Elektroninės cigaretės – draudimų šalininkams mesta licencijų idėja

Ta pati frakcija Seime, bet jos narių pateikti teisės aktai – skirtingi. Vienas užsimojo uždrausti prekybą aromatizuotomis elektroninėmis cigaretėmis, kitas – licencijuoti pardavėjus ir taip ištraukti juos iš šešėlio.

Elektroninės cigaretės nepilnamečiams ir taip uždraustos, tačiau dėl prastos kontrolės klesti šešėlinis pardavimas.<br> D.Umbraso nuotr. 
Elektroninės cigaretės nepilnamečiams ir taip uždraustos, tačiau dėl prastos kontrolės klesti šešėlinis pardavimas.<br> D.Umbraso nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urvelytė

2019-10-08 09:38, atnaujinta 2019-10-08 10:16

Prisiperka internete 

Elektroninės cigaretės nepilnamečių rankose? Paaugliai tai ir daro – perka joms skystį, susiradę pardavėjus feisbuko grupėse ar skelbimų portaluose. Tokios prekybos jokios institucijos nekontroliuoja – nepajėgi to padaryti nei policija, nei rinkos prievaizdai.

Elektroninių cigarečių skystis, kaip ir įprastos cigaretės, yra akcizinė prekė, kurios kokybę turi užtikrinti sertifikavimo sistema, bet atrodo, kad Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentui tai nė motais. Mat šiuo metu visiškai nekontroliuojamas neteisėtas jo įsigijimas internetu.

Užtat politikams paprasčiau sutelkti dėmesį ne į šešėlinę prekybą, o į tai, kur mažiausiai reikia pastangų, – uždrausti legalią prekybą aromatizuotų, su kvapiosiomis medžiagomis pagamintų elektroninių cigarečių produktais.

Ir tai daroma prisidengiant nepilnamečiais – esą toks draudimas šias prekes padarys nepasiekiamas.

Klauso, bet negirdi

Parlamentaras konservatorius Mykolas Majauskas Seimui yra pateikęs svarstyti Tabako, jo gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas.

Bet iki tol, kol jas svarstys parlamentarai, viena po kitos organizuojamos su aromatizuotų elektroninių cigarečių draudimu susijusios diskusijos.

Viena jų vyko ir vakar, o baigėsi gana emocinga M.Majausko išvada: „Žinosiu, ko kitą kartą negalima kviesti į diskusijas.“

„Esu elektroninių cigarečių vartotoja. Jomis pakeitus įprastas cigaretes dingo astmos priepuoliai.

Tad kodėl dangstydamiesi vaikais nereaguojate į suaugusiųjų bėdas?“ – būtent tai pabandžius pasakyti vienai moteriai baigėsi ir Seimo Konstitucijos salėje diskusijai skirtas laikas.

Ji tiesiog buvo nutildyta, kaip ir keliskart argumentų bandęs pateikti Elektroninių cigarečių asociacijos atstovas Justinas Poderis.

Mat, pasak diskusiją rengusio M.Majausko, jo atstovaujamos asociacijos nariai esą yra bausti už elektroninių cigarečių pardavimą vaikams.

„Manome, kad neetiška naudotis vaikais stumiant draudimus peršančio įstatymo pataisas, – sakė J.Poderis. – Rinka laikosi pozicijos, kad prekyba turi būti licencijuojama, nes tik taip galima apsisaugoti nuo nelegalios prekybos.“

Pasak Antakalnio progimnazijos direktoriaus pavaduotojos Neringos Žiukšienės, paaugliai nesunkiai gauna elektroninių cigarečių priedų, formuojančių priklausomybę, kai kurie iš jų turi ir kanapėse esančių medžiagų.

„Baisi ir pati elektroninė cigaretė, ir tie priedai. Vaikams į rankas viskas patenka iš juodosios rinkos, net mokoma, ką nepilnamečiai turi pasakyti, kai juos kamantinėja vyresnieji“, – sakė N.Žiukšienė.

Abejonių netrūksta

Šeimos gydytoja medicinos mokslų daktarė Viktorija Andrejevaitė yra viena iš medikų, gydančių ir konsultuojančių nuo tabalo priklausomus žmones. JAV ji yra įgijusi priklausomybės nuo tabako gydymo specializaciją.

Moteris dirba ir Visuomenės sveikatos biure, kuriame suburta pagalbos grupė paaugliams, rūkantiems ir patiriantiems riziką tapti priklausomiems.

„15 metų konsultuoju rūkalius. Gerai žinau ir tai, kad pasaulyje mokslininkai, vertindami elektronines cigaretes, yra susiskirstę į dvi priešingas stovyklas.

Mano žiniomis, elektroninė cigaretė yra ne tokia žalinga ir jaunimui, ir suaugusiesiems, nes nėra degimo proceso.

Taigi nėra smalkių, kurios sulipina trombocitus, mažiau joje ir kancerogenų. Apskaičiuota, jog šių cigarečių daroma žala yra 95 proc. mažesnė nei įprastų.

