Sumanymą išsižadėti dviejų laisvadienių sudirbo ir darbdaviai, ir profsąjungos

Paimame du laisvadienius, kuriuos suteikia Gegužės 1-oji bei lapkričio 2-oji – Vėlinės ir prijungiame jas prie kasmetinių atostogų. Štai tokį siūlymą penktadienį Seime registruoja konservatorius Mykolas Majauskas, teikdamas Darbo kodekso pataisas.

G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
Daug kam Gegužės 1-oji asocijuojasi su sovietmečiu. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Daug kam Gegužės 1-oji asocijuojasi su sovietmečiu. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 Vladas Sutkus.<br> M.Patašiaus nuotr.  
 Vladas Sutkus.<br> M.Patašiaus nuotr.  
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 4, 2019, 11:03 AM, atnaujinta Oct 4, 2019, 11:21 AM

Jo nuomone, valstybinių švenčių dienų simbolika tampa vis mažesnė dėl nuolatos didėjančio jų skaičiaus.

Šis siūlymas akimirksniu sukėlė audringą ne tik dirbančiųjų, bet ir darbdavių reakciją.

Rengia išgarsėjimo akciją?

Žiurkių lenktynės prasideda. Taip šį parlamentaro M.Majausko siūlymą vertina Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

„Tai ciniška darbuotojų atžvilgiu, – nukirto I.Ruginienė. – Užmojis iš vienur atimti ir kitur pridėti yra protu nesuvokiamas. Jei jau „žiurkių lenktynės“ prasideda – jei jau norima išgarsėti prieš būsimus rinkimus, yra tam kitų būdų.

Pats laikas būtų atsižvelgti į darbuotojus ir pasiūlyti jiems išties ką nors gero – kalbėti apie ilgesnes kasmetines atostogas, bet nenaikinti šventinių dienų“.

Ji priminė, kad šiuo metu yra tam tikrų profesijų žmonių, kuriems jau yra prailgintos atostogos.

„Kaip tada būtų su kolektyvinėmis darbo sutartimis, kuriose yra numatytos papildomos atostogų dienos? Juk tai reiškia, kad pakeitus Darbo kodeksą ir pridėjus prie 20 atostogų dienų du gegužės 1-osios ir Vėlinių suteikiamus laisvadienius, dauguma darbuotojų prarastų šias šventines dienas, bet kasmetinės atostogos jiems nepailgėtų.

Tiesiog mūsų parlamentarai nesigilina į svarbiausius aspektus ir rengia viešųjų ryšių akcijas“, – kalbėjo I.Ruginienė

Naikinama paskirtis

„Tai negeras sumanymas. Nes painiojama šventinių dienų ir atostogų paskirtis, – patikino Lietuvos verslo konfederacijos vadovas Valdas Sutkus. – Tos dienos skirtos ne tam, kad žmonės nedirbtų, bet kad per jas švęsti. Bet koks jų naikinimas, prikabinant jas prie atostogų, yra beprasmiškas. Nes jos netenka savo paskirties“.

Pasak V.Sutkaus, jei jau parlamentarams kliūva gegužės 1-oji, tuomet apskritai reikia peržiūrėti švenčių sąrašą ir pagalvoti apie tai, ar per visas tas šventes turi būti laisvadieniai.

„Jos juk gali tapti atmintinomis dienomis, per kurias dirbama. Juo labiau kad dėl gegužės 1-osios būta diskusijos dar tuomet, kai buvo svarstoma, ar Vėlinės turi tapti nedarbo diena.

Galima prie to klausimo grįžti, bet prijungti šventines dienas prie atostogų būtų keista. Nes tada keičiasi švenčių samprata, o atostogų juk ir taip turime nemažai, palyginti su kitomis valstybėmis“, – sakė V.Sutkus.

Ignoruoja šventes

Pasak M.Majausko, gegužės 1d. yra Tarptautinė nedarbo diena, kurios metu prisimenamos darbuotojų iškovotos teisės. Tačiau jos minėjimas Lietuvoje turi stiprų sovietinio paveldo atspalvį, ir daug žmonių ignoruoja ją kaip šventinę dieną – naudojasi laisva nuo darbo diena.

„Tikėtina, panaši situacija bus ir su lapkričio 2d. Vėlinės yra neabejotinai svarbi diena lietuvių tradicijoje – suprantama, jog dalis gyventojų norėdami tinkamai pagerbti mirusiuosius ir aplankyti kapus skirtingose Lietuvos vietose ne visuomet suspėja tai padaryti per vieną diena, tačiau daliai gyventojų pakanka ir vienos dienos“, – pranešime spaudai teigė M.Majauskas.

Jis atsisakyti kelių valstybinių švenčių dienų ir leisti patiems darbuotojams pasirinkti kada atostogauti, pridedant papildomas atostogų dienas prie Darbo kodekse fiksuotų kasmetinių atostogų dienų skaičiaus.

„Kiekvienas modelis turi savo privalumų ir trūkumų. Pavyzdžiui, turint didesnį skaičių švenčių dienų ir mažiau kasmetinių atostogų, darbdaviams yra lengviau planuoti ir organizuoti darbą. Taip pat dalis patvirtintų švenčių dienų būna savaitgaliais, todėl ir mažiau nedarbo dienų per metus.

Tuo tarpu didesnis kasmetinių atostogų skaičius gali būti naudingesnis darbuotojams, nes jie gali pasirinkti jiems patogią nedarbo dieną ir atostogas derinti prie asmeninių prioritetų, o ne būtinai valstybės patvirtintų nedarbo dienų. Siūlydamas atsisakyti kelių dienų dėl didesnio kasmetinių atostogų skaičiaus kviečiu darbuotojus patiems nuspręsti kada atostogauti ir galbūt gegužės 1 d. ar lapkričio 2 d. šventines dienas persikelti į vasaros atostogas“, – aiškino parlamentaras.

Atostogauja skirtingai 

Vidutiniškai Europos Sąjungos narės turi 12 valstybinių švenčių dienų ir 22 kasmetines apmokamas atostogų dienas. Nors valstybinių švenčių ir kasmetinių atostogų dienų skaičius valstybėse skiriasi, bendra nedarbo dienų suma – panaši. Pavyzdžiui Prancūzijoje yra 11 valstybinių švenčių ir 25 kasmetinės atostogų dienos, Anglijoje atitinkamai 8 ir 28 dienos.

Tuo tarpu Lietuvoje yra 14 valstybinių švenčių ir 20 kasmetinių atostogų dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.