Lietuvos įmonei švenčiant šuolį į 1 milijardo eurų klubą – žvilgsnis į ateitį

Lietuva – potenciali terpė kurtis ir augti verslui, o puikus to įrodymas – lietuvių įkurtas drabužių mainų ir prekybos startuolis „Vinted“, tapęs pirmuoju lietuvių „vienaragiu“. Ši įmonė pritraukė 128 mln. eurų – startuolio vertė perkopė 1 mlrd. eurų, o milžiniškos investicijos garantavo „vienaragio“ vardą.

Tikimasi, kad „Vinted“ sėkmė pritrauks naujų investuotojų dėmesį.  <br>„Vinted“ nuotr.
Tikimasi, kad „Vinted“ sėkmė pritrauks naujų investuotojų dėmesį.  <br>„Vinted“ nuotr.
T.Plantenga ir vienas iš įkūrėjų Mantas Mikuckas.<br>„Vinted“ nuotr.
T.Plantenga ir vienas iš įkūrėjų Mantas Mikuckas.<br>„Vinted“ nuotr.
„Vinted“ biuras.<br>„Vinted“ nuotr.
„Vinted“ biuras.<br>„Vinted“ nuotr.
„Vinted“ biuras.<br>„Vinted“ nuotr.
„Vinted“ biuras.<br>„Vinted“ nuotr.
„Vinted“ biuras.<br>„Vinted“ nuotr.
„Vinted“ biuras.<br>„Vinted“ nuotr.
A.Variakojis.<br>T.Bauro nuotr.
A.Variakojis.<br>T.Bauro nuotr.
V.Lašas.<br>R.Neverbicko nuotr.
V.Lašas.<br>R.Neverbicko nuotr.
V.Sinkevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Sinkevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Šimulytė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
S.Šimulytė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Nov 30, 2019, 11:49 AM, atnaujinta Dec 1, 2019, 6:15 PM

Pagrindiniu naujo raundo investuotoju tapo naujai investavęs rizikos kapitalo fondas „Lightspeed Venture Partners“, ketvirtadienį pranešė „Vinted“.

Kartu su juo investavo ir dabartiniai investuotojai „Sprints Capital“, „Insight Venture Partners“, „Accel“ ir „Burda Principal Investments“.

„Pasaulinė naudotų drabužių rinka artėja prie lūžio taško – vartotojai vis atsakingiau pradeda vertinti savo pirkimo įpročius.

Dėkojame naujiems ir esamiems investuotojams, kurie tiki mūsų misija įrodyti, kad naudotos prekės gali tapti pirmu vartotojo pasirinkimu.

Pritrauktos investicijos rodo, kad pasirinkome tinkamą kelią kuriant daugiau vertės mūsų nariams bei tuo pačiu signalizuoja, kad rinkoje vis dar yra daug neišnaudotų galimybių“, – sakė „Vinted“ generalinis direktorius Thomas Plantenga.

Ketvirtadienį vykusiuose „Verslo geno“ apdovanojimuose šio startuolio neužmiršo ir būsimas eurokomisaras Virginijus Sinkevičius.

Sveikinimo kalboje jis minėjo, jog „Vinted“ sėkmė signalizuoja Lietuvos potencialą vystyti tokio masto verslą.

„Šiandien Lietuvoje užgimė pirmasis „vienaragis“. Neslėpsiu, pastaruosius dvejus metus aš svajojau apie tai, bet esu įsitikinęs, kad turėsime dar ne vieną „vienaragį“.

Tai tik labai svarbus simbolis, kad Lietuvoje egzistuoja visos sąlygos užaugti milijardo vertės įmonei“, – kalbėjo V.Sinkevičius.

Šio startuolio pradžią puikiai prisimena Lietuvos verslo angelų tinklo valdybos pirmininkas Vladas Lašas. Prieš dešimt metų pirmąjame „Startuolių savaitgalio“ renginyje Lietuvoje Milda Mitkutė pristatė „Vinted“ idėją, kuri tapo sėkmingu produktu.

„Tada sveikinimo kalbą sakydamas Jigar Shah, mano geras bičiulis iš JAV, saulės energetikos kompanijos įkūrėjas, dalinosi savo patirtimi ir palinkėjo visiems kurti sparčiai augančias technologijų kompanijas.

Nors tada susirinkusiems tai atrodė nerealu – visgi čia Lietuva, o ne JAV.

Tačiau praėjo tik dešimt metų, ir iš vienos tada pristatytos idėjos, įdėjus daug kūrybingumo, atkaklumo ir drąsos, ir daug komandinio darbo, turime tą nerealų rezultatą – 1 mlrd. eurų vertės kompaniją“, – prisiminė V.Lašas.

Reklama pasauliui

Pasak investuotojo Algimanto Variakojo, milijardinės vertės įmonių pasaulyje nėra daug, o tokio startuolio turėjimas Lietuvai turėtų padėti konkuruoti rinkoje ir pritraukti investuotojus iš įvairių šalių.

„Visų pirma, pas mus žemėlapyje atsiranda „vienaragis“, vadinasi iš karto pritraukiamas dėmesys. Kiekviena sėkmės istorija skatina investuoti kitus, nes sutelkia dėmesį ir pritraukia investuotojus bei pačius startuolius.

