Keletas naudingų patarimų norintiems refinansuoti paskolą

Tiesa, refinansavimo paslauga kartais nepagrįstai baugina. Tačiau pasigilinus į tikrąją šio proceso reikšmę galima išskirti nemažai refinansavimo privalumų siekiantiems sutaupyti ir kur kas efektyviau išsivaduoti iš paskolų įsipareigojimų.

 „TF Bank“ vadovas Lietuvoje Š.Dmukauskas: „Paskolų refinansavimas – pui-kus būdas siekiantiems sutaupyti ir efektyviau išsivaduoti iš įsipareigojimų.“
 „TF Bank“ vadovas Lietuvoje Š.Dmukauskas: „Paskolų refinansavimas – pui-kus būdas siekiantiems sutaupyti ir efektyviau išsivaduoti iš įsipareigojimų.“
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2019, 8:16 AM

„Klientams, turintiems gerą kredito istoriją, refinansavimas gali būti puikus būdas sumažinti mėnesio įmoką, palūkanų normą ar gauti palankesnius paskolos išmokėjimo terminus. Sąlygos, kuriomis galite gauti paskolą šiandien, gali būti visai kitokios nei tuomet, kai ėmėte identišką paskolą prieš kelerius metus. Tad kodėl gi nesiekti geresnio finansinio pasiūlymo? Be to, tai gali būti naudingas ir taupesnis sprendimas turint kelias paskolas skirtingose kreditų bendrovėse ir norint jas perkelti į vieną. Tiesa, klientams, turintiems prastą kredito istoriją arba jau pradelstų skolų, refinansavimas gali būti nebūtinai suteiktas“, – pažymi „TF Bank“ vadovas Lietuvoje Šarūnas Dmukauskas.

Refinansuoti galima vadinamuosius greituosius kreditus, vartojimo ar automobilio paskolas, tačiau prieš priimant tokį sprendimą būtina žinoti kelis svarbius aspektus. Ilgametę vartojimo paskolų patirtį Šiaurės Europoje sukaupusio banko „TF Bank“ specialistai pateikia keletą naudingų patarimų, kurie padės priimti geriausią pasiūlymą.

Pasidomėkite – galbūt galite sutaupyti

Kad refinansavimas būtų iš tiesų naudingas, jis pirmiausia turi padengti turimą paskolą ar paskolas geresnėmis sąlygomis: sumažinti bendrą mėnesio įmoką, pailginti arba sutrumpinti paskolos grąžinimo terminą, sumažinti bendrą paskolos kainą ar panaikinti įvairius dabartinio kreditoriaus taikomus suvaržymus. Refinansavimo paslauga tampa aktuali ir tuomet, kai paskolą paėmęs žmogus ar šeima negali apmokėti turimų įsipareigojimų. Tuomet ieškoma palankesnių sprendimų.

Tačiau yra ir dar kelios galimybės refinansuoti paskolą. Jomis paėmusieji kreditus dažnai net nepasidomi. Ar žinojote, kad keičiantis šalies ekonominei situacijai įvairios kredito įstaigos gali pasiūlyti paskolas kur kas geresnėmis sąlygomis negu prieš kelerius metus?

Be to, jei tuo metu, kai ėmėte paskolą, jūsų finansinė padėtis buvo sunkesnė, ji galėjo sugadinti jūsų kredito reitingą, todėl pasiskolinote su didesne palūkanų norma. Gera naujiena ta, kad laikui bėgant, kai pagerinote savo kredito reitingą, tikėtina, galėsite refinansuoti paskolą mažesniu tarifu. Tad nepamirškite pasitikrinti tokių galimybių pasidomėję siūlomomis paskolų sąlygomis patys ar pasikonsultavę su specialistais.

Ne tik taupesnis, bet ir patogesnis sprendimas

Jei turite daug paskolų, gali būti prasminga ir patogu jas sujungti į vieną, ypač jei galite gauti mažesnę palūkanų normą. Tai kur kas lengvesnis būdas suvaldyti mokėjimą už paskolas ir administruoti turimas paskolų sutartis, mažesnė tikimybė pradelsti įmoką ir susigadinti savo kredito reitingą. Atkreipkite dėmesį ir į tai, kad mokant kelias mėnesio įmokas, papildomai sumokama ir už įmokų surinkimą.

