Seime – dvi rezoliucijos dėl LB vadovo V. Vasiliausko

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pareiškė nepasitikintis Lietuvos banko vadovu Vitu Vasiliausku.

S.Jakeliūnas (kairėje) ir V.Vasiliauskas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
S.Jakeliūnas (kairėje) ir V.Vasiliauskas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Saulius Skvernelis pareiškė nepasitikintis Lietuvos banko vadovu Vitu Vasiliausku.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis pareiškė nepasitikintis Lietuvos banko vadovu Vitu Vasiliausku.<br>T.Bauro nuotr.
S.Jakeliūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Jakeliūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Vasiliauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Vasiliauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 14, 2019, 8:22 AM, atnaujinta May 14, 2019, 10:36 AM

„Nepasitikiu dėl to, kad pritariu tiems argumentams, kurie buvo išsakyti Stasio Jakeliūno“, – žurnalistams Seime antradienį sakė premjeras.

Seimas antradienį turėtų svarstyti dvi rezoliucijas dėl pasitikėjimo Lietuvos banko (LB) vadovu Vitu Vasiliausku. Valdantieji Seimui siūlo jam pareikšti nepasitikėjimą, o opozicija atvirkščiai – išreikšti pasitikėjimą ir ragina V.Vasiliauską tęsti darbus.

Didžiausios „valstiečių“ frakcijos iniciatyva rezoliucijos projektą parengęs ir Seimui ją pristatysiąs Biudžeto ir finansų komiteto vadovas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas naujienų agentūrai BNS sakė, kad rinkimų, kuriuose „valstiečių“ deleguotas premjeras Saulius Skvernelis patyrė fiasko, rezultatai „pradėtiems darbams“ įtakos neturės.

„Tikiuosi, pateikimas įvyks ir jam bus pritarta“, – teigė komiteto vadovas.

Rezoliuciją dėl nepasitikėjimo V.Vasiliausku remia valdantiesiems priklausantys socialdarbiečiai bei juos remiantys „tvarkiečiai“ ir Mišrios Seimo narių grupės atstovai – iš viso 44 parlamentarai.

Joje, be kita ko, kreipiamasi į LB vadovą, siūlant pačiam atsistatydinti, nes esą jis pažemino Seimo reputaciją bei diskreditavo centrinį banką. To nepadarius, prezidentė Dalia Grybauskaitė raginama pradėti V.Vasiliausko atleidimo procedūrą.

Opozicija V.Vasiliausko puolimą praėjusią savaitę vadino rinkimų kovos elementu ir interesų konfliktu.

Biudžeto ir finansų komiteto nario konservatoriaus Mykolo Majausko teigimu, dėl nepagrįstų kaltinimų bei politikų kišimosi į nepriklausomos institucijos veiklą, visuomenės pasitikėjimas centriniu banku per kelis mėnesius nukrito ir yra žemiausias nuo 2014 metų.

„Mūsų pareiga apsaugoti nepriklausomas valstybines institucijas nuo valdančiųjų bandymų paversti jas kišeninėmis organizacijomis“, – teigė M.Majauskas.

Opozicijos inicijuotą rezoliuciją dėl pasitikėjimo V.Vasiliausku pasirašė beveik 15 parlamentarų iš liberalų, konservatorių ir socialdemokratų frakcijų.

Šia rezoliucija Seimo vadovybė ir Vyriausybė raginamos užtikrinti, kad būtų užkirstas kelias nepagrįstiems, politiniams, neteisėtiems išpuoliams prieš LB vadovybę ir visas institucijos nepriklausomumą.

V.Vasiliauskas LB vadovauja nuo 2011 metų balandžio. Dabar eina antra jo kadencija.

LB valdybos pirmininką Seimas penkeriems metams skiria prezidento teikimu. Šalies vadovas gali teikti Seimui pareikšti nepasitikėjimą juo.

Visi patenkinti

Lietuvos bankas – kompetentinga ir objektyvi institucija, veiksmingai prižiūrinti finansų rinką. Taip mano absoliuti dauguma mūsų šalies finansų rinkos dalyvių, išsakiusių savo nuomonę tyrimo, kuriuo vertinama Lietuvos banko Priežiūros tarnybos veikla, metu, pranešime spaudai skelbia pats Lietuvos bankas.

Pasak Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktoriaus Vytauto Valvonio, įgyvendinant priežiūros reikalavimus, ypatingas dėmesys skiriamas jų aiškumui bei veiklos trukdžių šalinimui, todėl atsisakoma perteklinių, prasmės netekusių reikalavimų, mažinama administracinė našta. Rinkos dalyviai tai pastebi ir vertina teigiamai. Pavyzdžiui, manančiųjų, kad Lietuvos finansų rinką reglamentuojančiuose teisės aktuose nėra perteklinių reikalavimų, po ankstesnės apklausos išaugo du kartus – nuo 10 iki 20 proc. visų apklaustųjų.

Apklausoje dalyvavo 285 prižiūrimų finansų rinkos dalyvių atstovai, beveik 85 proc. jų mano, kad Lietuvos banko vykdoma priežiūra yra greičiau arba labai veiksminga. Priežiūros tarnybos darbu patenkinti 65 proc. apklaustųjų. Vertinant konkrečias sritis, daugiausia teigiamų vertinimų teko riziką ribojančiai bei finansinių paslaugų ir rinkų priežiūrai – abi šias sritis teigiamai įvertino 74 proc. respondentų. Inspektavimų ir tyrimų veiklą teigiamai įvertino 66, licencijavimo veiklą – 64, teisėkūros ir reguliavimo sritį – 61, ginčų ir skundų nagrinėjimą – 56 proc. respondentų.

Absoliuti dauguma apklaustųjų atsakė, kad Priežiūros tarnyba gerai arba labai gerai išmano finansų rinką, konkrečių prižiūrimų finansų rinkos dalyvių veiklos specifiką ir rizikas. Teigiamai jie įvertino ir tai, kaip Priežiūros tarnyba prižiūri konkrečiai jų įmonę.

Finansų rinkos dalyviai prašė plėtoti neformalų bendravimą – pageidavo greitų ir paprastų atsakymų vieno langelio principu. Tiesa, apklausa parodė, kad jau dabar daugiau nei 70 proc. atvejų neformalios konsultacijos atitinka vėliau pateikiamą formalų atsakymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.