Conte (dešinėje) pozuoja su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Italijos premjeras Giuseppe Conte (dešinėje) pozuoja su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2019, 9:14 AM

Naujoji biudžeto deficito prognozė atitinka Romos pernai skelbtą įvertį, kurį ES pareigūnai tuomet pripažino nepriimtinu.

Roma ir Briuselis galiausiai sutarė, jog Italija 2019 metais sieks 2,04 proc. BVP deficito.

Padidinusi biudžeto deficito prognozę, Italija taip pat pablogino ekonomikos augimo 2019 metais projekciją ir dabar numato, kad šalies BVP šiemet paūgės tik 0,2 proc., o ne 1 proc., kaip buvo skelbta pirmiau.

Vis dėlto Italijos valdančioji koalicija pažadėjo paisyti „Europos Komisijos nustatytų tikslų“, pažymima pranešime, kurį paskelbė Italijos prezidentūra.

Padidinta biudžeto deficito prognozė gali sukelti naują ginčą su Europos Komisija ir galbūt išprovokuoti finansų rinkų spaudimą.

Italijos ekonomikos ministras Giovanni Tria kovo pabaigoje įspėjo, kad Italijos ūkio prieaugis šiemet gali būti nulinis arba beveik nulinis.

Europos Komisija numato, kad Italijos BVP paūgės tik 0,2 proc., o Tarptautinis valiutos fondas savo naujausioje ataskaitoje spėja, kad prieaugis bus dar mažesnis ir sudarys tik 0,1 procento.

Italijos valstybės skola šiuo metu sudaro 2,3 trln. eurų, arba 131 proc. Italijos BVP, ir gerokai viršija ES nustatytą 60 proc. ribą. Tačiau didelė dalis šių skolos vertybinių popierių priklauso vidaus investuotojams ir tai mažina spaudimą vyriausybei.

Sulėtėjus eksporto augimui, 2018 metų ketvirtąjį ketvirtį Italijos ekonomika smuko ir nugrimzdo į vadinamąją techninę recesiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.