Seimas nepritarė rezoliucijai dėl nepasitikėjimo V. Vasiliausku: skambėjo moralai

Seimas antradienį svarstė tik vieną rezoliuciją dėl Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininko Vito Vasiliausko – valdančiųjų siūlymą centrinio banko vadovui pareikšti nepasitikėjimą. Seimo salėje skambėjo priekaištai Biudžeto ir finansų komiteto vadovui Stasiui Jakeliūnui, kad LB veiklos tyrimas – tai tik jo nuoskaudos. Nestigo ir paauklėjimų Lietuvos banko valdybos pirmininkui Vitui Vasiliauskui dėl jo nemandagių žodžių S.Jakeliūno atžvilgiu. 

 Valstiečių akiratyje – V.Vasiliauskas. <br> D.Umbraso ir J.Stacevičiaus nuotr.  
 Valstiečių akiratyje – V.Vasiliauskas. <br> D.Umbraso ir J.Stacevičiaus nuotr.  
 Stasys Jakeliūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Stasys Jakeliūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vitas Vasiliauskas<br>T.Bauro nuotr.
Vitas Vasiliauskas<br>T.Bauro nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 14, 2019, 11:31 AM, atnaujinta Nov 19, 2019, 12:59 PM

Už tai, kad rezoliucija būtų priimta be pakeitimų, balsavo 47 Seimo nariai. 51 parlamentaras balsavo prieš. Vienas susilaikė.

Rezoliucijoje teigiama, kad LB vengė bendradarbiauti su parlamentinį tyrimą atliekančiu Seimo Biudžeto ir finansų komitetu (BFK), veikiančiu laikinosios komisijos teisėmis, ir galimai sąmoningai neteikė BFK visos LB turimos informacijos apie VILIBOR indekso pokyčių krizės laikotarpiu priežastis bei aplinkybes ir šių pokyčių įtaką gyventojų palūkanų išlaidoms, taip apsunkindamas BFK vykdomą tyrimą bei BFK pristatydamas iškreiptą ir tikrovės neatitinkantį vaizdą apie 2009-2010 metų krizę Lietuvoje.

Taip pat dokumente pažymima, kad LB pozicija parlamentinio tyrimo atžvilgiu ir jo elgesys neteikiant visos turimos informacijos apie VILIBOR indekso nustatymo metodiką ir jos vertinimus bei šio indekso pokyčių aplinkybes krizės laikotarpiu, buvo skirtas ginti siaurus institucinius ir komercinių bankų, o ne jų klientų ir visų šalies piliečių, interesus.

Parodė ir siužetą

S.Jakeliūnas sakė, kad LB darbuotojai buvo nuteikiami prieš Seimo atliekamą tyrimą.

Jis rodė ir filmuotą medžiagą, kurioje – V.Vasiliauskas kalba nevengdamas spalvingų žodžių.

Anot S.Jakeliūno, tai ir Lietuvos diskreditavimas.

„Manau, kad tokiam vadovui nedera toliau eiti pareigų. Ne aš pradėjau ši institucinį žeminimą. Negaliu priimti sprendimų, todėl kreipiuosi į Seimą, kad būtų išreikštas nepasitikėjimas V.Vasiliausku“, – kalbėjo S.Jakeliūnas Seime.

Seimo narys Mykolas Majauskas pabrėžė, kad tyrimo objektu tapusiu laikotarpiu V.Vasiliauskas nedirbo LB.

„Kodėl jūs taip kritiškai priimate pareiškimą apie santykiavimą su lavonais? Gal jis neturėjo omenyje jūsų?“, – klausė M.Majauskas.

S.Jakeliūnas apgailestavo dėl tokių M.Majausko klausimų.

 

Rezoliucijos rengėjai mano, kad savo žodžiais ir veiksmais LB valdybos pirmininkas siekė nuteikti LB tarnautojus atmestinai ar net neigiamai vertinti BFK atliekamą tyrimą, pažeisdamas geros moralės principus bei esminius LB taikomame etikos kodekse įtvirtintus pagarbos žmogui ir valstybei, padorumo, viešumo principus, menkino Tautos atstovybės vykdomą veiklą, ją apibūdindamas kaip „beprasmiškiausią darbą“, „marodieriavimą“ ir net „santykius su lavonais“.

