Seimas galutinai spręs dėl prezidento siūlymų neįsileisti Astravo AE elektros

Seime ketvirtadienį vyks galutinis balsavimas dėl prezidento Gitano Nausėdos siūlomų papildomų priemonių užkirsti kelią Baltarusijoje statomos Astravo atominės (AE) elektrinės elektros patekimui į Lietuvą. 

Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys teigė neabejojantis, kad įstatymų pakeitimams bus pritarta. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys teigė neabejojantis, kad įstatymų pakeitimams bus pritarta. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2019, 9:06 AM

Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys teigė neabejojantis, kad įstatymų pakeitimams bus pritarta. 

„Įsitikinęs, kad bus pritarta. Visoje eigoje buvo absoliučiai konstruktyvi diskusija ir bendra idėjinė mintis buvo ta pati, kad dabartinėje teisinėje bazėje yra tam tikrų spragų, kurias prezidento siūlymai uždengia, tai yra, kad turi būti licencijos paimamos iš tų asmenų, iš tų įmonių, kurios verstųsi prekyba Astravo atominėje elektrinėje pagaminta energija“, – BNS sakė V. Poderys. 

Keturių įstatymų pakeitimai leistų nedelsiant panaikinti leidimus ir neišduoti naujų leidimų importuoti elektrą iš trečiųjų šalių, kuriose yra nesaugia pripažinta branduolinė elektrinė. 

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) galėtų kreiptis į Nacionaliniam saugumui svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisiją, prašydama patikrinti tokius importuotojus. 

Teisingumo ministerijos Europos teisės departamentas abejoja, ar pakeitimai suderinami su Europos Sąjungos teise ir rekomenduoja juos suderinti su Europos Komisija. 

Pavyzdžiui, nenurodomas praktinis priemonių įgyvendinimas, tai yra, kokie ribojimai galėtų būti taikomi, – dalinis ar absoliutus elektros prekybos ribojimas su ES valstybe nare, persiunčiančia tranzitu elektrą iš trečiosios šalies. 

„Atsižvelgdami į tai manome, jog projektu siūlomos priemonės negali būti laikomos suderinamomis su Europos Sąjungos teise tol, kol nebus išsamiai įvertintas ir įrodytas šių priemonių proporcingumas“, – rašoma departamento išvadoje. 

Jeigu Seimas pritartų įstatymų pakeitimams, jie įsigaliotų nuo kitų metų sausio 1 dienos. 

Seimas 2017 metų birželį įstatymu įtvirtino, jog Astravo AE yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui bei aplinkai ir visuomenės sveikatai. Taip siekta apriboti  elektros importą iš Baltarusijos. Vyriausybė vėliau pritarė planui, kaip blokuoti Astravo AE gaminamos elektros importą.

Lietuva laikosi pozicijos, kad jėgainė Baltarusijoje statoma nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų, tuo metu Minskas kaltinimus neigia.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.