G. Nausėdos iniciatyva Seime sulaukė palaikymo: paskelbė akis badančią tiesą

Parlamentarai Seime atsivertė dar vieną prezidento Gitano Nausėdos iniciatyvą dėl pensijų didinimo. Po svarstymo Seimas pritarė prezidento siūlymui, jas truputį pakoregavęs. Tai leistų pensijas nuo kitų metų padidinti vidutiniškai 33 eurais. Už tai balsavo 97 Seimo nariai, prieš nebuvo, susilaikė 2. Seime liko dar vienas žingsnis – priėmimas.

 Parlamentarai Seime atsivertė dar vieną prezidento Gitano Nausėdos iniciatyvą dėl pensijų didinimo.<br> lrytas.lt koliažas
 Parlamentarai Seime atsivertė dar vieną prezidento Gitano Nausėdos iniciatyvą dėl pensijų didinimo.<br> lrytas.lt koliažas
Prezidentas G. Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prezidentas G. Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Įstatymo pranešėja Rimantė Šalaševičiūtė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Įstatymo pranešėja Rimantė Šalaševičiūtė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
  Parlamentarai Seime atsivertė dar vieną prezidento Gitano Nausėdos iniciatyvą dėl pensijų didinimo.<br> M.Patašiaus nuotr.
  Parlamentarai Seime atsivertė dar vieną prezidento Gitano Nausėdos iniciatyvą dėl pensijų didinimo.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 26, 2019, 10:55 AM, atnaujinta Nov 26, 2019, 12:28 PM

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas siūlė nepritarti G. Nausėdos pasiūlymams nuo kitų metų labiau didinti pensijas, nes tam esą nėra pinigų. Prezidentūra skaičiuoja, kad 2020–2021-aisiais pensijų didinimui biudžete reikėtų numatyti po 32 mln. eurų.

Pensininkų skurdas pasiekė rekordą – Lietuva pirmauja ES

Valstiečių narė Gintarė Skaistė ragino pritarti pensijų didinimui ir pateikė statistiką.

„Esame pirmi Europoje pagal tai, kaip auga pensininkų skurdo lygis. Nuo 2015 metų pensininkų skurdo lygis Lietuvoje išaugo 14,1 proc. Nuo 27,6 proc. iki 41,7 proc. Tuo tarpu ES vidurkis pensininkų skurdo lygio yra 14,9 kai pas mus yra 41,7 proc.

Tas vaizdingas parodymas, kaip labai koncentruota valstybės politika, kartais padaro taip, kad uždengiame namo stogą čerpėmis, tačiau nematome, kad namo langai yra išdaužyti. Kai vieniems gyvenimas gerėja labai sparčiai – kitiems jis stagnuoja arba ritasi žemyn“, – Seime kalbėjo G.Skaistė.

Anksčiau patvirtinta: kitąmet pensijos didės po 30 eurų

Valstietis Tomas Tomilinas priminė, kad kitais metais dėl anksčiau numatyto indeksavimo visos pensijos augs maždaug 8,2 procento, vidutiniškai apie 30 eurų. Tai jau anksčiau buvo patvirtinta.

„Turime pasakyti pilnus skaičius. Yra laikomasi indeksacijos principo ir 244 milijonais didinamos pensijos kitais metais – kitaip tariant apie 30 eurų padidės pensijos.

Konservatoriai, nevarykit Dievo į medį. Pensijų didinimas yra neprecendentinis šiuo metu ir be prezidento siūlymų“, – sakė T.Tomilinas.

Papildomi pinigai pensininkams jau yra įskaičiuoti į valstybės biudžetą. Apie 13 milijonų – mažų pensijų didinimui ir apie 6 milijonai šalpos pensijų didinimui.

Didinimas po 3 eurus problemos neišspręs

Konservatorius Mykolas Majauskas priminė, kad Biudžeto ir finansų komitetas netgi sugebėjo atmesti prezidento siūlymą didinti pensijas dar po truputį  – po 3 eurus.

„Pasižiūrėkime tiesai į akis. Siūlymas didinti pensijas 3 eurais labai gerai, svarbu. Bet taip pat turime būti nuoširdūs ir pasakyti, kad tai iš esmės problemos nesprendžia“, – sakė konservatorių narys.

Valdančioji dauguma įgyvendindama prieš tai buvusios Vyriausybės formulę, remdamasi augančia ekonomika ir pajamomis, didina pensijas beveik 30 eurų. Iš viso kitąmet didės apie 33 eurais.

„Pensininkų skurdas yra išaugęs iki tokio lygio, kokio dar niekada nesame turėję Lietuvoje. Negana to, pagal tai esame vieni iš absoliučių lyderių ES“, – sakė M.Majauskas.

Dėl to, kad Finansų ministerija, vadovaujant Algirdui Butkevičiui, pernelyg pesimistiškai suplanavo darbo užmokesčio augimą – pensininkai per mėnesį negauna šiuo metu apie 13 eurų per mėnesį, arba 157 eurų per metus. Iš viso negauna 140 milijonų eurų. „Dar dar viena priežastis, kodėl šiandien pensininkai gyvena skurde“, – sakė M.Majauskas.

Siūlo didinti bazinės pensijos indeksavimą

Šalies vadovas siūlo nuo kitų metų sparčiau didinti pensijas, 2020–2021 metais taikant penktadaliu didesnį nei numatyta bazinės pensijos indeksavimo koeficientą – kitąmet jis didėtų 1,83 procentinio punkto – tai leis padidinti pensijas dar maždaug 3,5 euro, o nuo 2021 metų – 1,91 punkto.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, su pirmininke Rimante Šalaševičiūte priešakyje, parlamentarams siūlė pritarti šalies vadovo siūlymui nuo kitų metų sparčiau didinti pensijas.

Komitetas papildomai pasiūlė nuo 2021-ųjų taikyti 1,91 punkto indeksavimo koeficientą ir individualiajai pensijos daliai, ko prezidentas nesiūlė. Seimas po svastymo tam pritarė.

Pagal naują tvarką, jeigu jai Seimas pritars, indeksuotos pensijos turėtų būti išmokamos ne vėliau kaip iki kitų birželio 30-osios, kartu būtų išmokamas ir nuo sausio susidaręs pensijų dydžių skirtumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.