Vadino politiniu šou

S.Jakeliūnas sakė, kad teikiant rezoliuciją siekiama atkreipti Seimo ir rinkos dalyvių dėmesį, kad LB veikla yra labai svarbi užtikrinant rinkos stebėseną. Taip pat jis tikisi atkreipti ir Europos centrinio banko dėmesį.

„Tai politinis šou“, – sakė M.Majauskas ir ragino S.Jakeliūną atsikvošėti. 

M.Majauskas sakė, kad šioje istorijoje daug skambių pareiškimų ir labai mažai faktų.

Seimo narys tikino, kad V.Vasiliauskas sutvarkė ir užtikrino, kad finansų sektorius veiktų stabiliai. Po išgyventos krizės Lietuva turėjo du bankus, kurie buvo neskaidrūs ir kėlė nestabilumo grėsmę.

Anot M.Majausko, tuomet V.Vasiliauskas plušo rizikuodamas savo reputacija.

„Buvo išvalytas Reinoldijaus Šarkino palikimas“, – sakė Seimo narys.

Anot jo, dar vienas LB nuopelnas – sklandus euro įvedimas. Be to, LB nuopelnas, anot M.Majausko, buvo sutramdyti greitieji kreditai. Pasak Seimo nario, LB išvalė ir kreditų unijų sektorių.

„Šeštas dalykas – inovacijų proveržis ir konkurencingumas“, – sakė Seimo narys, turėdamas galvoje, kad Lietuvos bankas kartu su Finansų, Ūkio ministerijomis ir „Investuok Lietuvoje“ pritraukė daug investicijų.

Anot M.Majausko, LB daug nuveikė stiprindamas atsakingą skolinimąsi.

„Aš pasitikiu Lietuvos banku“, - svo kalbą užbaigė M. Majauskas. 

Kalbėjo apie S.Jakeliūno įsižeidimą ir nuoskaudas

Seimo narys Julius Sabatauskas įžvelgė tai, kad S.Jakeliūnas įsižeidė klausydamas V.Vasiliausko pasisakymų. Jis pabrėžė, kad LB vadovas galėtų būti atleidžiamas dėl neatitikimo reikalavimams, kurie keliami tokiam vadovui.

Tačiau, anot J.Sabatausko, kol kas tokių neatitikimų nekonstatuojama.

Seimo narys pavadino rezoliucija niekine ir pasakė, kad taip išeitų, jog visas Seimas prisideda prie asmeninės keršto akcijos.

Viktorija Čmilytė–Nielsen sakė mananti, kad rezoliucija siekiama sukelti daug triukšmo ir pabloginti Lietuvos įvaizdį tarptautinėje arenoje bei pabloginti ir taip nelabai gerą Seimo reputaciją. Ji taip pat įžvelgė S.Jakeliūno nuoskaudas ir mano, kad šį dalyką reikėtų spręsti asmeniškai.

Tačiau ji pabrėžė, kad V.Vasiliausko leksika jai nepriimtina, bet tai ne priežastis klibinti pasitikėjimą. Ji ragino atsiimti rezoliuciją, atsisakyti veiksmų prieš LB ir pripažinti, kad juos lėmė tik politiniai sumetimai.

Valdantiesiems priklausančių socialdarbiečių atstovas Algirdas Butkevičius pabrėžė, kad politikai daro „per daug spekuliacijų politiniame lygyje“.

„Kiek visuomenė supranta apie tai (apie Vilibor, Euribor, ekonominės krizės priežastis – BNS). Ji supranta tiek, kaip mes pateiksime tą klausimą ar informaciją, ar tai sukėlė krizę, ar padarė žalos“, – kalbėjo A. Butkevičius.

V. Vasiliauskas LB vadovauja nuo 2011 metų balandžio. Dabar eina antra jo kadencija.

LB valdybos pirmininką Seimas penkeriems metams skiria prezidento teikimu. Šalies vadovas gali teikti Seimui pareikšti nepasitikėjimą juo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.