Po poros savaičių lentynose nebeliks mėtinių cigarečių: muitininkai jau dabar stebi kontrabandos masto augimą

Neseniai paskelbti Muitinės kriminalinės tarnybos duomenys rodo, kad per 2020 m. pirmąjį ketvirtį net penkis kartus – iki 10 proc. išaugo sulaikomų kontrabandinių mėtinių cigarečių kiekis. Baiminamasi, kad jau po dviejų savaičių, gegužės 20 dieną įsigaliojus mėtinių cigarečių draudimui visoje Europos Sąjungoje, šie skaičiai dar labiau išaugs.

Tabako kontrabandos mastai didėja.<br>VSAT nuotr.
Tabako kontrabandos mastai didėja.<br>VSAT nuotr.
Tabako kontrabandos mastai didėja.<br>Lietuvos policijos nuotr.
Tabako kontrabandos mastai didėja.<br>Lietuvos policijos nuotr.
Tabako kontrabandos mastai didėja.<br>VSAT nuotr.
Tabako kontrabandos mastai didėja.<br>VSAT nuotr.
Tabako kontrabandos mastai didėja.<br>VSAT nuotr.
Tabako kontrabandos mastai didėja.<br>VSAT nuotr.
Tabako kontrabandos mastai didėja.<br>VSAT nuotr.
Tabako kontrabandos mastai didėja.<br>VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 8, 2020, 1:36 PM, atnaujinta May 25, 2020, 4:43 PM

Įsigalios draudimas

Narkotikų kontrolės ir tabako departamentas primena, kad gegužės 20 d. įsigalioja Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo nuostatos, kuriomis draudžiama į Lietuvos Respublikos rinką teikti mentolio skonio ir kvapo cigaretes ir suktinių tabaką.

Tai reiškia, kad nuo minėtos datos mažmeninės prekybos vietose draudžiama prekiauti mentolio skonio ir kvapo cigaretėmis ir suktinių tabaku, taip pat jų nebus galima laikyti prekybos ir viešojo maitinimo vietų patalpose.

Departamento direktoriaus pavaduotojos Gražinos Belian teigimu, jau dabar yra draudžiama teikti rinkai pridėtinio skonio ir kvapo turinčius tabako gaminius, nes tam tikri priedai naudojami, siekiant sudaryti įspūdį, kad tabako gaminiai yra naudingi sveikatai, kelia mažesnę riziką sveikatai arba pagerina protinę veiklą ir fizinės veiklos rezultatus.

Mėtinės cigaretės dings visoje Europos Sąjungoje, įsigaliojus dar 2014 metų gegužę Europos Parlamento priimtiems Europos Sąjungos Tabako gaminių direktyvos pakeitimams. Sprendimo įsigaliojimui buvo numatytas pereinamasis laikotarpis iki 2020 m. gegužės 20 d.

Kontrabandos mastai didėja

Šiuo metu mėtinės cigaretės sudaro beveik penktadalį – 18,8 proc. visos Lietuvos tabako rinkos. Skaičiuojama, kad vienas procentas nelegalios tabako rinkos valstybei kainuoja apie 2,8 milijonų eurų, todėl iš parduotuvių lentynų dingus visoms mėtinėms cigaretėms ir vartotojams perėjus prie nelegalių alternatyvų, nuostolis valstybei vien iš nesurinktų mėtinių cigarečių akcizų galėtų siekti ir 52,6 milijonus eurų.

„Tabako kontrabandos mastai didėja. Ypač nuo šių metų pradžios. Su karantinu sutapo, kad gana daug kontrabindinių tabako gaminių buvo gabenta ir geležinkelio transportu. Per šiuos metus jau turime keturis atvejus, kai kontrabanda aptikta traukiniuose.

Paskutinis sulaikymas buvo balandžio 24 dieną Vaidotų geležinkelio stotyje. Buvo gabenama apie 10 tonų akmens anglies popieriniuose maišuose. Tarp anglių buvo paslėptos cigaretės – apie 17 tūkst. 300 pakelių.

Tendencijos tokios, kad tokia kontrabanda gabenama stambiais kiekiais“, – Muitinės departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Vitas Volungevičius

Lyginant šių metų pirmąjį ketvirti su praėjusių, pernai buvo aptikti 2 mln., o šiemet – 6 mln. kontrabandinių cigarečių pakelių. Lyginant mėtinių tabako gaminių kontrabandos mastą, Mutinės atstovas pastebi, kad šių gaminių kontrabanda jau padidėjo 10 proc.

