Ž. Vaičiūnas: Japonija įsitraukia į Baltijos šalių sinchronizavimo projektą

Baltijos šalys, besiruošdamos sinchronizuoti elektros tinklus su žemynine Europa, kartu su Japonija rengs galimybių studiją, kaip atsinaujinanti energetika po 2025 metų galėtų prisidėti prie sistemos stabilumo, teigia Lietuvos energetikos ministras. 

Nuvykęs į Japoniją prezidentas G.Nausėda susitiko su šalies premjeru Sh.Abe.<br>R.Dačkaus (Prezidentūra) nuotr.
Nuvykęs į Japoniją prezidentas G.Nausėda susitiko su šalies premjeru Sh.Abe.<br>R.Dačkaus (Prezidentūra) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2019, 11:42 AM

Tokijuje viešintis Žygimantas Vaičiūnas sako, kad kitų metų pavasarį pradedama rengti  studija pasitarnautų užtikrinant sinchronizavimo įgyvendinimą ir atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) integraciją, kartu išlaikant elektros tiekimo patikimumą bei kokybę. 

„Visų Baltijos šalių perdavimo sistemos operatoriai pradeda bendradarbiavimą su Japonijos  operatoriumi „Tepco“. Planuojama atlikti Baltijos šalių sistemos dažnio analizę, nustatyti sintetinės inercijos Baltijos šalyse poreikį, galimybes, parametrus (...) Ji prisidėtų prie Baltijos šalių sistemos stabilumo stiprinimo, taip pat palengvintų atsinaujinančių energijos išteklių integraciją“, – BNS sakė Ž. Vaičiūnas. 

Pasak ministro, tokiu būdu įgyvendinamas Europos elektros perdavimo sistemos operatorių asociacijos (ENTSO-E) sąlygų sąrašas. Būsima studija aptarta trečiadienį su Japonijos verslo federacija „Keidanren“ bei šios šalies bendrovėmis.  

„Šiandien būtent šita studija buvo minima kaip konkrečiausias mūsų bendradarbiavimo pavyzdys (...) Iš principo sutarta, kad ji turi būti atlikta, dabar tariamasi dėl studijos turinio, ji būtų pradedama balandžio mėnesį, jos trukmė – metai, o po to galbūt virstų į konkrečius pilotinius projektus“, – aiškino ministras. 

Jo teigimu, sinchronizavimo projektas tampa globaliu. Tai rodo spalį Vilniuje pasirašytas Baltijos šalių ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) susitarimas bendradarbiauti kibernetinio saugumo srityje. 

„Projektas perėjo praktiškai visas fazes – regioninio, europinio, dabar jau tampa globaliu ir turime į priekį žvelgiantį bendradarbiavimą, nes tos studijos klausimai nagrinės situaciją ir po 2025 metų, kuomet mūsų sistemos jau bus sinchronizuotos su Europa, – kaip sukurti sistemą, kuri būtų kiek įmanoma palankesnė atsinaujinančiai energetikai ir kaip atsinaujinanti energetika galėtų prisidėti sistemos stabilumo palaikymo“, – sakė Ž. Vaičiūnas. 

Ministras teigė, kad Japonijos kompanijos domisi galimybėmis dalyvauti sinchronizavimo projekte. 

„Prieš metus laiko, kai pradėjome pokalbius, atrodė kaip tam tikra teorinė galimybė, šiuo atveju tos bendradarbiavimo galimybės vertinamos pakankamai rimtai – bet čia aš kalbu apie Japonijos kompanijų dalyvavimo galimybes per tarptautinio pirkimo procedūras. Jos suprato, kad šis projektas gali būti įdomus“, – kalbėjo ministras. 

Pasak jo, Japonijos įmonės domisi ir Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymo projektais. 

„Dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo taip pat yra tam tikrų naujų ženklų, kurie leidžia tikėtis, kad Japonijos kompanijų interesai Lietuvoje ne blėsta, o intensyvėja“, – sakė ministras. 

Ž. Vaičiūnas trečiadienį Tokijuje taip pat pasirašė bendradarbiavimo energetikoje memorandumą. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.