Dėl gatvės kilusios garsių Tauragės verslininkų rietenos persikėlė į teismus

Nori sužlugdyti varžovą ir perimti jo turtą – savivaldybės rankomis panaikink vienintelį kelią, vedantį į jo įmonės teritoriją. Tokiomis užmačiomis konkurentus įtaria čia veikiančios įmonės vadovai.

Nedidelė Gaurės gatvė tapo Tauragės verslininkų nesutarimų objektu.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Nedidelė Gaurės gatvė tapo Tauragės verslininkų nesutarimų objektu.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Dėl gatvės kilusios garsių Tauragės verslininkų rietenos persikėlė į teismus.<br>V.Balkūno nuotr.
Dėl gatvės kilusios garsių Tauragės verslininkų rietenos persikėlė į teismus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 12, 2019, 4:22 PM

Ar gali būti, kad tokios taktikos laikosi bene turtingiausia Tauragėje Stankų šeima, valdanti Tauragės industrijos parką, kurį išsijuosusi gyrė prezidentė Dalia Grybauskaitė?

Nors miesto vadovai kategoriškai neigia, Tauragėje kalbama, jog vietos savivaldybės tarybos narys bei industrijos parko plėtotojas Darius Stankus stengiasi, kad būtų priimtas sprendimas panaikinti dar pernai savivaldybės lėšomis suremontuotą miesto centre esančią Gaurės gatvę.

Vienintelę keblumų vairuotojams nekeliančią gatvę, vedančią į buvusią Tauragės keramikos gamyklą, kuri laikoma galima industrijos parko konkurente.

Kreipėsi į prokurorus

Tokį sumanymą jau palaimino D.Stankaus partijos kolegos Liberalų sąjūdžio partijoje – Tauragės savivaldybės administracijos direktorius Modestas Petraitis bei miesto meras Dovydas Kaminskas.

Jie parengė ir tarybai patvirtinti pateikė miesto bendrojo plano dalies korektūrą, pagal kurią bus panaikinta Gaurės gatvė, kurios dalis kartu su dar 300 tūkstančių eurų vertės beveik 3 hektarų ploto sklypu turėtų būti perduota bendrovei Vilkyškių pieninei.

Panaikinus gatvę iš esmės nebus įmanoma ne tik patekti į buvusios keramikos gamyklos, kurioje dabar veikia 4 įmonės, teritoriją, bet ir į dar kelias bendroves, tarp jų – ir ESO padalinį.

Ko gero, darbus turės nutraukti ir „Techagro“, kuri būsimam didžiuliam logistikos centrui bei žemės ūkio technikos priežiūros centrui yra išliejusi pamatus.

Buvusios Tauragės keramikos gamyklos teritoriją valdantis bendrovės „VM Wood“ vadovas Vytautas Norvaišas dėl savivaldybės planų panaikinti Gaurės gatvę jau kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

Jis prašo pradėti ikiteisminį tyrimą bendrojo plano korektūros projektą rengusios bendrovės „Atamis“ ir savivaldybės darbuotojų atžvilgiu.

Verslininko nuomone, projektas buvo parengtas remiantis suklastotais dokumentais.

Buvo komunizmo oazė

Bendrovė „VM Wood“ 13 hektarų plote išsidėsčiusius 39 tūkstančių kvadratinių metrų ploto buvusios keramikos gamyklos pastatus nusipirko dar 2016 metų pabaigoje.

Sovietiniais laikais tai buvo didžiausia apskrities gamykla, jos vadovas Valdemaras Daujotas teritorijoje buvo sukūręs savotišką komunizmo oazę. Beveik 1500 darbuotojų ten galėjo nemokamai maitintis, poilsiauti ir gydytis.

Gamyklai, be gamybinių pastatų, priklausė 13 pirčių, 6 baseinai, profilaktoriumas, sporto salė, laisvalaikio klubas.

Pastatai virto griuvėsiais

Atkūrus nepriklausomybę gamyklos pajėgumai gerokai sumenko. Prieš nutraukdama veiklą ji trejus metus gamino plytas Vilniuje statomiems Valdovų rūmams. Kai jie buvo pastatyti, gamyba buvo sustabdyta, o įrenginiai sukrauti į sandėlius.

Bėgant metams neprižiūrimi teritorijoje esantys pastatai sunyko, ir savininkai karštligiškai ėmė ieškoti pirkėjų.