„Manome, kad šis procentas didės, tai susiję su apribojimais, kurie bus taikomi Europos sąjungoje. Matome tendenciją, kad iš Baltarusijos kontrabandą gabena ne tik krovininis transportas, bet ir fiziniai asmenys – lengvųjų automobilių vairuotojai gabena būtent mėtinių cigarečių pakelius.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Kriminalinių tyrimų valdybos viršininkas Donatas Škarnulis sako, kad jų tarnyba didelio mentolio tabako gaminių kontrabandos pokyčio per vadinamąją „žaliąją“ sieną nepastebėjo. Tačiau pernai šių cigarečių kiekis, VSAT duomenimis, buvo 0,3 proc. nuo visų sulaikytų, o šiais metais – 2,2 proc.

„Mėtinės cigaretės, matyt, skirtos kitokiai rinkos daliai. Ar tie žmonės, kurie nebegaus nusipirkti mentolio cigarečių formuos šešėlinę paklausą – gali būti, tačiau taip kol kas neprognozuotume. Žmonių segmentas, kuris perka šiuos gaminius yra šiek tiek kitoks, jų santykis su valstybe kitoks. Jie ir dabar galėtų ieškoti pigesnių alternatyvų, bet neieško, yra lojalesni šaliai.

Žinoma, mūsų tyrimo objektai, kuriuos mes gaudome, reaguoja į rinką ir veža tai, kas yra paklausu, greitai parduodama“, – teigė D.Škarnulis.

Baiminasi šešėlinės rinkos augimo

Šiuo metu nelegali tabako rinka iš viso sudaro 21,3 proc. visos tabako rinkos. Manoma, kad ją ženkliai augins ir artėjanti ekonominė recesija.

Skaičiuojama, kad jei ekonomika šiais metais trauktųsi 11,4 proc., nelegali rinka gali pasiekti ir 30,3 proc., valstybė tokiu atveju prarastų net 85 milijonus eurų vien iš nesurinktų akcizų mokesčių.

Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdomasis direktorius Arnas Neverauskas mano, kad po dviejų savaičių, įsigaliojus minėtajam draudimui, kuris palies penktadalį legalios tabako rinkos, problemų daugiau iškils tiek teisėsaugai, tiek legaliai rinkai.

„Manome, kad tai stimuliuos jau ir taip didelę problemą Lietuvoje – šešėlinė tabako gaminių rinką. Ši problema Lietuvos biudžetui jau dabar per metus kainuoja daugiau nei 60 milijonų eurų, kai nesurenkami akcizo mokesčiai“, – pastebi jis.

Jei išsipildytų blogiausias ekonominės recesijos scenarijus ir bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet mažėtų 20,8 procentų, o kitais metais – dar 8,9 procentais, nelegali tabako rinka šiemet viršytų 37 proc., o kitais metais praktiškai pasiektų 2010 metų lygį ir užimtų 44,1 proc. visos tabako rinkos. Į valstybės biudžetą per du metus tokiu atvejų nebūtų surinkta net 227,4 milijonai eurų.

A.Neverausko nuomone, dėl jau dabar visame Baltijos šalių kontekste išsiskiriančio kontrabandos masto, esama visų prielaidų manyti, kad draudimas tikrai turės įtakos šešėlinės rinkos augimui Lietuvoje.

„Įsigaliojus draudimui, paklausa bus milžiniška. Nemaža dalis vartotojų, kurie yra įpratę vartoti tokius gaminius, svarstys, kokias alternatyvas jiems rinktis: ar legalias skonines alternatyvas ar nelegalias, ir tai iš dalies priklausys nuo valstybės veiksmų, tame tarpe ir reguliuojant jau minėtas skonines alternatyvas“- teigia jis.

Daugiausiai kontrabandinių rūkalų – iš Baltarusijos

Tyrimai rodo, kad pagrindinis kontrabandinių rūkalų gamintojas – Gardino tabako fabrikas.

„Pagal naujausią „Nielsen“ atliktą tuščių pakelių tyrimą, daugiau nei 80 proc. nelegalių tabako gaminių į Lietuvą patenka iš Baltarusijos. Didžioji dalis gaminių atkeliauja tiesiogiai iš Baltarusijos, tačiau pasitaiko, kad jų patenka ir per Lietuvos-Latvijos, Kaliningrado-Lietuvos sienas“, – sako A.Neverauskas.

Pasak pašnekovo, kovai su šešėliu yra taip pat svarbi ir išmintinga valstybės akcizų taikymo politika, kokios dažniausiai šiuo metu yra laikomasi, mat kaina vis dar išlieka vienu svarbiausių kriterijų vartotojui renkantis tarp legalaus ir nelegalaus tabako gaminio.

„Mažmeninė tabako gaminių pakelio kaina Lietuvoje ir Baltarusijoje skiriasi nuo 6 iki 10 kartų. Tačiau kontrabandininkai tabako gaminius nebūtinai įsigyja mažmeninės prekybos vietose, taigi faktiškai atotrūkis gali būti dar didesnis“, – aiškino Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdomasis direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.