Pakartojo neįprastą tyrimą – vertino, kokį poveikį padarė darbo sąlygos

Šalyje, ypač sostinėje Vilniuje, sparčiai plečiantis naujiems verslo centrams ir ištisiems jų kvartalams, apie veikla paremtą darbą, geriau žinomą anglišku terminu „acitivity based working“, girdima vis dažniau. Tačiau dažnai ir klausiama, ką konkrečiai tai reiškia. Ar tikrai tai turi poveikį? Kokius privalumus suteikia darbuotojams ir pačiam verslui?

Atliekant tyrimą buvo vertinamas aplinkos poveikis darbuotojų savijautai bei darbingumui.<br> M.Patašiaus nuotr.
Atliekant tyrimą buvo vertinamas aplinkos poveikis darbuotojų savijautai bei darbingumui.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2019, 11:16 AM, atnaujinta Dec 31, 2019, 11:29 AM

Atsakymus ir akivaizdžius įrodymus, kad taip organizuojamas darbas yra efektyvus, turi bendrovė „Rimi Lietuva“. Ji antrą kartą atliko darbo vietos efektyvumą ir patrauklumą darbuotojams matuojantį „Leesman“ tyrimą. Buvo vertinamas darbo aplinkos poveikis darbuotojų produktyvumui buvusiame bei naujajame biure, įrengtame remiantis būtent veikla pagrįsto darbo principais. 

Darbo aplinkos įtaka 

„Galėjome palyginti darbą ankstesniame biure ir naujajame. Senąjame kiekvienas darbuotojas turėjo tradicinę stacionarią darbo vietą. Naujajame biure vieta susijusi su tuo metu vykdoma veikla. Taigi turėjome unikalią situaciją ir progą palyginti darbo efektyvumą ir darbuotojų savijautą abiejose darbo aplinkose.

Tam pasitelkėme pasaulyje vieną žinomiausių šiuos parametrus vertinantį „Leesman“ tyrimą, kurio rezultatai atskleidė, kaip jaučiasi mūsų darbuotojai, kokią vertę jiems suteikia darbo aplinka, kas jiems svarbu.

Išsiaiškinome ir sritis, kurias galime dar tobulinti,“ – sako laikinai einanti pareigas „Rimi Lietuva“ personalo vadovė Vaida Kaikarienė.

Pasak jos, tyrimas patvirtino, jog veikla paremtas darbas turi daugybę privalumų, kai reikia dirbti komandose, bet tuo pačiu atlikti individualias užduotis: „Rimi“ „Leesman“ indeksas siekia 82,2 proc. ir yra 8 procentiniais punktais aukštesnis nei geriausius vertinimus gavusių „Leesman“ tirtų įmonių, o jų visame pasaulyje – daugiau nei 4300.

„Vienas pagrindinių motyvų keltis iš ankstesnio, sostinės Kedrų g. virš prekybos centro įrengto, biuro į naująjį buvo didesnės, erdvesnės, šiuolaikiškesnės darbo vietos poreikis. Vis tik nesitikėjome, jog įsikūrimas ir darbas naujajame biure turės tokį didelį poveikį darbuotojų motyvacijai bei darbo produktyvumui.

Tai, kad aplinka suteikia galimybių dirbti produktyviai, patvirtino 86,6 proc. apklaustų „Rimi“ biuro darbuotojų, o tai yra net 14,4 procentinio punkto daugiau nei „Leesman“ aukščiausią įvertinimą gavusių įmonių vidurkis ir 15,6 procentinių punktų daugiau nei „Rimi“ darbuotojų, kurie taip tvirtino prieš persikeliant iš prieš tai buvusio į naująjį biurą, skaičius“, – sakė Vaida Kaikarienė.

Tai, kad nauja darbo aplinka skatina dalintis idėjomis bei žiniomis su kolegomis, tvirtina 88 proc. „Rimi“ biuro darbuotojų, tuo tarpu „Leesman“ geriausiai įvertintų bendrovių vidurkis siekia 81 proc., ankstesnis „Rimi“ rodiklis – 70,9 proc. apklaustų darbuotojų.

Skatina didžiuotis darbo vieta

Kiti svarbūs rodikliai, kuriuos atskleidė bendrovės  atliktas tyrimas ir kurie patvirtina „activity based“ darbo privalumus biuro darbuotojams, taip pat ženkliai prisideda prie geros atmosferos darbe ir darbuotojų savijautos.

Devyni iš dešimties arba 90,8 proc. apklaustų „Rimi“ darbuotojų tvirtino, kad galimybė dirbti remiantis tuo metu atliekama veikla ženkliai prisideda bendruomenės kūrimo. Remiantis „Leesman“ geriausiai įvertintų įmonių tyrimų rezultatais, taip tvirtino 3 iš 4 arba 74,7 proc. jų darbuotojų, o dirbant ankstesniame biure taip teigusių „Rimi“ darbuotojų tebuvo 1 iš 2 arba 50,4 proc.

Šiuolaikinė aplinka taip pat skatina darbuotojus didžiuotis savo darbo vieta: taip teigė 95,1 proc. dabar apklausoje dalyvavusių „Rimi”, vidutiniškai 80,4 proc. geriausiai „Leesman“ įvertintų kompanijų visame pasaulyje ir 27,7 proc. pirmą kartą „Rimi“ vykdytame tyrime dalyvavusių darbuotojų.

„Kiek įmanoma geresnės darbuotojų savijautos bei geresnių darbo rezultatų naujame biure nesitikėjome vien dėl fizinės aplinkos pokyčio – patys dėjome pastangų, kad pokyčiai būtų kuo sklandesni. Šiuo tikslu iš biuro darbuotojų suformavome taip vadinamą „namų komitetą“, kuris renka, ruošia ir kolegas supažindina su nauja darbo aplinka, skatina naudotis visais naujo biuro privalumais ir galimybėmis, nuolatos domisi, ko trūksta, kokie patobulinimai galimi, kad visi jaustųsi komfortabiliai ir tai leistų dirbti kuo produktyviau“, – sakė V. Kaikarienės.

Pavyzdžiui, „namų komitetas“ organizavo persikraustymą ir rūpinosi, kad jis būtų kiek įmanoma sklandesnis, paruošė praktinę informaciją apie darbo organizavimą naujame biure – vadinamą „namų knygą“.

Atliekant tyrimą, jame dalyvavo 144 arba 73 proc. „Rimi Lietuva“ biuro darbuotojų.

Pagal suteiktą indeksą, kuris, kaip minėta, siekia 82,2 proc., įmonė įvertinta geriau nei 5 proc. aukščiausiai „Leesman“ sertifikuotų bendrovių, tarp kurių – tokios kompanijos kaip IKEA, „Jonhson&Jonhson”, „TripAdvisor“, „Morgan Stanley“. Jų vidutinis „Leesman“ indeksas siekia 70 proc. ar kiek daugiau. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.