Kapinių prižiūrėtojams – didysis darbymetis

Spalis ir lapkritis – atsakingiausias metas kapines prižiūrinčios Kauno savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ darbuotojams. Kapinių lankytojų srautas Visų šventųjų dieną išauga kelis kartus, todėl svarbu, kad nekiltų trikdžių.

.<br>Nuotr. iš LS archyvo
.<br>Nuotr. iš LS archyvo
Karmėlavos kapinėse nutiestas pusės kilometro ilgio šaligatvis pėstiesiems.
Karmėlavos kapinėse nutiestas pusės kilometro ilgio šaligatvis pėstiesiems.
Daugiau nuotraukų (3)

Algis Juraitis

2019-11-05 17:31

„Kapinių lankytojų srautas pradeda didėti likus maždaug mėnesiui iki Visų šventųjų dienos ir nuslūgsta tik lapkričio pabaigoje“, – kalbėjo Kauno savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ direktorius Ričardas Čėsna.

Siekiant sudaryti palankesnes sąlygas kapavietėms sutvarkyti, nuo spalio vidurio laikinai sustabdytas apribojimas automobiliams į kapines įvažiuoti tik su leidimais. Tokia tvarka galios mažiausiai iki lapkričio 7-osios.

„Kapinių vartų atvėrimas sutapo su orų pagerėjimu, todėl žmonės aktyviai naudojosi puikia galimybe sutvarkyti kapavietes“, – kalbėjo R.Čėsna.

Prašo rūšiuoti atliekas

Su lankytojų srauto augimu tiesiogiai susijęs smarkiai padidėjęs atliekų kiekis.

Artėjant didžiajam kapinių lankymo metui „Kapinių priežiūros“ darbuotojai vertino ankstesnių metų statistiką, įgytą patirtį.

Prie visų didžiųjų kapinių pristatyta gerokai talpesnių konteinerių, skirtų žaliosioms atliekoms. Jie pažymėti užrašais.

„Norėčiau paprašyti visų kapinių lankytojų atkreipti į tai dėmesį ir pagal galimybes rūšiuoti žaliąsias atliekas, kurių kiekis šiuo metu padidėja maždaug tris kartus. Jeigu orai palankūs kapinėms lankyti – dar daugiau“, – sakė R.Čėsna.

Prie mažųjų kapinių sustatyti konteineriai tik mišriosioms atliekoms. Dažniausiai jiems parenkama vieta kapinių teritorijoje, nes pastačius konteinerius išorėje gyventojai veža ir meta padangas, baldus ir net klozetus.

„Tai tikrai nėra kapinių priežiūros atliekos, o už atliekų sutvarkymą atsiskaito pati įmonė. Nenorime mokėti už didelių gabaritų atliekų tvarkymą“, – tikino R.Čėsna.

Kapinėse susidarančios atliekos rūšiuojamos tik į dvi kategorijas – mišriąsias ir žaliąsias. Nei plastiko, nei stiklo atliekos perdirbti nepriimamos, nes jos aprūkusios, lieka vaško likučių.

Negali prasiskinti kelio

Nors kartais kapinių lankytojai skundžiasi dėl neišvežtų atliekų, neretai jie patys sutrukdo atlikti darbą tuo užsiimančios įmonės darbuotojams.

Užstačius automobiliais privažiavimą iki konteinerių, sunkiasvoriai šiukšliavežiai negali prie jų prasibrauti. Todėl kartais ir išvažiuoja jų neištuštinę, dėl to kaupiasi šiukšlių kalnai. O juk tai vyksta dėl netinkamo į kapines atvykusių vairuotojų elgesio.

„Atliekas surenkantys darbuotojai turi savo darbo grafiką ir negali laukti, kol atėjęs vairuotojas patrauks transporto priemonę“, – kalbėjo R.Čėsna.

Pasak jo, specialusis transportas tam ir atvažiuoja, kad kapinėse būtų gražiau ir jaukiau lankyti artimųjų kapavietes, todėl negalima sunkiai dirbantiems žmonėms trukdyti atlikti pareigą.

R.Čėsna taip pat pranešė, kad prie visų kapinių sustatyta daugiau biotualetų.

Skubėjo užbaigti darbus

Artėjant lapkričio 1-ajai buvo stengiamasi užbaigti kelis svarbius darbus.

Karmėlavos kapinėse nuo pagrindinio įvažiavimo vartų iki administracinio pastato nutiestas maždaug pusės kilometro ilgio šaligatvis.