Britai šįmet yra atlikę tris mokslinius tyrimus. Jie įrodė, kad elektroninės cigaretės yra efektyvesnė priemonė metant rūkyti nei pakaitinė nikotino terapija. Lietuvoje suaugusieji negauna pagalbos norėdami mesti rūkyti – šeimos gydytojai neturi žinių ir nemoka konsultuoti rūkančiųjų. Kaip specialistė sakau: gydant priklausomybę išmintinga naudoti elektronines cigaretes“, – aiškino V.Andrejevaitė.

Ji užsiminė, kad kolegos iš Anglijos atsiuntė šiemet atlikto tyrimo, kurio metu buvo apklausta 20 tūkst. vaikų ir paauglių, duomenis. Paaiškėjo, kad iš tų, kurie garina elektronines cigaretes, priklausomybe susirgo 1 proc.

„Rūkant tikras cigaretes nikotinas į smegenis trinkteli per kelias sekundes ir sukelia malonumo pojūtį. Elektroninės cigaretės nedaro smūginio efekto į malonumo centrus. Paprastai atliekant tyrimus – taip nutiko ir JAV – į viena suplakama reguliarus vartojimas ir eksperimentavimas.

Taip, vaikai eksperimentuoja, išbando kvapus, skonius. Bet kaip mama žinau, kad labiau sunerimčiau sužinojusi, ką vaikas rūko. Mokslininkai iš Didžiosios Britanijos rašo, kad išėmus iš rinkos aromatizuotas elektronines cigaretes nukentės suaugę rūkaliai – tie, kurie bando sumažinti žalą sveikatai. Jie vėl reguliariai rūkys.

Kasdien dirbu su elektroninių cigarečių garintojais, jų patirtis yra skirtinga. Ar nepadarysime taip, kad gyventojai pasirinks reguliarų rūkymą būtent dėl valstybės neatliktų darbų?

Visuomenės sveikatos biuras – vienintelė organizacija Lietuvoje, turinti vaikams skirtą specialią programą. Dirbu su jais kaip psichoterapeutė – aiškinamės, kodėl jie eksperimentuoja ir ko jiems trūksta. Mes padedame vaikams mesti rūkyti“, – kalbėjo V.Andrejevaitė.

Mirčių priežastys – kitos

Pasak J.Poderio, duomenys apie mirtis ir susirgimus JAV, kurie nurodyti įstatymo pataisų aiškinamajame rašte, yra susiję su aplinkybėmis, kai asmenys į elektronines cigaretes pildavosi neteisėtą skystį, turintį kanapių elementų – tetrahidrokanabinolio (THC), o ne vartojo teisėtus, sertifikuotus produktus.

„Nepilnamečių asmenų rūkymo ribojimas pasiektinas pasitelkus realią parduodamų produktų kontrolę ir griežtą licencijavimą, bet tai nėra argumentas uždrausti iš esmės visus rinkoje esančius produktus.

Atliekant rūkymo paplitimo tyrimą nebuvo atskirtos elektroninės cigaretės, naudojamos su skysčiu, nuo kitų kaitinamojo tabako produktų, reikalingų elektroninėms cigaretėms. Tyrime taip pat aiškinama apie kanapių vartojimą, kurį, be kita ko, pats projekto rengėjas skatina legalizuoti“, – užsiminė J.Poderis.

Jo teigimu, būtina užtikrinti, kad elektroninės cigaretės būtų alternatyva tradiciniam tabakui, kaip mažiau sveikatai kenkianti priemonė. Tuo metu įstatymo projektas skatina grįžti išimtinai prie tradicinio tabako vartojimo.

Draudimas ir motyvai

Šiuo metu JAV baigia aromatizuotų elektroninių cigarečių draudimo procedūras. Iš visų ES valstybių narių toks draudimas taikomas tik Suomijoje ir Estijoje.

„Vargu ar Suomija yra tinkamas pavyzdys. Ši šalis, remiantis atliktais tyrimais, užima pirmą vietą tarp ES valstybių narių pagal bendrą taikomų draudimų mastą. O, pavyzdžiui, Estijoje įvedus tokius draudimus jau atsirado teisėkūros iniciatyvų, kaip juos panaikinti.

Anot įstatymo rengėjų, jo priėmimas kriminogeninei situacijai ir korupcijai įtakos neturės. Bet jau šiuo metu tradicinių tabako gaminių šešėlinė prekyba sudaro apie 17 proc., o elektroninių cigarečių bei jų skysčio nelegalus pardavimas siekia 40–50 proc. rinkos.

Uždraudus teisėtų produktų patekimą į rinką šešėlinės prekybos apimtys tik padidės“, – neabejojo J.Poderis.

Alternatyva – licencijavimas

Pirmadienį Seimas žengė ir kitą žingsnį – parlamentaras konservatorius Vytautas Kernagis įregistravo Licencijavimo įstatymą.

„Jis ribos nuotolinę prekybą elektroninėmis cigaretėmis. Šiuo metu interneto svetainėse vaikai nenurodo savo amžiaus ir laisvai gali įsigyti elektroninių cigarečių ir jų skysčio. Įstatyme numatytos didesnės baudos už produktų pardavimą nepilnamečiams, o už pakartotinį nuotolinės prekybos veiksmą bus atimama licencija.

