Paaiškėjo daugiausia visuomenės simpatijų pelnę Metų renovacijos projekto daugiabučiai

Kovo mėnesį Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) surengė „Metų renovacijos projekto 2020“ rinkimus, kurių metu visuomenė galėjo susipažinti su 2018–2019 m. renovacijos projektais ir atiduoti savo balsą už, jų nuomone, pergalės verčiausią projektą. Po atviro internetinio balsavimo paaiškėjo, kad šiais metais savo istorijomis išsiskyrė trys visuomenės favoritai – projektai iš Vilniaus, Marijampolės ir Pabradės.

 Metų renovacijos projekto laimėtojai daugiabučiai Marijampolėje, Vilniuje ir Pabradėje.<br> Nuotr. iš BETA archyvo
 Metų renovacijos projekto laimėtojai daugiabučiai Marijampolėje, Vilniuje ir Pabradėje.<br> Nuotr. iš BETA archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2020, 9:00 AM

„Per pastaruosius 6–7 metus Lietuvoje atnaujinta beveik 2500 daugiabučių. Rezultatai rodo, kad šių daugiabučių renovacija ne tik padėjo sumažinti jų energijos sąnaudas ir šildymo sąskaitas gyventojams, bet ir prisidėjo prie jaukesnės ir patogesnės gyvenamosios aplinkos kūrimo, bendro miesto vaizdo pokyčių, įtakos aplinkosaugai. Tad pagrindinis šio projekto siekis ir yra parodyti, kad namo atnaujinimas nėra tik sienų apšiltinimas ar langų pakeitimas, o iš esmės gyvenimo kokybę keičiantis reiškinys“, – teigia BETA direktorius Valius Serbenta.

Daugiabučio Vilniuje renovacija: svarbiausias buvo kaimynystės pavyzdys

Daug visuomenės simpatijų pelnė prestižiniame Vilniaus mikrorajone, Žvėryne, esantis daugiabutis, demonstruojantis aukštą renovacijos darbų kokybės ir laiko terminų santykį. Per šešis mėnesius trukusią A.Mickevičiaus g. 32 daugiabučio modernizaciją buvo įdiegta per 10 renovacijos priemonių.

„Mažesnės išlaidos šildymui yra dažniausiai pasitaikantis motyvas imtis gyvenamojo namo modernizavimo, tačiau šiuo atveju kaimynystės pavyzdys buvo vienas lemiamų veiksnių – žmonės ne tik papasakoja apie renovacijos procesą, bet ir aiškiai įvardija jos teikiamus privalumus. Gyventojų sprendimui didelę įtaką turėjo ir prestižinė daugiabučio vieta, nes atlikti darbai prisideda prie turto vertės augimo“, – sako daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovas Povilas Kručkauskas.

Daugiabutis Marijampolėje demonstravo greitus renovacijos tempus

Itin didelio balsavime dalyvavusių žmonių palaikymo sulaukė Jaunimo g. 7, Marijampolėje, esantis daugiabutis. Šis projektas iliustruoja sėkmingos renovacijos pavyzdį – vos tris mėnesius trukusios renovacijos metu daugiabutis buvo atnaujintas iš pagrindų.

„Gyventojai buvo draugiški ir labai pozityvūs dėl pokyčių: geranoriškai padėjo vykdant darbus, o bendras sutarimas lėmė, kad statybos darbai atlikti greitai, faktiškai per 3 mėnesius, dar apie pusę mėnesio užtruko dokumentų rengimas. Viskas taip sparčiai vyko dėl sklandaus bendradarbiavimo tarp gyventojų, administratoriaus ir rangovo“, – pasakoja atnaujinimo darbų eiga besirūpinęs specialistas Donatas Jankevičius.

Daugiabutis Pabradėje atnaujintas su dar 4 namais

Vilniaus g. 108B, Pabradėje, esančio daugiabučio modernizacija taip pat sulaukė didelio balsavusiųjų susidomėjimo. Šio daugiabučio modernizacija – kompleksinės renovacijos dalis, kurios metu buvo atnaujinti penki kvartalo daugiabučiai ir visa gyvenamoji aplinka. Teigiami pokyčiai palietė visas viešąsias erdves: buvo sutvarkyti kiemai, automobilių stovėjimo zonos, vaikų žaidimų aikštelės, įrengtos poilsio erdvės, krepšinio aikštelė, atnaujintos konteinerių aikštelės.

„Nors iš pat pradžių gyventojai šiek tiek baiminosi dėl nesklandumų, galinčių kilti per renovaciją, priėmę sprendimą dėl renovacijos jie itin aktyviai domėjosi pastato modernizacijos darbais ir nevengė teikti savo pasiūlymų. Didelis bendruomenės įsitraukimas prisidėjo prie gerų rezultatų – tikslingas priemonių parinkimas ir kokybiškai atlikti darbai lėmė žymų daugiabučio energinio efektyvumo padidėjimą“, – pasakoja namus administruojančios įmonės vadovas Andrejus Junda.

Daugiabučių renovacija – įvairiapusė nauda

Renkant geriausius įgyvendintus projektus BETA skatino gyventojus susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai.

„Neabejoju, jog vieną pagrindinių šio konkurso tikslų – parodyti visuomenei, kad renovacija iš esmės keičia gyvenimo kokybę, – mums pavyko pasiekti ir šiais metais. Visi trys šio konkurso namai nugalėtojai gali tapti puikiais pavyzdžiais ir aiškiu atsakymu į vis dar iškylantį klausimą, kodėl reikia atnaujinti savo daugiabutį“, – teigia BETA direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.