Vaikų mažėja, auklių daugėja, darželiai populiarėja

Auginančios mažylius šeimos dažnai neišsiverčia be auklių pagalbos. Ypač jų paslaugų prireikia, kai baigiasi vaiko priežiūros atostogos ir reikia grįžti į darbą, o rūpestingų močiučių šalia nėra. Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, Tauragėje auklių daugėja. Tėveliai labiau dairosi ir į vaikų lopšelius-darželius. 

 Gabrieliui laukiant darželyje vietos, mamytei išėjus į darbą, į pagalbą atskuba močiutės.<br> R. Genienės nuotr. 
 Gabrieliui laukiant darželyje vietos, mamytei išėjus į darbą, į pagalbą atskuba močiutės.<br> R. Genienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Regina Genienė, kurjeris.lt

Sep 2, 2019, 11:41 AM

Pasak Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko Audriaus Morkūno, auklės paslaugas galima teikti įsigijus verslo liudijimą „Ateinančių auklių, neįgalių ir kitų asmenų priežiūros veikla“ arba registravus individualią veiklą pagal pažymą.

Šiuo metu tokius verslo liudijimus yra įsigiję 16 tauragiškių, pernai buvo 21. Lyginat šiuos ir 2018 metus auklių amžius įvairus – nuo 34 iki 63 metų. Auklių veiklos pagal individualios veiklos pažymą neregistravo nė vienas tauragiškis ar tauragiškė.

Tauragėje auklių netrūksta, tarp jų nemenka konkurencija, o dar Statistikos departamentas skelbia, kad vaikų gimstamumas mažėja. Merginos – moksleivės atostogų metu socialiniuose tinkluose siūlosi tėveliams prižiūrėti mažylius nuo kelių valandų iki tiek, kiek reikia.

Tokiu būdu užsidirbti siekiančios merginos bando sudominti šeimas tvirtindamos, kad jau turi auklių patirties ir labai myli vaikus. Vyresnio amžiaus moterys skelbiasi, kad gali ne tik vaikais pasirūpinti, bet ir pagaminti šeimai skanius pietus, atlikti namų ruošos darbus. Auklių tarpusavio konkurenciją paaštrina Tauragės bendruomeniniuose šeimos namuose teikiamos nemokamos vaikų priežiūros paslaugos. 

Ar sunku Tauragėje rasti gerą auklę? Diana, susilaukusi vėlyvo, jau trečio vaikučio, į namus kviečiasi daugiabučių mikrorajone populiarią močiutę, kuri spėjo įgyti tėvelių pasitikėjimą. Moteris džiaugiasi, kad grįžusi po sunkios darbo dienos randa ne tik tvarkingus namus, bet ir garuojančią vakarienę. Pirmagimį auginančiai Godai labiau rūpi ne tik tai, kad sūnus būtų saugus ir sotus, bet ir kad vaikelis kasdien būtų lavinamas. 

Pasak kalbintų mamų, vis dėlto jos pačios, jų giminaitės, draugės ir pažįstamos pirmenybę teikia lopšeliams-darželiams. Samdoma auklė dažniausiai yra tarpinis variantas. Moterys akcentuoja nenorinčios, kad vaikas augtų nebendraudamas su bendraamžiais, jo socializacija jaunoms šeimoms labai svarbi.

Mamoms patinka, kad darželyje jų atžalos mokosi bendruomeniškumo, vyksta įvairūs užsiėmimai, vaikas išmoksta elgtis įvairiose situacijose. Tėveliai įsitikę, kad augęs idealioje aplinkoje, kur ant jo „nė pūkas neužkris“, jis taps neatsparus  gyvenimo negandoms. Padažnėjęs vaikų sergamumas pradėjus lankyti darželį – nemalonus, bet daugiau ar mažiau neišvengiamas etapas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.