„Pastebėjome, kad ši galimybė neretai lieka nežinoma tarp klientų. Vos tik pasiūlėme sujungti jau turimas paskolas, sulaukėme susidomėjimo ir, svarbiausia, taip padėjome ne vienam žmogui sutaupyti. Žinoma, pirma nuodugniai apskaičiuojame ir pamatuotai įvertiname galimybes“, – pasakoja „TF Bank“ vadovas.

Š.Dmukauskas pateikia konkretų klientės pavyzdį. Moteris per 2016–2019 metų laikotarpį sudarė 4 vartojimo kreditų sutartis. Bendra jų suma buvo 8811 Eur ir kreditoriams kas mėnesį reikėjo mokėti po 252 Eur. Mokėdama pagal esamus grafikus moteris kreditoriams iš viso būtų grąžinusi 14 427 Eur. Kai „TF Bank“ refinansavo visas 4 paskolas, klientės mėnesio įmoka sumažėjo iki 133 Eur, o bendra mokama suma – iki 9620 Eur.

Atkreipkite dėmesį į sutarčių sąlygas

Jei nusprendėte refinansuoti paskolą, įsigilinkite į turimos paskolos sutartyje išvardytus įsipareigojimus. Būtinai pažiūrėkite į sutarties perkėlimo ar nutraukimo mokestį. Neapsigaukite – juk refinansavimas turi padėti sutaupyti. Ne mažiau reikšmingos ir naujai sudaromos sutarties sąlygos – jos turi būti palankesnės. Įsitikinkite, ar nėra jokių paslėptų mokesčių. Svarbiausia, kad refinansavimas suteiktų norimą naudą, o ne taptų papildoma našta.

Padedami specialisto įvertinkite asmeninę bei šeimos finansinę situaciją. Jei yra galimybių, būtina apgalvoti, kaip finansinė situacija pasikeis ateityje.

Atsižvelgiant į tai, su paskolos davėju galima aptarti sutarties sąlygas, pavyzdžiui, paskolos grąžinimo trukmę ir atitinkamai ją patrumpinti arba pailginti. „TF Bank“ griežtai laikomės principo klientui paskolos sąlygas išaiškinti tiksliai ir iki galo, kad, kiek įmanoma, neliktų neaiškumų. Atsakingai vertiname paskolos ar refinansavimo prašantį žmogų, jeigu reikia, ieškome kompromisų. Skatiname atsakingo skolinimosi principus, kad apsaugotume klientą nuo nepamatuotos finansinės naštos“, – pažymi Š.Dmukauskas.

Pasidomėkite įmonės reputacija

Rinkdamiesi refinansavimo bendrovę būtinai nuodugniai pasidomėkite jos reputacija.

Profesionalus kredito davėjas visuomet daugiausia dėmesio skiria nuodugniam susipažinimui su klientu, jo finansine situacija, turimais įsipareigojimais. To reikia siekiant nustatyti, kokio dydžio paskolą bei kokiomis sąlygomis asmuo gali gauti.

„Be to, patikimas kredito davėjas visuomet stengsis rasti abiem pusėms naudingą sprendimą. Paprastas pavyzdys – jei sumažėja jūsų pajamos, paskolos grąžinimo terminas gali būti pailgintas, o įmokos atitinkamai sumažintos, tad susidūrus su sunkumais išmokėti paskolą gali tapti lengviau. Žinoma, kiekviena situacija individuali ir vertinama atskirai“, – pažymi Š.Dmukauskas. Naujos paskolos ėmimas, kad būtų padengta anksčiau paimta paskola ar paskolos, vadinamas refinansavimu. Paprasčiau tariant, tai galima vadinti perkreditavimu, kai turimi finansiniai įsipareigojimai perkeliami į kitą paskolų išdavimo įmonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.