S. Skvernelis: į Lietuvą atvykstančiųjų kvotos leis subalansuoti šalies politiką

Vyriausybės siūlomos į Lietuvą atvykstančių migrantų iš trečiųjų šalių kvotos ir kitos priemonės leis subalansuoti šalies migracijos politiką, sako ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Ukrainiečiai Lietuvoje dažniausiai dirba statybose ir vilkikų vairuotojais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ukrainiečiai Lietuvoje dažniausiai dirba statybose ir vilkikų vairuotojais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2019, 5:30 PM

„Be abejo, mes turime turėti subalansuotus sprendimus ir įstatymas leis tai padaryti skatinant, kad mūsų darbo rinkoje nebūtų aukštos kvalifikacijos darbuotojų trūkumo, – žurnalistams trečiadienį sakė premjeras. – Jeigu mes negalime savais užpildyti, tai turime labai aiškius kriterijus, kokie (žmonės) gali atvykti, ir tikrai negalime leisti, kad dėl darbo jėgos imigracijos nukentėtų ir mūsų žmonių interesai“.

„Aš manau, kad tai yra subalansuota valstybės politika, užtikrinanti tiek ir mūsų poreikį šalies ūkiui ir ekonomikai, tiek ir užtikrinant mūsų šalies viduje dirbančių piliečių interesus“, – pridūrė jis.

Ministrų kabinetas trečiadienį iš esmės pritarė Vidaus reikalų ministerijos pasiūlymams keisti imigracijos taisykles, bet sprendimą galutinai patvirtins posėdyje kitą savaitę.

Numatoma, kad kvotą imigrantams kas metus nustatytų Užimtumo tarnybos vadovas, jis taip pat nustato labiausiai Lietuvoje trūkstamų profesijų sąrašą. Kvotos nebūtų taikomos aukštos profesinės kvalifikacijos darbuotojams.

Migracijos departamentas, atsižvelgdamas į išduotų vizų ir leidimų laikinai gyventi skaičių bei Užimtumo tarnybos pateiktą informaciją apie įdarbintus užsieniečius, kuriems nereikia nei vizos, nei leidimo laikinai gyventi, skaičiuotų kvotos išnaudojimą ir skelbtų šiuos duomenis viešai.

Išnaudojus kvotą, darbdaviai galėtų įsivežti trečiųjų šalių piliečius tik atlikus darbo rinkos testą, tai yra gavus leidimą dirbti Lietuvoje ar Užimtumo tarnybos sprendimą dėl atitikties rinkos poreikiams.

Šiuo įstatymo projektu taip pat sudaromos palankesnės sąlygos imigruoti užsieniečiams iš ekonomiškai stipriausių šalių, kurioms taikoms bevizis režimas: Australijos, Japonijos, JAV, Kanados, Pietų Korėjos ir Naujosios Zelandijos.

Šių šalių piliečiams siūlomos lengvatos, pavyzdžiui, išduoti iki trejų metų galiojantį leidimą laikinai gyventi Lietuvoje, taip pat leisti atvykti su šeima, leisti naudotis neįgaliųjų socialinės integracijos sistema. 

Pasak S. Skvernelio, Lietuva turi būti konkurencinga šalis trečiųjų šalių imigrantams, nes jie kartais pasirenka ir kaimynines valstybes.

Vyriausybės duomenimis, pernai į Lietuvos įmones dirbti atvyko 52 tūkst. užsieniečių iš trečiųjų šalių, jų skaičius kasmet didėja.

Daugiausia į šalį atvyksta ukrainiečių.

 Saulius Jakučionis

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.