Daugiabučių renovacija tęsiasi: paskelbtas naujas kvietimas teikti paraiškas

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) administruojama Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa įsibėgėjo – Aplinkos ministerija jau aštuntą kartą pakvietė gyventojus ir savivaldybes teikti paraiškas daugiabučių renovacijai.

 Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br> Nuotr. iš BETA archyvo
 Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br> Nuotr. iš BETA archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2020, 8:20 AM

Daugiabučių butų ir kitų patalpų savininkų patvirtintos paraiškos gali būti teikiamos Būsto energijos taupymo agentūrai (paraiškos priimamos visuose BETA regioniniuose padaliniuose) iki 2021-ųjų kovo 31 dienos.

Kvietimu numatoma priimti neribotą paraiškų skaičių ir jas įgyvendinti išdėstant projektų srautą pamečiui, atsižvelgiant į kvietime numatytus atrankos kriterijus.

„Kaip ir ligi šiol didžiausias prioritetas šiame kvietime bus skiriamas tiems projektams, kurių investicijų planas bus anksčiau parengtas, suderintas su BETA ir pradėtas techninio darbo projekto pirkimas ar net jis parengtas“, – sako Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta. Taip pat nustatyti ir kiti prioritetai.

Paraiškas gali teikti savivaldybės, daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, asmenys, teikiantys daugiabučio namo atnaujinimo projekto įgyvendinimo administravimo paslaugas, savivaldybės energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai.

Paraiškose – papildomi kriterijai

Gautas paraiškas daugiabučiams renovuoti BETA reitinguos atsižvelgdama į kitus kvietime numatytus atrankos kriterijus: ar projektas įtrauktas į savivaldybių parengtą kvartalo energinio efektyvumo didinimo programą, ar aukštesnė nei C energinio naudingumo klasė ir energinis efektyvumas, taip pat į didesnį gyventojų palaikymą.

Siekiant užtikrinti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos efektyvesnį įgyvendinimą šiais metais paraiškų vertinimą papildė naujas energijos nepritekliaus kriterijus.

„Šį kriterijų nustatėme skatindami renovuoti prasčiausios būklės daugiabučius, kuriuose gyvena daugiausia kompensaciją už būsto šildymo išlaidas gaunančių butų savininkų. Ateityje ketiname raginti savivaldybes sudaryti tokių namų sąrašus ir organizuoti, kad būtų įgyvendinami jų energiniam naudingumui didinti skirti projektai“, – sako aplinkos viceministras Marius Narmontas.

Dar vienas naujas reikalavimas, padėsiantis didinti senų daugiabučių renovacijos tempą Lietuvoje, nurodo, kad didesniuose kaip 1500 kv. m ploto daugiabučiuose turi būti įrengtos saulės jėgainės.

„Vienas svarbiausių naujai atsiradusių reikalavimų – didesnių kaip 1500 m2 ploto daugiabučių gyventojai, esant techninėms galimybėms, privalės įsirengti saulės jėgaines pagamintą elektrą naudojant namo bendrosioms reikmėms. Pagrindinis šio reikalavimo siekis – paskatinti butų savininkus bendroms namo reikmėms panaudoti žaliąją energiją“, – teigia V.Serbenta.

Skatina naudoti žaliąją energiją

Remiantis Europos Komisijos duomenimis, pastatų sektorius suvartoja apie 40 proc. šilumos energijos ir sudaro apie 36 proc. anglies dvideginio emisijų Europos Sąjungoje, todėl siekiant tausoti aplinką svarbu skatinti alternatyvių energijos išteklių panaudojimą.

„Kiekvienais metais vis daugiau gyventojų renkasi arba norėtų rinktis aplinką tausojančias, inovatyvias energijos taupymo priemones. Šiandien gyventojai pradeda žiūrėti į renovaciją plačiau ir suvokia, kad alternatyvių energijos šaltinių panaudojimas ne tik mažina sąskaitas už šilumą, bet ir yra svarus indėlis kovojant su klimato kaita“, – atkreipia dėmesį V.Serbenta.

Svarbu paminėti, kad šiais metais bus sudaryta daugiau galimybių daugiabučiui būti nepriklausomam nuo išorinių energijos tiekėjų ir energiją šilumai, karštam vandeniui ir elektrai gamintis naudojant šilumos siurblius, saulės jėgaines ar kitus atsinaujinančiosios energijos įrenginius. Tokiems projektams ir priemonėms bus skiriama papildoma 30 proc. parama iš Aplinkos ministerijos administruojamos Klimato kaitos programos.

Numatytas biudžetas – 150 mln. eurų

Nuo 2013 metų, vykdant daugiabučių modernizavimo programą, Lietuvoje renovuoti jau 2523 daugiabučiai, o šiuo metu atnaujinami dar 467 pastatai. Šiemet pasirašytos 172 naujos beveik 80 mln. eurų kredito sutartys, t.y. beveik dvigubai daugiau nei per pirmąjį 2019-ųjų pusmetį. Per pirmąjį šių metų pusmetį nupirkta apie 250 daugiau nei 100 mln. eurų vertės statybos rangos darbų.

Pagal kvietime numatytus kriterijus vykdomiems projektams valstybė 100 proc. apmokės arba kompensuos projekto parengimo, įgyvendinimo administravimo ir statybos techninės priežiūros išlaidas, o nepasiturintiems gyventojams visos tenkančios išlaidos bus visiškai padengiamos.

Iš viso Aplinkos ministerijos kvietimo metu numatoma Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programai skirti 150 mln. eurų, o energinį efektyvumą didinančioms priemonėms skiriama finansavimo dalis sudarys 50 mln. eurų, kompensuojant 30 proc. investicijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.