Estijos ekonomistai: ekonomikos būklė blogės

 

„Bendras nestabilumas pasaulio ekonomikoje ir prekybos ribojimai gali sumažinti verslo norą investuoti“, – akcentavo EKI vadovė Marjė Josing.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Bendras nestabilumas pasaulio ekonomikoje ir prekybos ribojimai gali sumažinti verslo norą investuoti“, – akcentavo EKI vadovė Marjė Josing.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2019, 11:45 AM

Estijos konjunktūros institutas (EKI) naujausioje ekonomikos apžvalgoje pažymi, kad jos būklė kol kas vertintita kaip gera, tačiau per artimiausius šešis mėnesius ji blogės.

EKI bendrą šalies ūkio būklę rugsėjį įvertino 80 balų – 20 balų mažiau nei birželį.

Du trečdaliai apklaustų šalies ekonomistų teigė, jog ekonomikos būklė po pusmečio bus prastesnė nei dabartinė, o kaip pagrindinės problemos dažniausiai buvo nurodomos kvalifikuotos darbo jėgos stygius, naujovių stoka bei menkas pasitikėjimas vyriausybės ekonomine politika.

„Bendras nestabilumas pasaulio ekonomikoje ir prekybos ribojimai gali sumažinti verslo norą investuoti“, – akcentavo EKI vadovė Marjė Josing.

Bendram ekonominio klimato rodikliui EKI šįkart suteikė įvertinimą minus 7 – blogiausią per pastaruosius devynerius metus.

EKI apžvalgoje pažymima, jog pramonės ir statybų sektorių pasitikėjimas yra nukritęs žemiau daugiamečio vidurkio, nors į vidaus rinką orientuotų mažmeninės prekybos sektorių pasitikėjimo jausmas išlieka geras, o vartotojų pasitikėjimas yra aukščiau daugiamečio vidurkio, tačiau iš esmės pablogėjo jų lūkesčiai dėl ekonominės padėties po metų.

Ekonomistai pabrėžia, jog pagrindinė problema yra ta, kad atlyginimai šalyje auga sparčiau nei darbo našumas.

EKI prognozuoja, jog kainų augimas per artimiausius šešis mėnesius lėtės, palūkanų normos ir akcijų kainos išliks žemame lygyje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.