Paukščių gripas plečiasi į komercinius ančių ūkius

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, vasario 21–24 dienomis kaimyninėje Lenkijoje nustatyti šeši nauji didelio patogeniškumo (H5N8) paukščių gripo atvejai – visi komerciniuose naminių ančių ūkiuose, juose sunaikinta daugiau kaip 139 tūkst. augintų ančių.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2020, 3:28 PM

Paukščių gripas neaplenkė ir Bulgarijos, du nauji paukščių gripo protrūkiai šalies Plovdiv regiono ūkiuose nustatyti vasario 24 d., juose atitinkamai laikyta 11,6 tūkst. ančių ir 55,4 tūkst. naminių paukščių. Bulgarijoje šiemet jau registruoti trys paukščių gripo protrūkiai, dėl plintančio viruso iš viso sunaikinta 67 tūkst. naminių paukščių.

Aplink visus ligos židinius nustatytos apribojimų zonos, abiejų šalių ūkiuose atliekami paukščių gaišinimo, valymo ir dezinfekavimo darbai.

Per pastaruosius du mėnesius iš viso Lenkijoje jau patvirtinti 27 paukščių gripo protrūkiai, kitose Europos valstybėse per šį laikotarpį nustatyta dar 17 didelio patogeniškumo paukščių gripo viruso židinių: Vengrijoje ir Slovakijoje – po 4, Bulgarijoje – 3, Rumunijoje ir Čekijoje – po 2, Vokietijoje ir Ukrainoje – po 1.

Lietuvoje paukščių gripo virusas kol kas nenustatytas. Praėjusią savaitę ištyrus 6 mėginius paukščių gripo viruso nenustatyta.

VMVT primena, kad apsisaugoti nuo didelius ekonominius nuostolius nešančios ligos galima tik griežtai laikantis biologinio saugumo priemonių ūkiuose. Šiuo metu visiems paukščių laikytojams Lietuvoje privaloma laikinai, kol baigsis intensyviausias laukinių vandens paukščių migracijos laikotarpis, laikyti savo paukščius uždarytus arba išleisti tik į lauko aikšteles, kurios įrengtos (aptvertos) taip, kad naminiai paukščiai neturėtų tiesioginio kontakto su laukiniais.

Gyventojų, kurie pastebės ar ras gaišusių naminių ar laukinių vandens paukščių, prašoma apie tai kuo skubiau pranešti artimiausiam VMVT departamentui, visą parą veikiančia nemokama telefono linija arba privačiam veterinarijos gydytojui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.