S. Jakeliūnas pasakė, kaip iš tiesų buvo su jo bandymu įsidarbinti Lietuvos banke

Parlamentinio tyrimo dėl finansų krizės suvaldymo iniciatorius Stasys Jakeliūnas patvirtino, kad yra kalbėjęs dėl galimų darbo santykių su Lietuvos banku (LB), tačiau neigia esą šis tyrimas yra jo asmeninis kerštas prieš LB valdybos pirmininką Vitą Vasiliauską. Pasak politiko, jis LB veikla domisi ir ją stebi jau gerokai anksčiau, nei buvo įvykęs pokalbis.

S.Jakeliūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Jakeliūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Vasiliauskas.<br>T.Bauro nuotr.
V.Vasiliauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-04-10 14:20, atnaujinta 2019-04-10 14:21

S.Jakeliūno teigimu, pokalbiai su LB vyko 2011 ir 2013-2014 metais, kuomet planavo išeiti iš tuometinio premjero Algirdo Butkevičiaus finansų patarėjo pozicijos. Pasak jo, domėjimasis Lietuvos bankų – valstybinio ir komercinių – veikla prasidėjo dar gerokai prieš tai.

„Mano domėjimosi sritys yra LB veikla, komerciniai bankai, Lietuvos finansų sistemos, ekonomika. Pradėjau domėtis 2006 m., kuomet pamačiau Lietuvos bankų priklausomybę nuo išorės finansavimo, ir tas domėjimasis atvedė prie 2008 metų publikacijos „Klausimai Lietuvos banko valdybai“, kurie, beje, iki šiol neatsakyti.

2010 m. išleista knyga „Lietuvos krizės anatomija“. Pažiūrėkite, ten yra Ingridos Šimonytės ir Gitano Nausėdos atsiliepimai. 2011 m. kovo mėnesį publikuoti „Klausimai kandidatui į Lietuvos banko valdybos pirmininko postą“, kurie taip pat neatsakyti“, – sakė S.Jakeliūnas.

Jis taip pat minėjo, kad 2015 metais išleido knygą „Swedbanko byla“, 2018 m. parašė įžanginį žodį ekonomisto Nourielio Roubinio knygai „Krizių ekonomika“. Pasak jo, šis tyrimas, analizuojantis 2009 m. krizės priežastis ir padarinius, yra tęstinė jo veikla, apimanti komercinius ir centrinius bankus.

„Galima teigti, aš taip pasakysiu pusiau juokaudamas, kad visos mano knygos ir rašiniai nuo 2008 metų yra vendeta kažkam. Jeigu mane kaltina, kad aš marodieriauju, santykiauju su lavonais, tai, žinot, juokinga kalbėti apie kažkokias vendetas dėl to, kad manęs nepriėmė į darbą“, – teigė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas.

Naujienų agentūra „Elta“ primena, kad Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Gabrielius Landsbergis, Andrius Kubilius ir Mykolas Majauskas siūlo pakeisti parlamentinio tyrimo, analizuojančio 2009 m. krizės priežastis ir padarinius, pirmininką S.Jakeliūną. TS-LKD frakcija siūlo krizės komisijai vadovauti Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojui Vytautui Kamblevičiui.

„S.Jakeliūnas ne vieną kartą yra įvardinęs krizės priežastis ir atsakomybę priskyręs LB. Tuo pačiu S.Jakeliūnas, kaip pats teigė, siekė bendradarbiauti su LB įsidarbindamas jame. LB, mūsų žiniomis, nesutiko priimti S.Jakeliūno, todėl šis, asmeninių nuoskaudų vedamas, imasi keršto. Toks elgesys nėra suderinamas su Seimo nario atsakomybe ir pareigomis, vadovaujant tyrimo komisijai“, – sako parlamentarai.

Konservatoriai mano, kad S.Jakeliūnas yra akivaizdžiame interesų konflikte.

„Paaiškėjus naujiems skandalingiems faktams, kuriuos patvirtino pats Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas S.Jakeliūnas, jog prašė LB valdybos pirmininko V.Vasiliausko būti priimamas į darbą, lygiai taip pat, kaip yra paaiškėję, jog prašė ir G.Nausėdos būti priimamas į SEB banką, tampa akivaizdu, jog, gavęs neigiamą atsakymą iš abiejų bankų, S.Jakeliūnas savo vadovaujamu tyrimu bando keršyti ir yra akivaizdžiame interesų konflikte“, – sako TS-LKD nariai, siūlantys nušalinti S.Jakeliūną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.