Ieško, kaip gelbėti dėl gaisro Alytuje nukentėjusias įmones – galutinė žala gali paaiškėti tik po trejų metų

Vyriausybė pirmadienį vykusiame pasitarime nusprendė, kaip kompensuos nuostolius nukentėjusiesiems nuo gaisro Alytaus padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“.

Pasak ministro, nukentėjusiems ūkininkams žalos atlyginimo ilgai laukti nereikėtų.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Pasak ministro, nukentėjusiems ūkininkams žalos atlyginimo ilgai laukti nereikėtų.<br> Lrytas.lt fotomontažas
A.Palionis.<br>T.Bauro nuotr.
A.Palionis.<br>T.Bauro nuotr.
Gaisras įmonėje „Ekologistika“.<br>Alytaus mero N.Cesiulio nuotr.
Gaisras įmonėje „Ekologistika“.<br>Alytaus mero N.Cesiulio nuotr.
Gaisras įmonėje „Ekologistika“.
Gaisras įmonėje „Ekologistika“.
Alytuje vykęs padangų perdirbimo įmonės<br>G.Kanapkos nuotr.
Alytuje vykęs padangų perdirbimo įmonės<br>G.Kanapkos nuotr.
Gaisras įmonėje „Ekologistika“.<br>Alytaus mero Nerijaus Cesiulio nuotr.
Gaisras įmonėje „Ekologistika“.<br>Alytaus mero Nerijaus Cesiulio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Indrė Naureckaitė

Nov 4, 2019, 12:22 PM, atnaujinta Nov 4, 2019, 12:27 PM

Žemės ūkio ministro Andriaus Palionio teigimu, trečiadienį vyksiančiame Vyriausybės pasitarime planuojama priimti protokolinį nutarimą, kuriuo Alytaus rajono savivaldybės administracija kas dvi savaites pateiktų sąmatą apie ūkinininkų patiriamą žalą, kurią kompensuotų finansų ministerija.

„Nutarimu pati Alytaus rajono savivaldybės administracija, kuri turi fiksuoti žalą, ji kas dvi savaites finansų ministerijai galėtų pateikti sąmatą ir ministerija pagal pagrįstus dokumentus išmokėtų žalą konkrečiai gamintojams ir supirkėjams“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo kalbėjo A.Palionis.

Pasak ministro, nukentėjusiems ūkininkams žalos atlyginimo ilgai laukti nereikėtų – vos atsiras protokolinis nutarimas, savivaldybė iš karto galės kreiptis su konkrečia suma. Ministras neigia kalbas apie ribotą kompensacijos dydį. Pasak jo, rezervo nėra, už įrodytą žalą bus skirta tiek pinigų, kiek reikės. Kreiptis dėl kompensacijos galės ne tik ūkininkai, bet ir įmonės, dėl gaisro turėjusios sustabdyti veiklą, teigė ministras. Anot A.Palionio, galutinis žalos dydis gali paaiškėti ir po trejų metų.

„Bendras žalos atlyginimas – ne šiandienos klausimas. Šiandienos klausimas – kaip padėti žmonėms, kurie prarado pajamas ir jas kuo greičiau atstatyti. O bendras žalos atlyginimas bus po visų tyrimų“, – sakė A.Palionis.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) aptikus užteršto pieno gaisro paveiktose teritorijose esančiuose ūkiuose, 29 ūkiams uždrausta tiekti žalią pieną supirkimo punktams, naudoti jį savo reikmėms, prekiauti juo tiesiogiai, turgavietėse ir kitose prekybos vietose. Po gaisro atlikus tyrimus ir surinkus pieno perdirbimo įmonių duomenis, iš prekybos atšaukta 382 tonos „Rokiškio sūrio“, „Rokiškio pieno“, „Varėnos pienelio“, „Rivonos“ ir „Marijampolės pieno konservų“ pieno produktų.

Pirmadienį VMVT pranešė, kad dar 7-iuose pieno mėginiuose, atrinktuose iš gaisro paveiktos teritorijos (Alytaus rajono Miklusėnų, Karklynų, Genių ir Vytautiškių kaimų), buvo rastas padidintas dioksinų kiekis.

Dioksinų koncentracija iš skirtingų ūkių atrinktuose mėginiuose svyruoja nuo 3,01 iki 12,73 pg/g riebalų, kai didžiausia leistina šių teršalų koncentracija maisto produktuose – 2,5 pg/g riebalų.

VMVT praneša, kad viename iš tirtų ūkių pieno mėginiai buvo atrinkti jau antrą kartą, tačiau tarša dioksinais ir vėl nustatyta, nes ūkininkas ignoruoja VMVT nurodymus ir toliau gano gyvulius taršos paveiktuose laukuose.

Kaip informavo tyrimus atliekantis Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas, iš viso jau gauti rezultatai dėl 16 žaliavinio pieno, vieno grietinės, keturių šachtinių šulinių vandens ir keturių daržovių (runkelių, kopūstų, kaliaropių, burokėlių) mėginių.

Iš visų atliktų tyrimų padidintas dioksinų kiekis nustatytas devyniuose žaliavinio pieno mėginiuose (apie du ankstesnius atvejus jau buvo skelbta anksčiau). Likusių jau atliktų tyrimų rezultatai neparodė taršos nei dioksinais, nei sunkiaisiais metalais. Kitų tyrimų rezultatų dar laukiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.