Ekonominių vertinimų rodiklis spalį sumažėjo 3 proc. punktais

Ekonominių vertinimų rodiklis spalį, palyginti su rugsėju, sumažėjo 3 proc. punktais ir sudarė 6 proc., praneša Statistikos departamentas.

Pagal pranešimą, statybos pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 9, pramonės ir vartotojų – 3 proc. punktais. Prekybos pasitikėjimo rodiklis padidėjo 1 proc. punktu. Paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis, palyginti su rugsėju, nepasikeitė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pagal pranešimą, statybos pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 9, pramonės ir vartotojų – 3 proc. punktais. Prekybos pasitikėjimo rodiklis padidėjo 1 proc. punktu. Paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis, palyginti su rugsėju, nepasikeitė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 31, 2019, 10:37 AM

Pagal pranešimą, statybos pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 9, pramonės ir vartotojų – 3 proc. punktais. Prekybos pasitikėjimo rodiklis padidėjo 1 proc. punktu. Paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis, palyginti su rugsėju, nepasikeitė.

Ekonominių vertinimų rodiklis, palyginti su praėjusių metų spaliu, sumažėjo 1 proc. punktu. Statybos pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 8, pramonės – 2, prekybos – 1 proc. punktu. Vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 2 proc. punktais. Paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis, palyginti su praėjusių metų spaliu, nepasikeitė.

Pramonės įmonių vadovų apklausos rezultatai parodė, kad spalį, palyginti su rugsėju, pramonės pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 3 proc. punktais. Tam įtakos, pasak Statistikos departamento, turėjo mažiau optimistinė produkcijos gamybos prognozė. Įmonių vadovų, prognozuojančių gamybos augimą per artimiausius 3 mėn., dalis sumažėjo nuo 32 iki 27 proc., o prognozuojančių mažėjimą – padidėjo nuo 14 iki 21 proc. Prastesnė ir gaminių eksporto prognozė: 22 proc. įmonių vadovų prognozavo eksporto augimą, 16 proc. – mažėjimą (prieš mėnesį – atitinkamai 27 ir 15 proc.). Darbuotojų skaičiaus didėjimą prognozavo 12 proc. apklaustų įmonių vadovų, dauguma (80 proc.) – darbuotojų skaičiaus keisti neketino.

Spalį, kaip ir prieš mėnesį, 20 proc. įmonių vadovų teigė, kad produkcijos gamyba per praėjusius 3 mėn. sumažėjo, tačiau nuo 25 iki 28 proc. padaugėjo teigiančiųjų, kad ji išaugo. Panašiai kaip ir rugsėjo mėnesį, 25 proc. respondentų teigė, kad gaminamos produkcijos paklausa per praėjusius 3 mėn. padidėjo, 23 proc. – kad sumažėjo.

Statybos pasitikėjimo rodiklis spalį, palyginti su praėjusiu mėnesiu, sumažėjo 9 proc. punktais, o palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, – 8 proc. punktais. Tam įtakos turėjo pesimistinė darbuotojų skaičiaus prognozė ir blogesnis statybos darbų paklausos vertinimas.

Spalį statybos darbų paklausą 65 proc. įmonių vadovų vertino kaip pakankamą, 35 proc. – kaip per mažą (prieš mėnesį – atitinkamai 67 ir 32 proc., prieš metus – atitinkamai 71 ir 28 proc.).

Statybos darbų apimties tendencijos, palyginti su praėjusiu mėnesiu ir su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, pablogėjo: 27 proc. apklaustų įmonių vadovų teigė, kad statybos darbų padaugėjo, 14 proc. – nurodė, kad sumažėjo (rugsėjį – atitinkamai 32 ir 13 proc., prieš metus – atitinkamai 31 ir 8 proc.).

Nors 58 proc. apklaustų įmonių vadovų spalį darbuotojų skaičiaus keisti neketino, tačiau beveik trečdalis (30 proc.) – planavo jį mažinti (prieš mėnesį – atitinkamai 68 ir 18 proc., prieš metus – 72 ir 18 proc.). Blogesnė ir statybos darbų užsakymų prognozė: mažiau užsakymų artimiausiais mėnesiais tikėjosi 21 proc. apklaustų įmonių vadovų, 14 proc. – prognozavo, kad užsakymų didės (rugsėjį – atitinkamai 13 ir 17 proc.). Dauguma (76 proc.) respondentų prognozavo, kad statybos darbų kainos nesikeis, 19 proc. – kad didės, teigiama pranešime.

Tuo metu prekybos įmonių vadovų apklausa parodė, kad spalį, palyginti su rugsėju, prekybos pasitikėjimo rodiklis padidėjo 1 proc. punktu.

Spalį įmonių vadovai šiek tiek geriau vertino įmonės verslo padėties pokyčius per praėjusius 3 mėnesius ir verslo padėties perspektyvas per tą patį laikotarpį. Respondentų, teigiančių, kad per praėjusius 3 mėnesius jų įmonės verslo padėtis pagerėjo, palyginti su prieš mėnesį išsakyta nuomone, padaugėjo nuo 15 iki 17 proc., o dauguma (78 proc.) teigė, kad ji nesikeitė.

Spalį daugiau nei trys ketvirtadaliai (77 proc.) įmonių vadovų prognozavo, kad įmonės verslo padėtis per artimiausius 3 mėnesius nesikeis, tačiau nuo 18 iki 20 proc. padaugėjo manančiųjų, kad ji pagerės. Kad įsigys daugiau prekių nei prieš mėnesį, teigė 27 proc. apklaustų įmonių, kad mažiau – 7 proc.

Dauguma (80 proc.) apklaustų įmonių vadovų darbuotojų skaičiaus keisti neketino, 17 proc. – numatė priimti naujų. Panašiai kaip ir praėjusį mėnesį, 94 proc. respondentų prognozavo, kad parduodamų prekių kainos nesikeis, 5 proc. – kad didės.

Paslaugų sektoriaus įmonių vadovų apklausos rezultatai parodė, kad spalį, palyginti su rugsėju, verslo tendencijos mažai keitėsi. Paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis buvo 29, t. y. liko toks pat kaip ir praėjusį mėnesį.

Spalį dauguma (67 proc.) įmonių vadovų teigė, kad jų įmonės verslo padėtis per pastaruosius 3 mėnesius nesikeitė, 30 proc. atsakė, kad ji pagerėjo, 3 proc. – kad pablogėjo. Panašiai kaip ir praėjusį mėnesį, 36 proc. respondentų nurodė, kad paklausa padidėjo, 9 proc. – kad sumažėjo.

Artimiausiais mėnesiais 40 proc. įmonių vadovų numatė paklausos didėjimą, 6 proc. – mažėjimą. Dauguma 58 proc. apklaustų įmonių vadovų darbuotojų skaičiaus keisti neketino, 31 proc. – planavo priimti naujų. 81 proc. respondentų prognozavo, kad teikiamų paslaugų kainos artimiausiu metu nesikeis, 17 proc. – kad didės.

 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.