Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus Dariaus Remeikos, visi norintys gaminti maistą namuose ir tiekti jį tiesiogiai vartotojams jau dabar gali pradėti ruoštis šiai veiklai. Fiziniai asmenys galės pasirinkti, kokią produkciją namuose gaminti – kepinius ir kitus miltinius produktus ar ruošti valgius ir patiekalus. Tokiai smulkiajai gamybai namų sąlygomis bus taikomi produkcijos kiekio reikalavimai.
Jei miltinės ir kreminės konditerijos gaminys, duonos ar pyrago kepinys svers daugiau kaip 250 g, jų per dieną namuose bus galima pagaminti ne daugiau kaip penkis (pavyzdžiui, kepti tortus, pyragus, šakočius). Smulkiųjų duonos ar pyrago kepinių, miltinės ir kreminės konditerijos gaminių, kurių svoris bus ne didesnis kaip 250 g (pavyzdžiui, ragelių, bandelių, meduolių, keksų, keksiukų, spurgų, pyragaičių), per dieną bus galima pagaminti ne daugiau kaip 100 vnt., o sveriamų smulkiųjų duonos ar pyrago gaminių – sausainių, džiūvėsių ar kūčiukų – ne daugiau kaip 7 kg.
Atitinkami kiekio reikalavimai numatyti ir namų sąlygomis vartotojams ruošiamiems patiekalams bei valgiams: patiekalų per dieną galima pagaminti iki 20 porcijų, pusgaminių – koldūnų, blynelių – iki 10 kg, o nedidelių užkandžių, tokių kaip vieno kąsnio sumuštiniai, – ne daugiau kaip 100 vnt.
Kaip skelbiama pranešime, apsisprendę imtis šios veiklos ir norintys gauti VMVT leidimą fiziniai asmenys turės pateikti nustatyta tvarka išduotą Asmens medicininę knygelę, išklausyti privalomus higienos žinių kursus ir pasiruošti patalpas, gamybinius paviršius bei įrangą maisto gaminimui.
Galimybė fiziniams asmenims tvarkyti maistą namų ūkio sąlygomis numatyta ES teisės aktuose. Vyriausybė dar praėjusių metų lapkritį priimdama nutarimą dėl statinių naudojimo ne pagal paskirtį daugeliui verslių gyventojų atvėrė galimybę savo namuose užsiimti maisto tvarkymo veikla.
Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, naujieji reikalavimai įsigalios gruodžio viduryje.
2019 10 17 09.53 val. M.B.