Daugiau nei prieš 50 metų statytų daugiabučių renovacija Klaipėdoje – rezultatai džiugina

Modernizuotų daugiabučių skaičius Klaipėdoje kasmet auga ir panašu, kad šio proceso tempas dar nemažės. Sėkmingos renovacijos patirtis greitai sklinda ir kartu motyvuoja ir kitus kvartalo gyventojus apsvarstyti būsto renovaciją, kuri pakeičia estetinę pastato išvaizdą, o svarbiausia – gerokai pagerina energinį gyvenamojo namo efektyvumą.

 Renovuotas daugiabutis Herkaus Manto g. 18 Klaipėdoje.<br> Nuotr. iš BETA archyvo
 Renovuotas daugiabutis Herkaus Manto g. 18 Klaipėdoje.<br> Nuotr. iš BETA archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2020, 9:15 AM

Nekilnojamųjų kultūros vertybių teritorijoje, Herkaus Manto g. 18, esančio daugiabučio gyventojai vieningai sutarė, kad prieš 65 metus statytam daugiabučiui reikia atnaujinimo. Tokį pat sprendimą priėmė ir Taikos pr. 35 bei Naikupės g. 9 daugiabučių gyventojai. Jie jau kuris laikas jautė diskomfortą dėl įsisenėjusių problemų – didelių išlaidų būsto šildymui, susidėvėjusių inžinerinių namo sistemų ar erozijos paveiktų balkonų.

Daugiabučiai po modernizacijos perkopė iš E į C energinio efektyvumo klasę, o bendras CO2 dujų emisijos į aplinką kiekis sumažėjo 148,26 tonos, todėl šiandien gali būti pavyzdys kitiems senos statybos namams.

Inžinerinių sistemų atnaujinimas

Daugiabučių renovacijos metu buvo pasirinktas tinkuojamas sienų fasadas, atliktas cokolio, pastogės, perdangos šiltinimas, senų langų ir durų keitimas, nuodugnus erozijos paveiktų balkonų remontas. Pertvarkytos vandentiekio, nuotekų ir šildymo sistemos, dezinfekuotos ir išvalytos vėdinimo sistemos, o Herkaus Manto g. 18 ir Naikupės g. 9 daugiabučiuose atnaujinta ir elektros instaliacija.

„Prieš šešis dešimtmečius statytuose daugiabučiuose anksčiau nebuvo vykdyti jokie nuodugnesni modernizavimo darbai, tik pavienis remontas. Todėl visapusiškų renovacijos priemonių diegimas ir kokybiškas darbų atlikimas buvo daugiabučių gyventojų prioritetas“, – pasakoja daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovė Rasa Klumbienė.

Motyvavo mažesnės sąskaitos

Didelės išlaidos šildymui jau buvo tapusios senos statybos daugiabučių kasdienybe. Tai buvo viena pagrindinių priežasčių, paskatinusių gyventojus galutinai apsispręsti dėl būsto renovacijos.

„Herkaus Manto g. 18-ojo namo gyventojai nusprendė įsidiegti kolektorinę šildymo sistemą, kuri suteikia galimybę vykdyti individualią šilumos apskaitą ir padeda reguliuoti kambarių temperatūrą. Tai ne tik padeda sutaupyti, bet ir užtikrina komfortišką patalpų mikroklimatą“, – teigia R.Klumbienė. Individuali skaitiklinė apskaita buvo įrengta ir Naikupės g. 9 daugiabutyje.

Renovacijos metu atlikti darbai lėmė ryškius energijos sąnaudų pokyčius – Naikupės g. 9 daugiabučio skaičiuojamosios energijos sąnaudos sumažėjo apie 65 proc., Herkaus Manto g. 18-ojo namo – 62 proc., o Taikos pr. 35-ojo – apie 50 proc.

Gyvenamosios aplinkos svarba

Herkaus Manto g. 18 daugiabutis yra centrinėje miesto zonoje, o Naikupės g. 9 namas – XX amžiaus viduryje įkurtame Žvejybos uosto mikrorajone, todėl tvarkinga ir jauki namų aplinka gyventojams išties svarbi.

Taikos pr. 35 daugiabutis priklauso tikslinei miesto teritorijai – Rumpiškių mikrorajonui, kurio infrastruktūros atnaujinimą Klaipėdos miesto savivaldybė pradėjo šiais metais. Planuojama atnaujinti mašinų stovėjimo aikšteles, pėsčiųjų takus, apšvietimą, įrengti naujas poilsio zonas, žaidimų ir sporto aikšteles.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šie daugiabučiai dalyvauja „Metų renovacijos projekto 2020“ rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA).

Susipažinti su visais kandidatais galima BETA „Facebook“ puslapyje ir naujienų portale. Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės kovo 31 d. naujienų portale, o laimėtojai bus paskelbti balandžio pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.