Tūkstančiai liko be darbo – lietuviams pažįstamo ženklo tinklas užkabino spyną

„Mes palūžusios. Tai ne vien darbas, tai – šeima“, – sakė praeitą savaitgalį paskutinį kartą vaikiškų prekių „Mothercare“ parduotuvėje Londone dirbusios Karen ir Sue.

Didžiojoje Britanijoje nustojo veikti 79 „Mothercare“ parduotuvių tinklas.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Didžiojoje Britanijoje nustojo veikti 79 „Mothercare“ parduotuvių tinklas.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
„Mothercare“ dirbusios moterys teigė, kad parduotuvė nebesulaukdavo nuolatinių pirkėjų – užsukdavo tik nuolaidų medžiotojai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Mothercare“ dirbusios moterys teigė, kad parduotuvė nebesulaukdavo nuolatinių pirkėjų – užsukdavo tik nuolaidų medžiotojai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje taip pat veikia „Mothercare“ parduotuvės.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvoje taip pat veikia „Mothercare“ parduotuvės.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 19, 2020, 10:17 AM, atnaujinta Jan 21, 2020, 8:49 AM

79 šio tinklo parduotuvės visoje Didžiojoje Britanijoje sekmadienį uždarytos, o 2,5 tūkst. žmonių liko be darbo.

Praėjusį lapkritį įmonė paskelbė, kad parduotuvių tinklui pasamdytas administratorius. Tačiau akivaizdu, kad nuo bankroto turėjęs išgelbėti žingsnis nedavė rezultatų.

„Mothercare“ komentavo, kad jį sunkumai užgriuvo dėl greitos mados ir internetinės prekybos, pranešė bbc.com

Karen ir Sue minėtoje Londono parduotuvėje puse etato dirbo 19 ir 27 metus atitinkamai. Moterys stebėjo, kaip mažėjo klientų skaičius. „Nebeateidavo nuolatiniai klientai – tik nuolaidų medžiotojai“, – kalbėjo Karen.

Paskutinį „Mothercare“ darbo penktadienį pirkėjai prie parduotuvės durų rikiavosi dar iki ji atsidarė. Tai ir buvo tie nuolaidų medžiotojai, kuriuos minėjo pardavėja: jie dairėsi gerokai atpigintų rūbų, lovelių vaikams ar netgi parduotuvių lentynų.

Karen nusprendė šeštadienį, paskutinę dieną, kai dar veikė parduotuvė, nedirbti. „Per sunku“, – kalbėjo specialius būtent parduotuvės Romforde personalui pagamintus marškinėlius vilkėdama Sue. Ant drabužio nugaros – užrašas „Mes – šeima“.

Lietuvoje išliks 

Kaip portalui lrytas.lt aiškino „Kotryna Group“ pardavimų ir rinkodaros vadovė Marina Suchonosova, šiuo metu „Mothercare“ prekės ženklas vykdo tarptautinę reorganizaciją, itin daug dėmesio skirdamas elektroninei ir daugiakanalei prekybai. Dėl šios priežasties įmonių grupė uždaro fizines mažmeninės prekybos parduotuves Jungtinėje Karalystėje ir nuo šiol mažmeninę prekybą vykdys per frančizės partnerį.

„Mothercare“ prekės ženklo asortimentas ir toliau bus pasiekiamas tiek Lietuvos, tiek kitų Baltijos šalių bei Suomijos pirkėjams. „Mothercare“ tęsia savo veiklą tarptautiniu mastu, o sprendimą – tęsti prekybą mažmeninėse parduotuvėse, koncentruotis tik į pardavimus internete ar išlaikyti abu pardavimo kanalus – priima franšizių turėtojai. Galime užtikrinti, kad „Mothercare“ prekės ženklo prekybos situacija Lietuvoje nesikeičia, nepaisant pokyčių Jungtinės Karalystės rinkoje“, – kalbėjo M.Suchonosova.

Tą patį savaitgalį – dar daugiau praradimų

Deja, bet „Mothercare“ darbuotojai nebus vieninteliai, kuriuos vos prasidėjus 2020 m. paveiks įtampa mažmeninės prekybos rinkoje ir dėl to uždaromos parduotuvės.

Tą patį sekmadienį Didžiojoje Britanioje buvo uždaryta 15 juvelyrikos dirbinius siūlančių „Links of London“ parduotuvių, kuriose dirbo apie 350 žmonių. Iki sausio pabaigos uždaryti 22 parduotuves ketina mažmenininkas „Debenhams“. Toks žingsnis paveiks 660 darbuotojų. Ir tai – ne pabaiga: per ateinančius penkerius metus „Debenhams“ yra numatęs uždaryt dar 28 parduotuves. Taip gelbėjamasi iš ankstesnių savininkų sukauptų skolų, išaugusių iš ilgalaikės nuomos.

Britų statistikai skelbia, kad pernai mažmeninės prekybos sektorius neteko 143,128 darbo vietų, o tai – 25 tūkst. daugiau nei metais anksčiau. Kai kurie analitikai spėja, kad per ateinančius dešimt metų šiame sektoriuje nebeliks 900 tūkst. darbo vietų.

Tarp užsidarančių daugiausia – moteriškų drabužių parduotuvių.

Prekybininkai ieško išeičių, kaip suderinti augančias algas, kylančias nuomos kainas ir mokesčius verslui. Tuo pačiu tenka derintis prie pasikeitusių pirkimo įpročių – Didžiojoje Britanijoje vienas iš penkių svarų išleidžiamas perkant internetu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.