„Kiek žinau, dėl šios buvusios gamyklos pirkimo su buvusiais savininkais beveik dvejus metus derėjosi Tauragės industrijos parką valdančios Stankų šeimos galva Antanas.

Bet aš pasipainiojau ir jam kone iš panosės nugriebiau pirkinį“, – pasakojo V.Norvaišas.

Po pirkimo – tikrintojai

Vos verslininkas įsigijo buvusią didžiausią apskrityje gamyklą, prasidėjo nuolatiniai patikrinimai.

„Pamenu, dar tik notarų biure sudarinėjome sandorį, kai man pranešė, jog į teritoriją atvyko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai“, – sakė V.Norvaišas.

Tyrėjai beveik metus atliko patikrinimą, skaičiavo vos ne kiekvieną plytelę, tačiau jokių pažeidimų taip ir nesurado.

Nepaisant to, patys papildomai kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI), kad ir ji dar atliktų tyrimą.

Tai buvo bene pirmas atvejis šios tarnybos istorijoje, kai ji paprašė patikrinimą atlikti VMI.

Paprastai mokesčių inspektoriai surinktą medžiagą perduoda FNTT.

Nuties naują gatvę?

Nepaisant nuolatinių patikrinimų, verslininkas po gabaliuką atstatė buvusios garsios gamyklos teritoriją.

Nors pastatų ten buvo daugybė, daugelis jų labiau priminė griuvėsius.

Dabar ten jau veikia keturios įmonės – dvi vairavimo mokyklos, metalo perdirbimo ir medienos dirbinių bendrovės, dirba daugiau kaip 30 darbuotojų.

Atgyjanti buvusios gamyklos teritorija ateityje galėtų tapti rimtu konkurentu Stankų šeimos valdomam Tauragės industrijos parkui, kur šiuo metu dirba apie tūkstantį vietos gyventojų.

„Gal todėl taip svarbu uždaryti Gaurės gatvę, kad mes bankrutuotume. Kas gali paneigti, kad tuomet Stankai nepasiūlys mums pusvelčiui parduoti gamyklos?

Manau, jiems nebus problemų susitarti, kad savivaldybė už valdiškus pinigus nutiestų naują gatvę“, – sakė V.Norvaišas.

Toks precedentas jau buvo. Antanas Stankus 2017 m. savivaldybės paprašė, kad už daugiau kaip 100 tūkstančių eurų būtų išasfaltuota gatvė, vedanti į jo privatų paplūdimį, ir prašymas buvo patenkintas.

Po šio akibrokšto Tauragės savivaldybės socialdemokratų frakcija net išplatino viešą pranešimą, kad savivaldybė tarnauja vienai – Stankų šeimai.

Šios frakcijos skaičiavimais, vien 2016 metais, kai administracijos vadovu buvo tas pats M.Petraitis, Tauragės savivaldybė su Stankų šeima susijusiam verslui tiesiogiai ir netiesiogiai skyrė beveik milijoną eurų, o visi kiti verslininkai buvo ignoruojami.

Tvirtino, kad politiniais žaidimais nesidomi

Dėl gatvės kilusios garsių Tauragės verslininkų rietenos persikėlė į teismus

„Gaurės gatvėje jokių interesų neturime. Šiuo metu greta esamų Tauragės industrinio parko pastatų Tvenkinių gatvėje esame gavę statybos leidimą statyti naujus pramonės ir sandėliavimo pastatus plėtrai ir naujoms darbo vietoms kurti. Dirbame ir dirbsime tauragiškių labui. Aš politiniais žaidimais nesidomiu“, – sakė A.Stankus.

Pripažino regioninės svarbos projektu

Modestas Petraitis

Tauragės savivaldybės administracijos direktorius

„Prašymą, kad būtų panaikinta Gaurės gatvės dalis, išreiškė bendrovės Vilkyškių pieninės direktorius G.Bertašius. Bendrovė 2018 metų balandžio 16 dieną informavo, kad ketina statyti naują pieno perdirbimo gamyklą.

Savivaldybės taryba pritarė, kad šis projektas būtų pripažintas regioninės svarbos projektu. Kadangi Vilkyškių pieninė planuoja statyti gamyklą greta esamos gamyklos ir gamybos procesai tarpusavyje bus susiję, būtina, kad teritorija būtų uždara.

Įmonės, esančios Tauragės keramikos gamyklos teritorijoje, turi įvažiavimus ne tik Gaurės gatve iš Gedimino gatvės, yra privažiavimas kita Gaurės gatvės dalimi nuo Trumposios gatvės.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.