IEA: naftos gavyba ima atsigauti

Naftos gavyba praėjusį mėnesį pasiekė žemiausią lygį per devynerius metus, nes gamintojos sureagavo į koronaviruso krizės sukeltą paklausos nuosmukį, penktadienį pranešė Tarptautinė energetikos agentūra (IEA), tačiau dabar naftos gavyba ima atsigauti.

Naftos gavyba praėjusį mėnesį pasiekė žemiausią lygį per devynerius metus.<br>D.Umbraso nuotr.
Naftos gavyba praėjusį mėnesį pasiekė žemiausią lygį per devynerius metus.<br>D.Umbraso nuotr.
Naftos gavyba praėjusį mėnesį pasiekė žemiausią lygį per devynerius metus.<br>D.Umbraso nuotr.
Naftos gavyba praėjusį mėnesį pasiekė žemiausią lygį per devynerius metus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 10, 2020, 1:12 PM, atnaujinta Jul 10, 2020, 2:41 PM

Nors Paryžiuje įsikūrusi agentūra perspėjo, kad koronavirusinės infekcijos atvejų skaičiaus didėjimas kai kuriose pasaulio dalyse padidino prognozių neapibrėžtumą, organizacija mano, kad rinkoje vyksta pokyčiai.

Birželio mėnesį naftos gavyba sumažėjo iki žemiausio lygio per devynerius metus, nes Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) kartelis ir jo sąjungininkės sumažino gavybą, o JAV ir kitos gamintojos sureagavo į nedidėjančias žemas kainas ir sumažino gavybos apimtis.

„Visgi nuo liepos mėnesio naftos gavyba turėtų pradėti augti, nes gamintojos reaguoja į paklausos atsigavimo požymius švelnėjant ribojančiosioms priemonėms“, – teigė IEA savo reguliarioje mėnesinėje ataskaitoje apie naftos rinkas.

„Ateities sandorių rinkos tikisi, kad naftos rinka pereis nuo didelio pertekliaus pirmąjį šių metų pusmetį iki deficito antroje pusėje“, – pridūrė organizacija.

Šių metų pradžioje įvairiose pasaulio šalyse įvestos karantino priemonės sukėlė precedento neturintį naftos paklausos kritimą, nes buvo apribotos kelionės, o daugelis gamyklų sulėtino gamybą arba ją sustabdė.

IEA vertinimu, antrąjį ketvirtį pasaulinis naftos poreikis sumažėjo 16,4 mln. barelių per parą.

Valstybėms ėmus švelninti šias priemones, paklausa atsigavo, o IEA atkreipia dėmesį į stiprų paklausos atsigavimą Kinijoje ir Indijoje gegužės mėnesį.

Kadangi antrojo ketvirčio paklausos kritimas buvo šiek tiek mažesnis, nei buvo manoma anksčiau, IEA pakoregavo savo prognozes.

Dabar organizacija mano, kad pasaulinė naftos paklausa šiais metais sieks vidutiniškai 92,1 mln. barelių per parą – tai reiškia, bus 7,9 mln. barelių per parą mažesnė nei 2019 metais.

O kitais metais paklausa turėtų padidėti 5,3 mln. barelių per parą iki 97,4 mln. barelių per parą.

„Visgi didelis naujų COVID-19 užkrato atvejų skaičius kai kuriuose regionuose, įskaitant Šiaurės ir Lotynų Ameriką, vėl gali priversti koreguoti prognozes“, – teigė IEA.

Organizacijos nuomone, nuo rugsėjo mėnesio benzino ir dyzelino paklausos nuosmukis beveik išnyks. Nuo to laiko mažesnė degalų paklausa iš aviacijos pramonės pusės sudarys esminį bendros paklausos sumažėjimo komponentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.