„Achemai“ nepavyko atnaujinti bylinėjimosi dėl 15 mln. eurų už SGD terminalą

 Didžiausiai dujų vartotojai Lietuvoje, Jonavos trąšų gamintojai „Achema“ nepavyko atnaujinti teisminio proceso dėl daugiau kaip 15 mln. eurų, sumokėtų už Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo statybą, atgavimo. 

„Achema“ reikalavo iš Lietuvos valstybės 15,33 mln. eurų žalos atlyginimo ir 5 proc. palūkanų – tokią žalą bendrovė esą patyrė, Lietuvai 2013 metų sausį-lapkritį pradėjus finansuoti SGD terminalo projektą. Įmonė teigė, kad valstybė taikė pagalbos priemones, nesuderinusi jų su Europos Komisija. Bendrovės akcininkė Lyda Lubienė.<br>D.Umbraso nuotr.
„Achema“ reikalavo iš Lietuvos valstybės 15,33 mln. eurų žalos atlyginimo ir 5 proc. palūkanų – tokią žalą bendrovė esą patyrė, Lietuvai 2013 metų sausį-lapkritį pradėjus finansuoti SGD terminalo projektą. Įmonė teigė, kad valstybė taikė pagalbos priemones, nesuderinusi jų su Europos Komisija. Bendrovės akcininkė Lyda Lubienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Sabaitis

Oct 3, 2019, 10:57 AM

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) spalio 2 dieną atmetė „Achemos“ prašymą atnaujinti bylos nagrinėjimą. LVAT šių metų sausį „Achemos“ skundą galutinai  atmetė, nes įmonė praleido trejų metų senaties terminą. 

„Achema“ nurodė, kad teismai nepagrįstai aiškino, kad senaties terminas turi būti skaičiuojamas vėliausiai nuo 2012 metų lapkričio 19 dienos, kai buvo priimti Lietuvos institucijų sprendimai dėl SGD terminalo priedo. „Achema“, kuri į teismą kreipėsi tik 2016 metų spalį, šį terminą sieja su 2013-ųjų lapkričiu, kai buvo priimtas Europos Komisijos sprendimas dėl terminalo finansavimo schemos.

LVAT šiuos „Achemos“ argumentus atmetė, pabrėžęs, kad jie jau buvo pateikti ir vertinti nagrinėjant bylą.

„Administracinės bylos, užbaigtos įsiteisėjusiu teismo sprendimu, procesas negali būti atnaujinamas siekiant pakartotinio bylos faktinių aplinkybių ar įrodymų vertinimo, taikant tam tikras teisės aktų nuostatas, arba dėl to, kad proceso šalis nesutinka su sprendimo motyvacija, nes tai iš esmės prieštarautų proceso atnaujinimo stadijos tikslams ir paskirčiai“, – rašoma LVAT nutartyje.

„Achema“ reikalavo iš Lietuvos valstybės 15,33 mln. eurų žalos atlyginimo ir 5 proc. palūkanų – tokią žalą bendrovė esą patyrė, Lietuvai 2013 metų sausį-lapkritį pradėjus finansuoti SGD terminalo projektą. Įmonė teigė, kad valstybė taikė pagalbos priemones, nesuderinusi jų su Europos Komisija.

Po maždaug pusmetį trukusio tyrimo EK 2013 metų lapkritį pareiškė, kad 448 mln. eurų vertės bendra valstybės pagalba SGD terminalui neiškreips konkurencijos, o Lietuva galės integruotis į ES dujų rinką.

Įpareigojimus mokėti SGD terminalo mokesčius „Achema“ skundė ir Lietuvos teismuose. Bendrovė iki 2015 metų birželio nemokėjo privalomų terminalo išlaikymo mokesčių, motyvuodama per didele finansine našta. Tačiau Konstituciniam Teismui 2015 metų balandį nutarus, kad įmonė privalo juos mokėti, gamykla 2016 metais iš viso sumokėjo apie 51,34 mln. eurų skolų už 2013-2015 metus.

„Achema“ valstybei valdomai dujų perdavimo bendrovei „Amber Grid“, surenkančiai mokestį už SGD terminalo išlaikymą, šių metų rugpjūčio pabaigoje buvo skolinga 4,453 mln. eurų.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.