Metų renovacijos projektą rinks visa Lietuva

Lietuvoje bus renkamas „Metų renovacijos projektas 2020“ – Lietuvos gyventojai kviečiami įvertinti ir pasiūlyti geriausius daugiabučių renovacijos projektus, kurių renovacija baigta ne anksčiau nei 2018 m. Tarp siūlomų vertinti projektų neradus savo daugiabučio favorito, galima teikti ir savo siūlymus, atsižvelgti į sutaupomą energiją, indėlį į aplinkosaugą ir kitus kriterijus. Rinkimus inicijuoja Būsto energijos taupymo agentūra (BETA), kuri koordinuoja daugiabučių atnaujinimo programos įgyvendinimą Lietuvoje.

 Rinkimais stengiamasi atkreipti visuomenės dėmesį į energetiškai neefektyvių daugiabučių modernizavimo svarbą.<br> Nuotr. iš BETA archyvo
 Rinkimais stengiamasi atkreipti visuomenės dėmesį į energetiškai neefektyvių daugiabučių modernizavimo svarbą.<br> Nuotr. iš BETA archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2020, 11:54 AM

Siūlyti kandidatus kviečia visus

Rinkti Metų renovacijos projektą galės visi Lietuvos gyventojai balsuodami naujienų portale. Rinkimų metu skaitytojų verdiktui bus pateikta 18 įgyvendintų projektų, geriausią iš jų atviro balsavimo metu išrinks visuomenė.

Nors šiuo metu sudarytas preliminarus geriausių projektų sąrašas, vis tiek visi gyventojai kviečiami teikti savo pasiūlymus: „Iš patirties žinome, kad sėkmingai atnaujintų daugiabučių istorijos dažnai aptarinėjamos ir pačių gyventojų tarpusavyje, todėl skatiname įsitraukti ir pranešti apie tokius projektus ir mums – įtrauksime juos į pretendentų sąrašą, o apie kokybiškai modernizuotą daugiabutį papasakosime ir visai Lietuvai“, – sako Valius Serbenta, BETA direktorius.

Rinkimais stengiamasi atkreipti visuomenės dėmesį į senų, energetiškai neefektyvių daugiabučių modernizavimo svarbą.

„Geriausio renovacijos projekto rinkimais stengiamės parodyti, kad renovacija vyksta visoje Lietuvoje – ir didmiesčiuose, ir mažuose miesteliuose, kaip skirtingos priemonės pritaikomos skirtingų daugiabučių gyventojų poreikiams. Matome, kaip tipiniai sovietiniai daugiabučiai įgauna individualumo, o kai kurie net tampa inovatyvūs“, – sako V.Serbenta.

Vertina įvairius kriterijus

BETA visuomenę skatina aktyviai balsuoti ir susipažinti su kiekvienu projektu, patyrinėti, kokią naudą gavo daugiabučio gyventojai po modernizavimo darbų.

„Kviečiame atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą, bet atsižvelgti ir į įvairius kriterijus. Pavyzdžiui, energinį efektyvumą, atsinaujinančius energijos šaltinius, indėlį į aplinkosaugą, bendruomeniškumą, projekto indėlį į platesnį gyvenamosios aplinkos atnaujinimą ne tik kieme, bet ir gatvėje, rajone ar net miesto mastu“, – vardija V.Serbenta.

Anot eksperto, rinkimų tikslas – ne tik pasidalyti gerąja patirtimi, bet ir įtraukti visuomenę teikti savo pasiūlymus ir balsuoti: „Mums svarbu išsiaiškinti, kokiems projektams visuomenė teikia prioritetą, į kokias įgyvendintas priemones atsižvelgia, ar tai energijos taupymas, inovatyvių šaltinių diegimas, kvartalinė renovacija, ar kiti kriterijai.“

Valstybei svarbus procesas

Anot BETA direktoriaus, daugiabučių atnaujinimas yra visai valstybei svarbus procesas: „Nors įprastai apie daugiabučio renovaciją galvojame per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, ilgalaikėje perspektyvoje renovacija yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.“

Susidomėjimas BETA administruojama programa sparčiai auga – praėjusių metų pabaigoje „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa atskleidė, kad net 77 proc. Lietuvos gyventojų, gyvenančių daugiabučiuose, pastatytuose iki 1993 m., norėtų atnaujinti savo daugiabutį.

Praėjusiais metais Lietuvoje buvo atnaujinta daugiau kaip 300 daugiabučių. Šiuo metu šalyje vyksta dar daugiau nei 400 namų atnaujinimo darbai, o nuo 2013 m., kai į renovacijos procesus įsitraukė savivaldybės, buvo atnaujinta daugiau nei 2400 daugiabučių.

„Skaičiai iškalbingi – renovacijos programa padėjo ne tik sumažinti energijos sąnaudas daugiabučiuose, bet prisidėjo ir prie jaukesnės gyvenamosios aplinkos kūrimo, gamtos tausojimo bei miestų atsinaujinimo“, – pasakoja V.Serbenta.

Siūlyti projektus ir balsuoti kviečiami visi

Pretendentai į Metų renovacijos projektą visuomenei bus pristatomi nuo vasario 24 d. BETA „Facebook“ puslapyje ir naujienų portale, kuriame taip pat vyks ir atviras balsavimas. Rinkti metų projektą bus galima iš pirminio BETA atrinkto kandidatų sąrašo, tačiau gyventojai taip pat kviečiami teikti ir papildomus projektus.

Atviro balsavimo metu bus atrinkti trys daugiausia skaitytojų balsų surinkę projektai ir jie bus apdovanoti BETA renginio metu.

Metų renovacijos projekto rinkimams siūlomus daugiabučius namus su trumpu komentaru, kodėl jie verti būti įtraukti į geriausiųjų sąrašą, galima siųsti el. paštu info@betalt.lt arba žinute BETA „Facebook“ puslapyje iki vasario 28 d.

Rinkimų laimėtojai paaiškės balandžio pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.