ECB neketina kištis – nevertins Lietuvos Vyriausybės kreipimosi į prokurorus

Europos centrinis bankas (ECB) neketina vertinti atskirų ekonominių tyrimų ar vidinių politinių diskusijų, taip pat ir Lietuvos Vyriausybės sprendimo prašyti prokurorų įvertinti, ar per 2009-2010 metų krizę finansų priežiūros institucijos veikė tinkamai, kai dėl išaugusio Vilibor rodiklio smarkiai padidėjo būsto paskolų litais palūkanos, rašo portalas 15min.lt.

 M.Draghi.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M.Draghi.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-17 10:36

Tačiau, anot portalo, ECB leido suprasti, kad jei to reikės, yra pasirengęs ryžtingai reaguoti į grėsmes centrinio banko nepriklausomybei, nes centriniai bankai pagal ES sutartį nepriima kitų institucijų nurodymų.

Atsakydamas į 15min.lt klausimą apie centrinio banko nepriklausomumo svarbą, ECB atstovas spaudai Nicos Keranis persiuntė banko prezidento Mario Draghi pareiškimą, kuriuo jau buvo išsakytas nerimas dėl JAV centrinio banko nepriklausomumo. Taip pat N.Keranis pridėjo ir Europos parlamento narei Evai Kaili išsiųstą laišką, kuriame ECB Stebėtojų tarybos pirmininkas Andrea Enria patikina, kad ECB yra pasirengęs ryžtingai reaguoti į grėsmes nepriklausomybei, jei tik to reikės.

Primename, kad Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui Stasiui Jakeliūnui praėjusį trečiadienį Vyriausybei pristačius jo vadovaujamos laikinosios Seimo komisijos atliekamą parlamentinį tyrimą dėl 2009-ųjų ekonominės krizės, Vyriausybė pirmadienį nutarė prašyti Generalinės prokuratūros įvertinti tuometinių finansų priežiūros institucijų veiklą per krizę.

Pasak premjero Sauliaus Skvernelio, prokurorų bus klausiama, ar valstybės institucijos, atsakingos už finansinių įstaigų priežiūrą 2008 ir 2009 metais, tinkamai atliko savo funkcijas, bei prašoma įvertinti galimą viešojo intereso gynimo poreikį, „nes dėl Vilibor nemažai būsto paskolas litais turėjusių žmonių patyrė nemažų nuostolių.

S.Jakeliūnas praėjusią savaitę suabejojo, ar Lietuvos bankas tinkamai prižiūrėjo komercinius bankus, per krizę galėjusius manipuliuoti indeksu Vilibor, ir todėl būsto paskolas paėmę gyventojai galėjo netekti apie 500 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.