Daromės patraukli šalis startuoliams atvažiuoti ir visus uždirbtus milijonus palikti čia, kurti darbo vietas ir įvedinėti naujas technologijas. Reklamos prasme – tai didelis žingsnis“, – teigė A.Variakojis.

V.Lašas, paklaustas, ko iki šiol trūko Lietuvoje, kad sulauktume tokio pasisekimo ir pritrauktume milijardo vertės investicijas, teigė, kad svarbiausia čia – tikėjimas, kad to galime pasiekti.

O tam, jo nuomone, reikėjo laiko ir tinkamos aplinkos. V.Lašo teigimu, per artimiausius 2-3 metus turėtume sulaukti ir kito lietuviško „vienaragio“.

„Džiugu, kad dabar jau turime gana gerą ekosistemą startuoliams ugdyti: turime daug puikiai išsilavinusių talentingų jaunų žmonių, yra ir nemažai padirbėjusių didelėse technologijų kompanijose, įgavusių patyrimo ir norinčių kurti savo startuolius.

Išaugo ir verslo angelų būrys, sustiprėjo rizikos kapitalo bendrovės, valstybė ėmėsi iniciatyvos palaikyti ir stiprinti visą šią startuoliams būtiną ekosistemą.

O svarbiausia – „Vinted“ komanda visai Lietuvai įrodė, kad vienaragis – tai ne mistinė būtybė: nors jie labai reti ir įnoringi – vienas jų jau ganosi ir Lietuvoje“, – teigė Lietuvos verslo angelų tinklo valdybos pirmininkas.

Išgarsino Lietuvą

Socialinių inovacijų startuolių ekosistemos kūrėja, ChangeMakersOn įkūrėja ir vystytoja Simona Šimulytė pabrėžė, kad „Vinted“ startuolį galima priskirti poveikio startuolių kategorijai, mat jis sprendžia socialinę problemą – daiktų perteklių.

Šio startuolio pradžioje, jos teigimu, buvo labai daug pesimizmo, idėja nebuvo laikoma sėkminga, o šiandien – jis ne tik sprendžia pasaulines problemas, bet ir garsina Lietuvą.

„Lietuvai tai tikrai labai smagu, dabar visi džiaugiasi. Kaip ir krepšinyje, jei krepšininkai laimėjo – tai mes laimėjom, jeigu pralošė – tai jie pralošė.

Lietuvai šiuo atveju tai yra pakankamai didelis nuopelnas, vertinant apskritai save kaip startuoliams patrauklią šalį, bet realiai, ar Lietuva prisidėjo prie to? Deja, ne.

Realiai tai tikrai yra asmeninė startuolio ambicija ir tikėjimas, bet ar iš tiesų jie sulaukdavo palaikymo? Į juos dažnu atveju žiūrėdavo kaip į keistuolius, o dabar jais džiaugiamės visi“, – pastebėjo S.Šimulytė.

Dar reikia tobulėti

A.Variakojis atkreipė dėmesį, kad turime nemažai kompanijų, kurios gali išaugti į tokį „vienaragį“. Čia jis įvardijo „Trafi“ bei „TransferGo“ ir pabrėžė, kad šiems startuoliams tereikia labiau augti ir daugiau plėstis.

Tačiau jis taip pat pastebėjo, kad Lietuvai dar tikrai yra kur tobulėti, jog čia atsirastų daugiau sėkmingų startuolių.

Jis įsitikinęs, kad buvęs ministras V.Sinkevičius įdėjo labai daug pastangų, gerinant startuolių ekosistemą.

„Pas mus jau sukurta startuolių kultūra, egzistuoja strartuolių vizos, bet aš manyčiau, kad reikia nesustoti ir dar labiau viską tobulinti, supaprastinti startuolių atvykimą ir dokumentų forminimo procedūras, kad jie čia lengviau galėtų įsikurti, atvykti su šeimomis.

Tobulumui ribų nėra. Taip pat reikia pagalvoti apie konkurencinę aplinką, labai stipriai paramą startuoliams didina Lenkija ir bando nuvilioti nuo mūsų“, – teigė investuotojas.

S.Šimulytė įsitikinusi, kad trūksta ir startuolių palaikymo, mat vystyti naują idėją tenka ne vienerius metus, o jų eigoje susiduriama su sunkumais, nuopoliais – visa tai reikalauja begalės finansinių išteklių.

„Didžioji dalis aktyviai dalyvaujančių startuolių vystyme patvirtintų, jog sėkmė ateina tik po daug klaidų, klupimų, atsitiesimų. Palaikymo labai trūksta ankstyvoje stadijoje, kad idėjas galėtum išsibandyti, atmesti ir patvirtinti“, – kalbėjo S.Šimulytė.

Jos nuomone, čia reikalinga valstybės pagalba ir įsitraukimas, būtina mentorystė, akseleravimas, patyrusių ekspertų ir finansinė pagalbos.

Taip pat ji teigė, kad egzistuoja įvairios rėmimo programos, bet dideli konkursai ir labai aiškūs reguliavimai kuria kryptimi turi judėti verslas – stabdo startuolių plėtrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.