Įstatymas apims viską – mažmeninę, didmeninę prekybą ir gamybą. Visa ši veikla bus licencijuojama. Tai padės surinkti ir akcizo mokesčius, nes kol kas nežinia, kiek asmenų ar verslo įmonių verčiasi tokia veikla“, – sakė V.Kernagis.

Taigi kodėl du tos pačios Seimo frakcijos nariai pateikė du skirtingus įstatymus? Licencijavimo įstatymui pritaria visi: ir gamintojai, ir pardavėjai, ir tėvams atstovaujančios organizacijos. Bet kas slypi už M.Majausko stumiamo draudimų įstatymo, lieka neaišku.

Pasak J.Poderio, asociacijos nariai yra atsakingo verslo atstovai, jų produkcija pasiekiama tik suaugusiems vartotojams, pateikus dokumentą prekybos vietose.

„Taigi V.Kernagio įstatymo projektas atitinka savo esmę – saugoti vaikus nuo nelegaliai prieinamų tabako gaminių.

To neįmanoma įžvelgti M.Majausko teikiamo įstatymo pataisose. Jis tiesiog siekia uždrausti tokius gaminius ir realiai nespręsti problemos.

Absoliutus draudimas lemtų ir juodosios rinkos suklestėjimą internete. O tai turėtų priešingą efektą siekiant apsaugoti vaikus“, – sakė J.Poderis. Licencijavimo įstatymui pritaria visi: ir gamintojai, ir pardavėjai, ir tėvams atstovaujančios organizacijos. Elektroninės cigaretės nepilnamečiams ir taip uždraustos, tačiau dėl prastos kontrolės klesti šešėlinis pardavimas.

Vien draudimais rezultatų nepasieksi

Andrejus Rudanovas,

Tarptautinės sveikatingumo asociacijos prezidentas, teisininkas

„Niekas neabejoja ir nesiginčija, kad būtina imtis rūkimo prevencijos ir mažinimo priemonių. Ne veltui tiek tarptautinės sveikatos organizacijos, tiek mokslininkai, tiek valdžios atstovai skiria šiam klausimui daug dėmesio ir pastangų.

Tačiau kiekvienas valstybės sprendimas turi būti pamatuotas, apsvarstytas, pagrįstas tyrimais ir įrodymais. Šiandien mes žinome apie du įstatymo projektus: vienu siūloma riboti produkto rūšį dėl naudojamų skonių, kitu – įvesti elektroninių cigarečių veiklos licencijavimą ir priežiūrą.

Pirmas siūlymas yra lokalus, nes, anot rengėjų, siekiama užkirsti kelią vaikams pradėti rūkyti, o antrasis – sisteminis sprendimas, kuris paveiktų gamybą, platinimą (didmeninį ir mažmeninį), produktų ir veiklos kokybės standartų įvedimą ir panašiai.

Diskusijoje aiškiai nuskambėjo, kad vaikų rūkymas yra visuomenės psichologinė problema. Tačiau ar mes ją išspręsime keisdami reguliavimą? Abejotina.

Tam reikia kompleksinio, sisteminio, institucinių bendradarbiavimo. Tai turi būti bendras šeimos (tėvų), mokyklos, savivaldybių sveikatos biurų, savivaldybių, sveikatos priežiūros specialistų, psichoterapeutų, Sveikatos apsaugos, Švietimo, mokslų ir sporto ministerijų, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos reikalas. Praktika jau ne kartą parodė, kad vien draudimai, o ypač vaikų atveju, nepadės ir nebus veiksmingi.

Kita vertus, nekeliamas klausimas, kokį vaidmenį elektroninės cigaretės atlieka suaugusių rūkalių gyvenime. Ar šios cigaretės jiems yra kaip klasikinio tabako alternatyva?

To mes, deja, nenagrinėjame. Kalbame apie žmogaus sveikatos apsaugą, tačiau visur – ir medicinos, ir farmacijos, ir maisto pramonės srityse yra skirtingi reikalavimai, kai paslaugos teikiamos nepilnamečiui ir suaugusiajam. Juk nepilnamečiui vaistų net ir su receptu niekas neparduos.

Iš to, ką teko girdėti per diskusiją Seime, matyti, kad trūksta svarių argumentų, kodėl būtini atitinkami sprendimai. Lyginant juos tarpusavyje, veiklos licencijavimo pagrindimo yra žymiai daugiau ir šie argumentai atrodo svariau.

Todėl priimant šį svarbų ir atsakingą sprendimą mums būtina aiškiai atsakyti į tris klausimus: ką saugome, nuo ko ir kaip?

Beje, vertėtų nepamiršti, kad tabakas ir tabako gaminiai yra suderinta ES sritis, todėl naujų draudimų įvedimas galimas tik tuomet, kai šalis narė suderina šį draudimą su Europos Komisija ir gauna jos pritarimą. Šį klausimą Europos Komisija gali svarstyti iki pusės metų.

Jeigu siūlomas sprendimas nebus suderintas, Lietuvai gali grėsti sankcijos. Todėl mes prašome paisyti procedūrinių reikalavimų ir laikytis visų terminų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.