Nusitaikė į stambiuosius prekybininkus – siūlo jiems naują mokestį

Valstiečiai sumanė, kur dar galima atkapstyti mokesčių. Seimo nariai Jonas Jarutis, Virgilijus Poderys ir Tomas Tomilinas pasiūlė 1 procento mokestį įvesti tiems  pardavėjams, kurių mėnesinė apyvarta viršija 2 mln. eurų.

Siūlo apmokestinti pardavėjus, kurių mėnesinė apyvarta viršija 2 mln. eurų.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Siūlo apmokestinti pardavėjus, kurių mėnesinė apyvarta viršija 2 mln. eurų.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2019, 4:26 PM, atnaujinta Oct 11, 2019, 5:32 PM

Kaip teigiama dokunete, stambios prekybos mokesčio bazė – tai pardavėjo gauta bendra atlygio (išskyrus PVM) už Lietuvos teritorijoje vartotojams parduotas prekes suma, viršijanti 2 mln. eurų per mokestinį laikotarpį. 

Skaičiuojama, kad taip valstybės biudžetas per metus pasipildytų 31,9 mln. eurų.

Įstatymo projekte rašoma, kad mokestį turėtų mokėti tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys. Tačiau jis nepaliestų vaistų, elektros, dujų, vandens, įvairių rūšių energijos pardavėjų.  

Mokestis būtų mokamas tik už gyventojams parduotas prekes.

Nepatinka didieji 

Įstatymo projektą parengusių parlamentarų teigimu, naujas mokestis siūlomas dėl Lietuvos mažmeninės prekybos rinkos specifikos, kur veikia dideli prekybininkai, taip pat dėl smulkaus verslo skatinimo, siekiant maksimalaus mokestinio teisingumo.

„Prekybos sektoriuje būtų perskirstyta apmokestinamoji našta, nes dideles apyvartas šiame sektoriuje generuojantys asmenys paprastai patiria proporcingai mažesnes sąnaudas nei mažesnes apyvartas generuojantys asmenys“, – teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Preliminariai skaičiuojama, kad apie 86 proc. pajamų valstybė surinks iš įmonių, prekiaujančių nespecializuotose parduotuvėse, kur vyrauja maisto prekės, gėrimai ir tabako gaminiai.

Teigiama, kad nagrinėta Lenkijos patirtis rengiant panašų įstatymą, dėl jo kilęs ginčas su Europos Komisija ir Lenkijos laimėta byla Europos Teisingumo Teisme.

Skirta vieniems, mokės kiti

„Esu suinteresuotas asmuo – neturėčiau apie tai kalbėti, nes esu kitoje stovyklos pusėje. Bet šiuo atveju labai norėtųsi priminti tai, ką pamiršo mokestį sumanę politikai.

Kalbama apie Lenkijos pavyzdį, tačiau juk joje tas mokestis net nėra priimtas. 

Pamirštama ir tai, kad Lietuvoje mes gi turime 21 proc. PVM, vadinasi, pridėję tą vieną sumanytą procentą, turėtume jau 22 proc. mokestį. Tegu tada tiesiai politikai ir pasako, kad didina PVM – buhalteriams būtų paprasčiau dirbti.

Bet tas mokestis juk reiškia ir tai, kad prekės Lietuvoje pabrangs dar 1 procentu“, – sakė „Norfa“ parduotuves valdančios bendrovės „Norfos mažmena“ valdybos pirmininkas Dainius Dundulis.

Jo teigimu, įvedus mokestį pirmą, antrą ar trečią mėnesį vartotojai gal dar ir nieko nepajustų, bet galop viskas sugultų būtent ant jų pečių.

„Atrodytų, kad politikų tikslas yra pakenkti verslui, ypač didžiajam, nes verslas jiems yra lyg priešas. Bet realiai jie kenkia visiems Lietuvos žmonėms. Kaip jie to nesupranta?

Ir dabar Lietuvoje tas 21 proc. PVM verčia žmones apsipirkti pas kaimynus. Juk per metus mūsų šalies gyventojai Lenkijoje išleidžia apie 300-360 mln. eurų.

Na, įvedus naują mokestį, bus ne 360 mln. – bus 400 mln. eurų išleidžiama pas kaimynus. Bet juk mokesčių netenka būtent Lietuva.

Politikai gali įvesti kokius tik nori mokesčius, bet jų sprendimų pasekmės paliečia visus žmones.

Ir jie ne verslui kenkia – kenkia žmonėms“, – kalbėjo D.Dundulis.

Jis pateikė pavyzdį: apie automobilių taršos mokestį sužinoję žmonės netruko pasipiktinti. Tuo tarpu stambios prekybos mokestis, žvelgiant iš šalies, įvedamas įmonėms, bet iš tikrųjų jį mokės vartotojai, nes prekybos įmonės tebus tarpininkės.

Pernai „Norfos“ apyvarta, be PVM, sudarė 469 mln. eurų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.