BETA inicijavo interaktyvaus daugiabučių renovacijos žemėlapio sukūrimą

Nuo šiol sekti informaciją apie pagreitį įgaunantį daugiabučių namų modernizavimą Lietuvoje bus patogu ir paprasta: Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) kartu su bendrove „Hnit-Baltic“ sukūrė viešai prieinamą interaktyvų Lietuvos daugiabučių renovacijos žemėlapį. Šiame žemėlapyje pateikiami naujausi duomenys apie baigtus ir šiuo metu vykdomus daugiabučių namų renovacijos projektus, taip pat jų eigą ir energijos suvartojimo pokyčius.

BETA archyvo nuotr.
BETA archyvo nuotr.
 Lietuvos daugiabučių renovacijos žemėlapis.<br>BETA archyvo nuotr.
 Lietuvos daugiabučių renovacijos žemėlapis.<br>BETA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 2, 2020, 9:42 AM

Žemėlapyje informacija apie atnaujintus daugiabučius ar jų renovacijos eigą pateikiama keliais lygmenimis – visoje šalyje, atskiroje savivaldybėje ir apie pasirinktą konkretų daugiabutį.

„Pagrindinis šio projekto tikslas buvo sukurti šiuolaikišką, patogų naudoti, geoinformacinių technologijų (GIS) pagrindu veikiantį įrankį, kuris skirtingoms tikslinėms auditorijoms – nuo gyventojų iki suinteresuotų institucijų specialistų – perduotų aktualiausią informaciją apie daugiabučių renovaciją. Žemėlapyje atsispindi įvairūs renovacijos įgyvendinimo Lietuvoje pjūviai: atskirų projektų eiga, rezultatai, kiek sutaupyta energijos ir kiti aktualūs duomenys“, – sako BETA direktorius Valius Serbenta.

Renovacijos mastas Lietuvoje

V.Serbentos teigimu, šis interaktyvus įrankis suteikia galimybę skirtingais pjūviais analizuoti renovacijos pažangą Lietuvoje.

„Iš žemėlapio galima paprastai ir greitai susipažinti su bendra daugiabučių modernizavimo situacija Lietuvoje. Pagal vykdomą Daugiabučių namų modernizavimo programą nuo 2005 m. šiandien Lietuvoje renovuoti 2939 daugiabučiai, o daugiau nei 1700 daugiabučių modernizavimo darbai yra įvairiuose etapuose“, – sako V.Serbenta.

Interaktyviame žemėlapyje patogu stebėti daugiabučių renovacijos progresą ne tik visos Lietuvos mastu, bet ir šalies savivaldybėse. Šiuo metu renovacijos lyderių pozicijas pagal renovuotų daugiabučių dalį užima Birštono (45 proc.), Druskininkų (36 proc.), Ignalinos rajono (30 proc.), Palangos miesto (24 proc.) ir Panevėžio miesto (22 proc.) savivaldybės.

Daugiafunkcis žemėlapio panaudojimas

„Žemėlapis patogus ir tuo, kad padės savivaldybių darbuotojams ir jų gyventojams įvertinti daugiabučių modernizavimo situaciją savivaldybėse. Be informacijos apie renovuotų namų dalį nuo visų savivaldybėje esančių daugiabučių, taip pat bendrą atnaujintų namų skaičių, pateikiami ir kiti svarbūs duomenys – investicijų dydis, pasiekti energinio efektyvumo rodikliai, šiuo metu įgyvendinamų projektų statusas ir pasiektas šilumos energijos sąnaudų ar šiltnamio efektą sukeliančių dujų sumažinimas“, – teigia V.Serbenta.

Anot BETA direktoriaus, šis žemėlapis – ne tik inovatyvi informacijos apie daugiabučių renovavimą platforma, bet ir reikšminga priemonė, skatinanti gyventojus jungtis prie Daugiabučių namų modernizavimo programos. Planuojantys savo daugiabučio renovavimą ar dar svarstantys dėl jos reikalingumo paspaudę kelis kompiuterio mygtukus galės gauti visus faktinius duomenis, pagrindžiančius renovacijos naudą.

Naudingas kiekvienam

Lietuvos renovacijos žemėlapyje kiekvienas besidomintis suras pagrindinę informaciją apie daugiabučių namų renovacijos eigą keliais lygmenimis: visoje šalyje, pasirinktoje savivaldybėje ir apie pasirinktą konkretų daugiabutį.

Žemėlapyje galima rasti išsamią informaciją apie daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projekto eigą, siekiamus arba pasiektus energinio efektyvumo pokyčius, projekto vertę.

Su interaktyviu Lietuvos daugiabučių renovavimo žemėlapiu galite susipažinti šiuo adresu: https://map.betalt.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas