Liepos pradžia kavos mėgėjams pateikė itin nemalonią staigmeną

Pasaulio biržose pradėjo brangti kava. O jos kainas netruko kilstelėti ir kai kurie Lietuvoje veikiantys kavinių tinklai.

Kai kuriuose kavinių tinkluose kava jau pabrango.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Kai kuriuose kavinių tinkluose kava jau pabrango.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Kava po truputį ir toliau brangsta.  <br> A.Srėbalienės nuotr. 
 Kava po truputį ir toliau brangsta.  <br> A.Srėbalienės nuotr. 
 Kava po truputį ir toliau brangsta.  <br> A.Srėbalienės nuotr. 
 Kava po truputį ir toliau brangsta.  <br> A.Srėbalienės nuotr. 
Kai kuriuose kavinių tinkluose kava jau pabrango.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kai kuriuose kavinių tinkluose kava jau pabrango.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasak V.Kratulio, kavos kainai įtaką daro ir pienas – žmonėms jo reikia augalinio, kuris keliskart brangesnis už karvės pieną.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Pasak V.Kratulio, kavos kainai įtaką daro ir pienas – žmonėms jo reikia augalinio, kuris keliskart brangesnis už karvės pieną.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 2, 2019, 7:52 PM

Perrašė kainoraščius 

Sekmadienį puodelis espreso kainavo 1,35 euro, pirmadienį – 1,4 euro. Dvigubo espreso kaina nuo 1,6 euro pakilo iki 1,7 euro. Tad kava „Vero Cafe“ tinkle nuo liepos 1-osios kainoraščiuose yra 4–6 procentais brangesnė.

„Caffeine“ tinkle kainų pokyčių kol kas nematyti. „Huracan Coffee“ rytinės kavos gėrėjai turi tenkintis 0,2 euro mažesne nuolaida, nei būta pavasarį.

Kavos išsinešti tinklų savininkai kalbėjo apie keletą priežasčių, verčiančių klientus plačiau atverti pinigines. „Būtina kelti darbuotojams algas. Tai svarbiausia priežastis, nulėmusi kainodaros pokyčius“, – sakė „Vero Cafe“ tinklą valdančios bendrovės „Ex Prompto“ direktorė Laima Vėželienė.

Jos teigimu, tinklų kavinėse pabrango ne visa kava – kavos su priedais kaina dar nepakeista. Bet ir tai teks padaryti.

Reikia kelti algas

„Rinkos tendencijos nėra mums palankios. Didėja ne tik mokesčiai, bet ir energijos, ir kitos sąnaudos.

Kelti algas verčia ir darbuotojų stygius. Atėję į darbo pokalbį žmonės įvardija vis didesnes sumas, kokias norėtų gauti pradėję dirbti“, – kalbėjo L.Vėželienė.

Kiek jie prašo? Tai esą priklauso nuo to, į kokią darbo poziciją ieškoma žmogaus.

„Pernai vasarą mums reikėjo patirties turinčio baristo tam tikroje kavinėje dirbti visu etatu. Į tą pačią darbo poziciją ieškome darbuotojo ir šiuo metu. Į darbo pokalbį ateinantys žmonės prašo 100 eurų didesnės startinės algos, nei prašė pernai, – 600 eurų neatskaičius mokesčių.

Bendrovėje dirba keletas senbuvių baristų. Jie turi sukaupę patirties, o jų alga artėja link tūkstančio eurų“, – kalbėjo L.Vėželienė.

Regionuose, pasak pašnekovės, dėl algų darbuotojai ne tokie jautrūs. Tačiau kainodara visada yra persvarstoma atsižvelgiant į situaciją Vilniuje, kur kavinių tinklas yra didžiausias.

Sumažino nuolaidas 

Už espreso puodelį pavasarį reikėjo pakloti 1 eurą, birželį – 1,2 euro. Taip pasikeitė iki 10 valandos ryto parduodamos kavos kaina „Huracan Coffee“ kavinėse.

„Kol kas kainų neperrašėme, tačiau teko atsižvelgti į situaciją rinkoje ir sumažinti rytinės kavos nuolaidą“, – neslėpė tinklo savininkas, bendrovės „Šviežia kava“ vadovas Vytautas Kratulis.

Jo teigimu, biržose aukštyn pajudėjusi kavos kaina tėra pati pradžia. „Tendencija aiški – žemų kainų periodas baigėsi.

Jeigu nuo šios dienos iki rudens kavos pupelės biržose pabrangtų dvigubai, tada ir mes labiau padidintume jos puodelio kainą.

Tačiau šiuo metu kavos pupelės turi menkesnę įtaką kainodarai negu kylančios algos, brangstanti patalpų nuoma ir pienas. Žmonėms juk reikia jo augalinio, kuris keliskart brangesnis už karvės pieną“, – kalbėjo V.Kratulis.

Bendrovė „Huracan Coffee“ turi atsigabenusi naujausio derliaus kavos, kurios kaina, anot pašnekovo, susiformavo ne biržoje. Pavyzdžiui, Bolivijos kava buvo pirkta aukcione, ji – brangi.

Etiopijos kavos bendrovė įsigijo be aukciono, ji – pigesnė. Brangiausia šiuo metu ‘Bernardina’ iš Salvadoro ir ‘Kiangombe’ iš Kenijos – 350 gramų šios kavos pupelių kainuoja 24 eurus.

Biržose – permainos

Arabikos kavos svaras (apie 0,454 kilogramo), Amerikos „Coffee C Futures“ biržos duomenimis, šių metų pradžioje kainavo 1,01 dolerio (89 euro centus), o vėliau kaina pasišokinėdama ritosi žemyn. Dugną ji pasiekė gegužę, kai nukrito iki 0,86 dolerio (0,75 euro) už svarą.

Birželį arabikos kaina minėtoje biržoje smarkokai svyravo. Birželio 19-ąją ji smuko iki 0,94 JAV dolerio už svarą, o birželio 28-ąją jau buvo paaugusi iki 1,08 dolerio (atitinkamai 82 ir 95 euro centų).

Kava biržoje prekiaujama 5 mėnesius per metus. Tai – viena priežasčių, nulemiančių kainų pokyčius. Pavyzdžiui, užsidarius biržai birželio pabaigoje ateities sandoriai persikėlė į rugsėjo mėnesį. Pagal juos, arabikos kavos svaro kaina šiuo metu siekia 1,12 dolerio (0,98 euro). Pagal gruodžiui sudaromus sandorius ji pakilo iki 1,15 dolerio, pagal 2020-ųjų kovo sandorius – iki 1,19 dolerio (atitinkamai 1 ir 1,04 euro).

Taigi kava šiuo metu, perkama į priekį, yra brangesnė, – ateities sandoriai užfiksuoja jos kainą.  

Vis dėlto birža nors ir turi įtakos kavos pupelių kainoms, ji dar negarantuoja, kad jų kainos tokios ir bus. Pavyzdžių toli ieškoti nereikia – degalų prekybos rinkoje yra tas pats. Nors naftos kainos biržose krinta, degalai vis tiek gali kainuoti brangiau. 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.