Seimas apsisprendė, kaip kitąmet keisis pensijos – jas perskaičiuos dukart

Seimui iš naujo pateiktas atnaujintas 2020 metų „Sodros“ projektas, kuriam pirmadienį pritarė Vyriausybė, sulaukė ir Seimo narių pritarimo.

Prognozuojama, kad vidutinė senatvės pensija kitais metais bus 397 eurai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prognozuojama, kad vidutinė senatvės pensija kitais metais bus 397 eurai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
L.Kukuraitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
L.Kukuraitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lubų pakeitimas palies apie 230 ūkininkų, apie 520 besiverčiančių individualia veikla, 17 mažųjų bendrijų narių ar individualių įmonių savininkų.<br> Lrytas.lt archyvo nuotr.
Lubų pakeitimas palies apie 230 ūkininkų, apie 520 besiverčiančių individualia veikla, 17 mažųjų bendrijų narių ar individualių įmonių savininkų.<br> Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 3, 2019, 10:09 AM, atnaujinta Dec 3, 2019, 11:41 AM

Po pateikimo projektui pritarta 82 Seimo narių balsais iš balsavusiųjų 93-jų. Vienas parlamentaras balsavo prieš, 10 susilaikė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis posėdyje teigė, kad, lyginant su pirminiu variantu, asignavimai iš valstybės biudžeto didėja beveik 16 mln. eurų.

„Teikiamas patobulintas 2020 m. „Sodros“ biudžeto projektas. Jis parengtas įvertinus nuo 2020 m. liepos 1 d. 1,83 proc. punkto didesnį bendrosios pensijų dalies indeksavimą. Dėl to asignavimai iš valstybės biudžeto, lyginant su projektu, kuris buvo Seime, didėja 15,9 mln. eurų. Atitinkamai didėja ir išlaidos pensijoms. Daugiau esminių pakeitimų biudžete nėra numatoma“, – Seimo posėdyje sakė ministras.

Prezidentūra planavo, kad kitąmet pensijų didinimui biudžete reikia numatyti 32 mln. eurų.

„Yra surastos „Sodros“ biudžetui papildomos lėšos. Jos surastos iš kitur, nei Seimas balsavo už Prezidentūros siūlymus pajamų įstatymams. Vyriausybė nudirbo tą darbą, kurį galėjo“, – teigė L. Kukuraitis.

Seimo narė Gintarė Skaistė sakė, kad reikėtų surasti visą sumą pensijų didinimui jau nuo sausio 1 d.

„Jūsų sumanymas keisti su 50 proc. nuolaida, keičiant nuo metų vidurio, man atrodo pakankamai keistas ir siūlau Seimui prisiimti politinę atsakomybę bei didinimą surasti nuo metų pradžios“, – sakė G. Skaistė.

Parlamentaras Tomas Tomilinas siūlė „Sodros“ biudžeto projektui pritarti.

„Siūlau pritarti pateikimui. Turėjome tikrai kokybišką diskusiją. (...) Svarbiausias tikslas yra mažinti pensininkų santykinį skurdą, tai bus galima padaryti didinant mažas pensijas, tvariai auginant pensijas per indeksavimo formulę, taip pat koreguojant bazinę pensiją. Galbūt nuo metų vidurio, kaip siūlo Vyriausybė“, – teigė T. Tomilinas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo „Sodros“ biudžete patvirtinti 4,9 mlrd. eurų sieksiančias pajamas ir 4,5 mlrd. eurų išlaidas.

Didžiausią išlaidų dalį (76,2 proc.) numatoma skirti socialinio draudimo pensijoms – 3,5 mlrd. eurų, tai 255,7 mln. eurų laukiama 2019 metais.

Numatoma, kad nuo sausio 1 dienos pensijos vidutiniškai didės 8,1 proc. (senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, vidutiniškai padidės apie 30 eurų ), o nuo liepos 1 dienos bazinė pensija bus papildomai indeksuojama 1,83 proc. (pensija, turint būtinąjį stažą, vidutiniškai papildomai padidės apie 3,5 euro).

Prognozuojama, kad 2020 metais vidutinė metinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, bus 396,97 euro, t. y. bus 32,5 euro, arba 8,9 proc., didesnė nei 2019 metais.

Numatoma, kad ligos socialinio draudimo išlaidos didės 8,6 proc. ir sieks 358,8 mln. eurų, motinystės išmokoms bus skirta 375,07 mln. eurų, arba 6,8 proc. daugiau nei praėjusiais metais, nedarbo socialinio draudimo išmokoms – 216,9 mln. eurų, arba 22 mln. eurų daugiau.

Nori didinti įmokas 

Savarankiškai dirbantiems asmenims, tarp kurių yra ir žemdirbiai, siūloma nuo 43 iki 60 šalies vidutinių darbo užmokesčių (VDU) didinti „Sodros“ įmokų lubas ir taip nuo 2021 metų jas suvienodinti su samdomiems darbuotojams taikomomis lubomis.

Pasak L. Kukuraičio, daugiau įmokų „Sodrai“ nuo 2021 metų turėtų mokėti maždaug 1–2 proc. savarankiškai dirbančiųjų, kurių metinės pajamos viršytų 55 tūkst. eurų (po mokesčių).

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skaičiuoja, kad lubų pakeitimas palies apie 230 ūkininkų, apie 520 besiverčiančių individualia veikla, 17 mažųjų bendrijų narių ar individualių įmonių savininkų.

Pasak ministerijos, kadangi savarankiškai dirbantieji pajamas deklaruoja už praėjusius metus, šios lubos realiai bus aktualios 2021 metais. Tuomet 60 VDU gali siekti apie 83 tūkst. eurų (2020 metais VDU, prognozuojama, bus 1386 eurai iki mokesčių).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.