Draudimų negana: lentynose nebeliks dar vienos rūšies prekių

53 Seimo nariams balsavus už, 7 – prieš ir 13 susilaikius parlamentas pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, kuriomis nuo lapkričio draudžiama gaminti ir parduoti maisto produktus, žaislus ir kitas prekes, skirtas vaikams ir paaugliams, kurių dizainas imituoja alkoholinius gėrimus ir jų tarą.

Draudimui pardavinėti vaikišką šampaną neprieštarauja nei Europos Komisija, nei Pasaulio prekybos organizacija.<br>D.Umbraso nuotr.
Draudimui pardavinėti vaikišką šampaną neprieštarauja nei Europos Komisija, nei Pasaulio prekybos organizacija.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2019, 11:12 AM, atnaujinta Jun 6, 2019, 2:48 PM

Tokiam draudimui, dėl kurio Seime diskusijos vyksta nuo 2016 metų, neprieštarauja nei Europos Komisija, nei Pasaulio prekybos organizacija. Tačiau tam yra nepritarusi Vyriausybė bei kai kurie Seimo nariai, teigiantys, kad reikėtų imtis ne draudimų, o vaikų auklėjimo.

Seimui priėmus pataisas Lietuvoje nebebus galima prekiauti vaikišku šampanu.

„Atrodo, norime viską surašyti į įstatymus. Alkoholiniai gėrimai parduodami ir skardinėse – uždrausime ir skardines? Man kėgliai panašūs į butelius, tai gal ir kėglius uždrausime, – su šypsena klausė Seimo narys konservatorius Edmundas Pupinis. – Visiems suprantamas akcizo didinimas, viešo alkoholio vartojimo draudimas. Tie, kas nesupranta, dar ir patys savo vaikams įpila alkoholio“.

Liberalui Simonui Gentvilui užkliuvo tai, kad įstatymu draudžiama ne tik prekiauti, bet ir gaminti bei eksportuoti prekes, kurių dizainas imituoja alkoholinius gėrimus ir jų tarą.

„Iki kokio radikalumo reikia nueiti su savo mąstysena, kad sukurtume įstatymą, kuris būtų griežtesnis už pačią griežčiausią Saudo Arabijos šariato sistemą? Net Saudo Arabijoje leidžiama gaminti (prekes, kurių dizainas imituoja alkoholinius gėrimus ir jų tarą – red. past.). Kaip mes norime apsijuokti prieš pasaulį“, – kalbėjo liberalas.

Konservatoriaus Andriaus Kupčinsko manymu, draudimus galima pateisinti, juos vertinant visuomenės gerovės atžvilgiu.

Vyriausybė pernai rugsėjį nepritarė siūlymui riboti vaikišką šampaną ar kitas pakuotes, kurios, pasak įstatymo rengėjų, skatina vaikus vartoti alkoholį. Premjeras Saulius Skvernelis tuomet teigė, kad jam trūksta argumentų, kurie įrodytų, jog vaikiškas šampanas gali paveikti vaikų elgesio įpročius.

Sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga laikosi kitos nuomonės. Anot jo, vaikiškas šampanas ir panašūs gėrimai formuoja tradiciją, jog šventės švenčiamos vartojant alkoholinius gėrimus.

„Vienas pagrindinių argumentų, dėl ko nebereikėtų prekiauti tokiomis prekėmis – socialinio išmokimo fenomenas. Jei norėtume, kad mūsų vaikai nevartotų alkoholinių gėrimų, būtų logiška tokių prekių atsisakyti“, – prieš balsavimą sakė A.Veryga.

Anot jo, daugybę metų iš parduotuvių dingę tokios prekės kaip šokoladinės cigaretės ar cigaretes primenanti kramtomoji guma. „Nemanau, kad kas nors tokių prekių pasigenda“, – svarstė politikas.

Liberalės Viktorijos Čmilytės-Nielsen manymu, su tokiais siūlymais nueita į kraštutinumus. „Kovos su alkoholizmu priemonės imitacinės. Ar priimsime atskirą įstatymą, draudžiantį vaikams žaisti su žaislais, kurie imituoja šaunamuosius ginklus? Švietimu ir kitais būdais galime siekti tų tikslų, o ne tokiomis priemonėmis, kurias galiu apibrėžti tik kaip parodiją“, – kalbėjo opozicijos lyderė.

Lietuvoje jau draudžiama parduoti žaislus, maisto produktus ir kitas prekes, kurios primena tabako gaminius ar jų pakuotes. Moksleivių parlamentas 2010 metais kėlė idėją drausti „vaikišką šampaną“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.