Daugiabučių renovacijos patirtis – Lietuvoje viešintiems kaimynams

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) administruojama Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa Lietuvoje įgyvendinama nuo 2004 m.

 Įtraukus savivaldą renovacijos tempas šalyje išaugo 80 proc. Nuo 2013 m. Lietuvoje atnaujinta 2315 daugiabučių.<br>BETA archyvo nuotr. 
 Įtraukus savivaldą renovacijos tempas šalyje išaugo 80 proc. Nuo 2013 m. Lietuvoje atnaujinta 2315 daugiabučių.<br>BETA archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2019, 9:48 AM

Per visą šį laikotarpį šalies renovacijos specialistai sukaupė nemažai patirties, o išmoktomis pamokomis ir gerąja praktika noriai dalijasi su kitų šalių ekspertais. Spalio viduryje Lietuvoje lankėsi delegacija iš Baltarusijos ir noriai klausėsi patarimų, kaip sėkmingai išplėtoti pastatų atnaujinimo programą.

Šiuo metu Baltarusijoje, Gardino ir Mogiliavo apskrityse, žengiami pirmieji žingsniai link tokios daugiabučių renovacijos, kokią ją šiandien turime Lietuvoje. BETA direktorius Valius Serbenta pasakoja, kad Baltarusijos delegacija į Lietuvą atvažiavo mokytis ir ieškoti atsakymų į įvairiausius klausimus.

„Šiuo metu Baltarusijoje rengiama panaši programa į Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą, kuri Lietuvoje įgyvendinama jau daugelį metų. Mūsų kaimynai nusprendė bandomuosius projektus pradėti dviejose apskrityse, o juos domina atsakymai į įvairius su renovacija susijusius klausimus – nuo techninių sprendinių ir kokybės valdymo procesų iki bendravimo su gyventojais“, – pasakoja BETA direktorius.

Kartu su Baltarusijos atstovais viešnagės metu lankėsi ir Pasaulio banko, prisidedančio prie Baltarusijos daugiabučių namų renovacijos projekto finansavimo, atstovė Irina Voitechovič.

Anot jos, Baltarusijos situacija šiuo metu yra panaši kaip Lietuvos daugiau nei prieš du dešimtmečius, o daugiabučių modernizavimo programą Lietuvoje kūrę specialistai šiandien jau gali savo išmoktas pamokas perduoti kitiems. Lietuvoje prieš 2004 m., kai buvo patvirtinta ir pradėta įgyvendinti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa, Vyriausybė kartu su Pasaulio banku įgyvendino Energijos taupymo būste demonstracinį projektą. Dabar panašus projektas pradedamas ir Baltarusijoje.

Domino skirtingi aspektai

Delegaciją sudarė savivaldybių administracijų ir komunalinių paslaugų įmonių atstovai. Vizito Lietuvoje metu juos domino skirtingi renovacijos aspektai. Miestų atstovai domėjosi savivaldos įtraukimo į renovacijos procesą reikšme, o butų ūkio atstovai – bendravimo su gyventojais bei renovacijos proceso administravimo ypatumais.

Delegacijos nariai atsakymų į sau rūpimus klausimus ieškojo bendraudami su Ignalinos ir Utenos savivaldybių atstovais, administratoriais bei šilumos tinklų atstovais. Svečius labiausiai domino įgyvendinamų energinio efektyvumo priemonių spektras ir kokie energinio efektyvumo rezultatai pasiekiami po renovacijos.

Lietuvoje kiekvienam renovuojamam daugiabučiui keliami tikslai – ne žemesnė nei C energinio naudingumo klasė ir ne mažesni nei 40 proc. sutaupymai. Renovacijos ekspertai prabrėžia, kad tai ne tik konkrečiam daugiabučiui, bet ir visai valstybei svarbūs rodikliai, pavyzdžiui, apčiuopiamai sumažintas šilumos energijos suvartojimas ir mažesnis šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas į aplinką. Modernizuoti namai įprastai suvartoja nuo 50 proc. iki 70 proc. mažiau šiluminės energijos nei iki renovacijos.

Aprodė miestą, kuriame visi daugiabučiai renovuoti

Svečiai apžiūrėjo atnaujintus daugiabučius Vilniuje, Ignalinoje ir atnaujinamą kvartalą Utenoje. Aprodyti Ignaliną pasirinkta, nes tai yra pirmoji Lietuvos savivaldybė, kurioje netrukus bus atnaujinti visi daugiabučiai namai. Būtent ten 2012 m. pradėtas įgyvendinti naujas renovacijos modelis, kai į daugiabučių atnaujinimo procesą buvo įtraukta ir savivaldybė. Tokiam modeliui pasiteisinus dabar visos Lietuvos savivaldybės dalyvauja renovacijos procese. Įtraukus savivaldą renovacijos tempas šalyje išaugo 80 proc. Nuo 2013 m. Lietuvoje atnaujinta 2315 daugiabučių.

Kompleksinės renovacijos pavyzdys – Utenoje

Baltarusijoje dar tik ruošiantis įgyvendinti pirmuosius bandomuosius renovacijos projektus Utenoje pristatytas kitas renovacijos žingsnis – kvartalinė renovacija, kai atnaujinami ne pavieniai namai, bet visas kvartalas su infrastruktūra, apšvietimu, kiemais ir pan.

Pristatyti Utenos miestą pasirinkta neatsitiktinai – tai viena iš pirmųjų savivaldybių Lietuvoje, patvirtinusių Kvartalų energinio efektyvumo didinimo programą ir pradėjusių kvartalų atnaujinimą. Aukštakalnio kvartalą sudaro 41 daugiabutis namas, jau atnaujinti 7 namai, 4 vykdo rangos darbus, o dar 3 netrukus pradės. Kartu atgimsta ir visa kvartalo infrastruktūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.