Verslas atgijo sulig raketų startais: langai virpa, šunys loja, katės slepiasi

Langų stiklai virpa, šunys be perstojo loja, katės ieško vietos pasislėpti. Taitusvilio, esančio rytiniame Floridos pakraštyje, gyventojams pastaraisiais metais tai tenka kęsti nuolat. Užtat jie gali grožėtis įspūdingais vaizdais.

Iš Kanaveralo kyšulio vėl kylančios ir čia sugrįžtančios raketos greitai atgaivino šio regiono ekonomiką.<br>„Scanpix“ nuotr.
Iš Kanaveralo kyšulio vėl kylančios ir čia sugrįžtančios raketos greitai atgaivino šio regiono ekonomiką.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Spiegel.de

Jul 27, 2019, 11:16 AM

Šis Floridos pakraštys yra viena didžiausių pasaulyje raketų starto aikštelių.

Tiesa, ne vienus metus kosmoso pakrante vadinamą regioną buvo ištikęs nuosmukis.

Tai įvyko po to, kai JAV kosmoso agentūra NASA nutraukė daugelį programų, taip pat ir skrydžius į orbitą.

Tačiau pasauliui minint 50-ąsias išsilaipinimo Mėnulyje metines rytinė Floridos pakrantė vėl atgijo.

Tik šįkart lėmė ne valstybės finansavimas, o privatus verslas – iš čia kyla tiek „Amazon“ įkūrėjo Jeffo Bezoso kompanijos „Blue Origin“, tiek „Tesla“ vadovo Elono Musko bendrovės „SpaceX“ raketos.

Džiaugiasi atgimimu

Netoli jų starto aikštelės gyvenanti 68-erių Pat Christian dėl to tik džiaugiasi, nors triukšmo būna daug.

Moteris dar vaikystėje svajojo tapti astronaute.

Nors tai nepavyko, ji darbavosi NASA, padėjo patiems astronautams, svarbiems svečiams.

P.Christian stebėdavo kiekvieną raketų startą, matė ir „Columbia“ katastrofą, po kurios gedėjo net kelias savaites. Kai paskutinis „Space Shuttle“ 2011-aisiais buvo „išleistas į pensiją“, tokį pat kelią pasirinko ir ji.

Naujas kosmoso užkariavimo etapas jai labai patinka. „Mes esame viena šeima“, – pasakojo ji apie gyvenviečių, esančių netoli garsiojo Kanaveralo kyšulio, bendruomenes. Mat kai tik pradėjo kilti į dangų raketos, vietos verslas irgi atkuto.

Po pakilimo – nuosmukis

Astronautika ir turizmas čia ėjo koja kojon nuo seno. Žmonės vykdavo stebėti raketų, leisdavo pinigus maistui, nakvynei, klestėjo prekyba, kilo nekilnojamojo turto kainos.

Praėjusiojo amžiaus 6-ajame ir 7-ajame dešimtmečiais kosmoso pakrantėje tiesiog nesibaigdavo triukšmingi vakarėliai.

„Tai buvo tikri Laukiniai Vakarai“, – pasakojo vienos Kanaveralo kyšulio bendruomenių vadovas Benas Malikas.

Tačiau verslui tai buvo lyg amerikietiški kalneliai.

Kai 1972 metais baigėsi „Apollo“ skrydžių programa, vietos ekonomika smuko. Atsigavo pradėjus skraidyti „Space Shuttle“ 1982-aisiais, tačiau po beveik trijų dešimtmečių vėl laukė nuosmukis.

Darbo neteko daugiau nei 25 tūkstančiai vietos žmonių – tiek dirbę NASA, tiek viešbučiuose, restoranuose, parduotuvėse.

Ištuštėjo astronautų vardais pavadintos gatvės ir mokyklos.

Nemažai gyventojų netgi neteko pastogės.

Mokėsi iš kitų regionų

2006 metais čia buvo įkurta valstybinė agentūra „Space Florida“, kuri turėjo rasti būdų atgaivinti, atrodo, pasmerktą regioną. „Supratome, kad negalime tikėtis paramos iš vyriausybės, todėl teko ieškoti išeičių kalbantis su verslininkais“, – pasakojo jos vadovė Dale Ketchum.

Ji važinėjo po pasaulį ir mėgino perimti patirtį, kaip galima atsigauti po nuosmukio.

D.Ketchum lankėsi Detroite, kurį buvo sugniuždęs JAV automobilių pramonės krachas, buvo Singapūre bei Airijoje – valstybėse, kurios po finansų krizės atsigavo stebėtinai greitai.

Tačiau galiausiai pagalbos ranką kosmoso pakrantei ištiesė trys verslininkai – J.Bezosas, E.Muskas ir britas Richardas Bransonas. Įdomu, kad E.Muskui priklausanti „SpaceX“ rezervavo 39A numeriu pavadintą raketų starto rampą – tą pačią, nuo kurios „Apollo 11“ pasuko Mėnulio link.

Įkandin šių verslo banginių pasekė ir kiti. Pavyzdžiui, dvi rampas jau įsigijo „United Launch Alliance“ – kompanija, kurią kosmoso projektams įsteigė „Boeing“ ir „Lockheed Martin“.

Ir ratas vėl įsisuko: pernai iš čia į dangų pakilo 20 raketų, šįmet – kol kas tik šešios, tačiau tikimasi, kad netrukus per metus jų startuos iki 48.

Nedarbo lygis susitraukė

Kosmoso programas vykdančios kompanijos pradėjo investuoti šiame Floridos pakraštyje.

Plūstelėjo naujų darbuotojų minios, o kadangi jiems reikia apsigyventi, ėmė kilti nekilnojamojo turto kainos.

Vėl suklestėjo paspoksoti į raketas atvykstančių turistų sulaukę viešbučiai, prekybos centrai, mokyklose ėmė gausėti moksleivių.

Rezultato ilgai laukti nereikėjo: nedarbo lygis, prieš keletą metų siekęs keliolika procentų, šiuo metu sudaro tik 3,1 proc. ir netgi yra mažesnis nei JAV vidurkis (3,4 proc.).

Ar ilgam toks stebuklas? Vietos gyventojai tikisi, kad taip, nes dabar jau jie nėra priklausomi vien nuo NASA: kelios privačios bendrovės vargu ar nutrauks savo projektus vienu metu.

Kita vertus, kai į orbitą ketinama iškelti tūkstančius interneto ryšiui skirtų palydovų, Kanaveralo kyšulyje raketos turėtų gausti daugybę metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.