Kelias buvo išasfaltuotas prieš kelerius metus, tačiau nebuvo šaligatvio.

Žmonės eidavo asfaltuota dalimi, o tai kėlė pavojų jiems patiems ir nepatogumų vairuotojams. Nuo šio pagrindinio kelio šakojasi kiti keliai bei takai.

Vis dėlto daugiausia dėmesio šiuo metu skiriama naujausioms kapinėms Vainatrakyje (Kauno r.). Šiemet pavyko išasfaltuoti du svarbiausius įvažiavimus į kapinių kvartalus, įrengtos aikštelės šiukšlių konteineriams.

„Galbūt kai kurie žmonės lig šiol įsivaizduoja, kad Vainatrakyje yra šlapia ir purvina. Tokia nuostata yra visiškai neteisinga“, – pareiškė R.Čėsna.

„Kapinių priežiūros“ darbuotojai jau kelerius metus dirba norėdami paneigti tokį mitą – asfaltuojami privažiavimai, tiesiami šaligatviai, išlygintas gruntas apsėtas žole.

Iškilo užkardos chuliganams

Prie įvažiavimų į kapines šiemet sustatyti kelio ženklai, draudžiantys lengvųjų automobilių eismą. Eismas kapinėse visada buvo draudžiamas, tačiau tai reglamentavo tik kapinių taisyklės. Visi kelio ženklai yra įteisinti.

„Papildomų priemonių imtasi chuliganiškai besielgiantiems kapinių lankytojams drausminti – tiems, kurie visiškai neatsakingai stato transporto priemones ir trukdo kitiems lankytojams. Kapinės tikrai nėra tinkamiausia vieta pasivažinėjimui“, – įsitikinęs įmonės vadovas R.Čėsna.

Pasak jo, tolerancijos ribos yra gana didelės. Jeigu žmogui tikrai sunku pėsčiomis pasiekti atokesnėje vietoje esančią kapavietę, visada leidžiama įvažiuoti automobiliu.

„Norėčiau paprašyti vairuotojų gerbti kitus žmones ir pasirinkti tinkamą vietą automobiliui statyti. Būtų labai apmaudu, jeigu dėl nedrausmingo vairuotojo abejingumo tektų stabdyti laidojimo procesiją ir joje dalyvaujantys žmonės pajustų dar didesnį sukrėtimą“, – kalbėjo R.Čėsna.

Jis perspėjo, kad kapines prižiūrintys įmonės darbuotojai tikrai nesitaikstys su piktybiniais pažeidėjais – apie juos bus pranešta kelių policijos pareigūnams.

Matyti reikšmingų pokyčių

„Visada stengiamės pateikti gražių staigmenų, kad po ilgesnės pertraukos atvykę žmonės kapinėse pamatytų ką nors nauja“, – kalbėjo R.Čėsna.

Pasak jo, visa tai daroma įmonės sutaupytomis lėšomis, jeigu jų lieka atlikus būtinus kapinių priežiūros darbus.

Šių metų pradžioje Vainatrakyje buvo atidarytos gyvūnų kapinės. Įmonės vadovas neabejoja, kad tai visiškai pasiteisinęs projektas, žmonės domisi ir naudojasi atsivėrusiomis galimybėmis.

„Niekada nesakėme, kad gyvūnai turi būti laidojami tik šioje vietoje, tačiau suteikėme galimybę. Labai smagu, kad kritę mylimi gyvūnai nenumetami į kampą ir civilizuotai palaidojami“, – kalbėjo R.Čėsna.

Praėjusių metų pabaigoje Seniavos kapinėse buvo įrengti kolumbariumai, tačiau nespėta sutvarkyti teritorijos. Dabar darbai užbaigti – sudėtos trinkelės, įrengtas patogus priėjimas.

Visiškai pasiteisino sprendimas įrengti Romainių kapinių kolumbariumą. Aplink jį taip pat sutvarkyta teritorija, įrengtas priėjimas.

Vainatrakyje kapinėms skirtas įspūdingas plotas

Kaune ir miesto apylinkėse yra 26 kapinės.

8 kapinės yra veikiančios, tiek pat yra riboto veikimo, o likusiose mirusieji nelaidojami.

Didžiausią plotą užima Karmėlavos kapinės – net 40 hektarų.

Prieš penkerius metus atidarytoms Vainatrakio kapinėms skirtas 40 hektarų plotas. Jų užteks keliems dešimtmečiams.

Dar numatytas 40 ha plotas Vainatrakio kapinėms išplėsti.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.