Po „Lietuvos ryto“ straipsnio žengė žingsnį – siekia užlopyti prekybos alkoholiu spragą

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Paulius Saudargas įregistravo Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siekiama užkardyti bandymus apeiti prekybos alkoholiu laiko ribojimus.

 Seimo narys P.Saudargas užsimojo užkirsti kelią alkoholio saugyklų verslui. <br> T.Bauro nuotr. 
 Seimo narys P.Saudargas užsimojo užkirsti kelią alkoholio saugyklų verslui. <br> T.Bauro nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 17, 2019, 1:25 PM, atnaujinta Sep 17, 2019, 2:04 PM

Lrytas.lt rašė apie gyventojams siūlomą naują paslaugą ir galimybę stacionariuose paštomato tipo įrenginiuose įsigyti alkoholio net ir draudžiamomis prekybos alkoholiu valandomis, už alkoholį atsiskaitant iš anksto arba atidedant apmokėjimą vėliau (leidžiamu prekybos alkoholiu laiku). Straipsnį galite perskaityti „Nematyta paslauga Lietuvoje – apėjo alkoholio pardavimo draudimą“.

Anot P.Saudargo, šis bandymas apeiti Alkoholio kontrolės įstatymu apibrėžtą prekybos laiko ribojimą remiasi įprastų daiktų atsiėmimo paštomatų-saugyklų principu, tačiau šiose saugyklose saugomi tik patys stipriausi – nuo 35 iki 40 proc. alkoholio tūrio koncentracijos – alkoholiniai gėrimai. Tai galimai atskleidžia tikslinę tokio tipo saugyklų naudotojų grupę – priklausomybę turinčius ir bet kuriuo paros metu vartoti alkoholį siekiančius asmenis. Tokiu būdu nuolat girtaujantiems ir priklausomybę turintiems asmenims sudaromos palankios sąlygos ir toliau tai daryti.

„Kadangi alkoholizmas išlieka viena opiausių mūsų šalies socialinių problemų, tobulinant įstatymą būtina užkardyti jo spragas. Svarbu visais būdais ieškoti alkoholizmo problemos sprendimo būdų. Galimybė įsigyti alkoholio stacionariuose saugojimo įrenginiuose prasilenkia su įstatymu ir sukuria palankesnes sąlygas alkoholizmo problemai keroti, todėl būtina stabdyti tokias iniciatyvas kaip ši“, – tikino įstatymo pakeitimo projekto iniciatorius P. Saudargas.

Seimo narys P.Saudargas yra Seimo laikinosios Motiejaus Valančiaus blaivybės sąjūdžio grupės pirmininkas.

Kaip antradienį rašo „Lietuvos rytas“, Vilniuje jau beveik dvi savaites veikia penkios saugyklos, kuriose bet kuriuo paros metu galima gauti alkoholinių gėrimų. Vienas šio projekto autorių uždarosios akcinės bendrovės „Artimiausias.lt“ atstovas Vytautas Šulcas tikino, kad jie jokia alkoholio prekyba neužsiima – esą žmonės kiaurą parą iš saugyklų gėrimų tiesiog gali pasiimti arba pasiskolinti.

Bet alkoholio prekybos prievaizdai kitokios nuomonės. Pasak jų, tokia veikla turi būti kuo greičiau nutraukta.

Bendrovės „Artimiausias.lt“ paslaugų apraše nurodoma, kad prekyba gėrimais nevyksta – žmogus esą juos skolinasi. Be to, už gėrimus negalima atsiskaityti grynaisiais pinigais – tik apmokant užsakymą pavedimu į banko sąskaitą. Panoręs naudotis šia paslauga turi užsiregistruoti įmonės sistemoje, pateikti tapatybę patvirtinančius duomenis ir sumokėti vienkartinį 15 eurų dydžio mokestį. Tada žmogus jau gali rinktis vieną iš penkių saugyklų, kuriose yra penkių rūšių gėrimai: dviejų skonių trauktinės, taip pat viskis, degtinė ir brendis.

„Atrinkome pagal poreikį, kainą, pasirinkome rinkos vidurkį, taip pat pagal pačių gėrimų populiarumą ir butelio formą“, – sakė V.Šulcas. Tris eurus dar reikės atseikėti norint pasiimti bet kurį butelį iš saugyklos, be to, sumokėti ir papildomai nurodytą gėrimo kainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?