Rusai prisiminė lęšių sriubą – yra svari priežastis

Daugiau nei prieš šimtmetį Rusijoje posakis „perėjo prie lęšienės“ reikšdavo, kad žmogus visiškai nuskurdo. Tačiau tokia frazė itin tinkama ir dabar.

Lęšiai, kurių sriuba arba košė Rusijoje nuo seno laikoma skurdo sinonimu, pastaraisiais metais tapo itin paklausūs.<br>„123rf.com“ nuotr.
Lęšiai, kurių sriuba arba košė Rusijoje nuo seno laikoma skurdo sinonimu, pastaraisiais metais tapo itin paklausūs.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2019, 10:36 AM

Kompanijos „Rate & Goods“ tyrimas parodė, kad per metus – nuo pernykščio spalio iki šiųmečio – lęšių paklausa Rusijoje išaugo net 27,8 proc.

Daugiau perkama ir manų (augimas 20 proc.) bei kviečių kruopų (14,2 proc.).

Užtat grikių pardavimas sumenko 4 proc., o perlinių kruopų – 17,3 proc. Nėra ko stebėtis, nes jos pabrango labiausiai iš šios kategorijos prekių. O pigesni lęšiai tinkami ir košėms, ir sriuboms, ir garnyrams gaminti.

„Rate & Goods“ generalinio direktoriaus Romano Maistero teigimu, šalyje jau ne pirmą mėnesį pastebima, jog gyventojai mažina išlaidas visų kategorijų maisto prekėms.

„Vienais atvejais jie renkasi pigiausių prekės ženklų produktus, kitais – vartoja mažiau tam tikrų gaminių ir ieško jiems pakaitalų. O prekybininkai greitai reaguoja į permainas ir, išaugus paklausai, didina kainas“, – aiškino ekspertas.

Atrodytų, jog brangymečiu Rusijoje nelabai turėtų kvepėti, nes pernai infliacijos lygis siekė 4,3 proc., o šįmet jis sumažėjo iki 2,4 proc. Tikimasi, kad per metus kainos bus pakilusios daugiausia iki 2,8 proc., o maisto produktų (išskyrus alkoholinius gėrimus) – vos 1,3 proc.

Kodėl tuomet rusai ėmė taupyti maisto sąskaita? „Daugumai jų, ypač skurdesniems, kainos keičiasi visai kitu greičiu“, – tikino daugelį metų laikraščio „Trud“ ekonomikos skyriui vadovavęs Vitalijus Golovačiovas.

Jo teigimu, oficiali statistika nėra klastojama, tiesiog naudojama gudri metodika, kad rodikliai būtų kuo gražesni. Tuo metu išanalizavus ne viso Rusijos statistikos tarnybos sudaromą pirkėjo krepšelio, o tik į jį patenkančių svarbiausių ir kasdienių pirkinių kainas realybė tampa kur kas liūdnesnė. Ypač jei atsižvelgiama į paskirus regionus.

Pavyzdžiui, per metus jautiena šalyje pabrango 4,6 proc. Bet Murmansko apskrityje – net 14,6 proc., Stavropolio, Krasnojarsko, Kemerovo, Omsko ir kai kuriuose kituose regionuose – 10–19 procentų.

Panašiai ir su vištiena, kurios iš mėsos prekių nuperkama daugiausia.

Irkutske jos kaina pakilo 17,4 proc., Užbaikalės, Orlovo, Murmansko ir Jaroslavlio apskrityse – 12–15 proc. O statistikai skelbia, kad vidurkis tėra 5,9 proc.

Perlinės ir avižų kruopos vidutiniškai brangesnės ketvirtadaliu, tačiau kai kuriuose regionuose – net 40 proc. Rusijoje itin populiarių grikių kaina, jei tikėtume oficialia statistika, keitėsi nežymiai, bet kas ketvirtoje apskrityje ji išaugo net 20–40 proc.

Pasterizuotas pienas per metus pabrango vidutiniškai 7,4 procento, užtat Astrachanės apskityje – 27 proc. Ten pat ketvirtaliu pakilo ir sviesto kaina, nors visoje Rusijoje ji padidėjo 10,88 proc.

Rusijos ekonomikos plėtros ministerija prognozuoja, kad šiais metais atlyginimai šalyje augs 1,5 procento, o realiosios pajamos – vos 0,1 proc.

Todėl nesunku suprasti, kodėl pirkėjai renkasi lęšius, kol ir jie dar nepabrango.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.