Rusija mėto pėdas – skurdo ir elgetų joje nėra, tik varguoliai

Rusijos valdžia giriasi, kad šalyje nebeliko skurdo, – žmonių pajamos vis didėja. Tačiau nutyli, kad kone trečdalis jos piliečių gyvena kęsdami nepriteklių, o turtas sukauptas 10 proc. turtingiausiųjų rankose.

Rusijoje padaugėjo neturtingųjų – skurdas supančiojo apie 21 milijoną žmonių.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
Rusijoje padaugėjo neturtingųjų – skurdas supančiojo apie 21 milijoną žmonių.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos valdžia giriasi, kad šalyje nebeliko skurdo<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos valdžia giriasi, kad šalyje nebeliko skurdo<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos valdžia giriasi, kad šalyje nebeliko skurdo<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos valdžia giriasi, kad šalyje nebeliko skurdo<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos valdžia giriasi, kad šalyje nebeliko skurdo<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos valdžia giriasi, kad šalyje nebeliko skurdo<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

specialiai Lietuvos rytui, Maskva

Jul 11, 2020, 9:32 AM, atnaujinta Jul 11, 2020, 10:09 AM

„Rusijai pavyko panaikinti didžiulį skurdą“, – teigiama analitinėje apžvalgoje, kurią parengė Rusijos vyriausybei pavaldus Analitinis centras kartu su kitomis valstybės institucijomis. Ši apžvalga atsidūrė ne bet kur, o Jungtinių Tautų (JT) interneto svetainėje.

Kaip teigiama dokumente, tyrimas atliktas norint įvertinti, ar Rusijai pavyksta pasiekti darnaus vystymosi tikslus, kuriuos iki 2030 metų nustatė JT.

Šeimos toliau skursta

Kremliaus analitikai trina rankomis – sėkmė juk akivaizdi. Pagal Pasaulio banką, skurdą nusakantis rodiklis – tai vieno žmogui vartojimui per dieną išleidžiamas pinigų kiekis, kuris sudaro mažiau nei 1,9 JAV dolerio (1,69 euro). Kremliaus teigimu, Rusijoje nebėra tokias mažas pajamas gaunančių žmonių.

Prieš trejus metus mažiau nei 3,2 JAV dolerio (2,85 euro) per dieną tekdavo maždaug 0,1 proc. Rusijos gyventojų, mažiau negu 5,5 JAV dolerio (4,9 euro) – 1 proc., o už 10 JAV dolerių (8,9 euro) per dieną pragyvendavo apie 6 proc. rusų.

Tačiau pastaruoju metu skurdo struktūra pasikeitė. 2000 metais dauguma skurstančiųjų buvo pensininkai ir šeimos, auginančios vieną vaiką ar jų neturinčios, o 2017-aisiais apie 80 proc. skurstančiųjų sudarė kelis vaikus auginantys sutuoktiniai.

Pasaulio bankas 2019 m. pateiktoje ataskaitoje pažymėjo, kad Rusijoje nedaugėja pasiturinčių žmonių – tokių, kurie vartojimo reikmėms per dieną gali skirti daugiau negu 11 JAV dolerių (9,8 euro).

Nulupa net mokesčius

Aukštosios ekonomikos mokyklos ekspertai įspėjo, kad pasiturinčių žmonių šioje valstybėje ilgainiui dar labiau sumažės.

Juo labiau kad ir Ekonominės plėtros ministerija skaičiuoja, kad per šiuos metus realiosios žmonių pajamos susitrauks 3,5 proc., o atlyginimai – 3,6 proc.

Laikraštis „Trud“ priminė Rusijos statistikos departamento duomenis, kurie liudija, kad šalyje padaugėjo oficialių varguolių, – skurdas supančiojo apie 21 mln. žmonių, arba 14,3 proc. gyventojų.

Tai rusai, kurių mėnesio pajamos nesiekia vidutinio pragyvenimo lygio – 10,75 tūkst. rublių (138 eurų).

Be to, net ir nuo šių grašių valstybė pasiima 13 proc. gyventojų pajamų mokestį, taip vargingiausius dar labiau nuskurdindama.

Santaupos šokiravo

Rusijos žiniasklaida netruko paskelbti šokiruojančią informaciją: Rusijos gyventojai per 20 metų 16 kartų pagausino savo finansus.

1999-aisiais jie turėjo sukaupę 0,1 trln. JAV dolerių (0,09 trln. eurų), o 2019-aisiais – 1,6 trln. (1,43 trln. eurų). Vien nuo 2014 iki 2019 metų piliečių santaupos padidėjo 11,7 proc.

Anot naujienų agentūros TASS, realiosios disponuojamos gyventojų pajamos nuolat mažėjo ir per minėtus 6 metus sumenko 11 proc. Tai reiškia, kad neturtingieji toliau skusta, o turtingieji lobsta.

„55,8 proc. viso privataus turto 2019 m. priklausė Rusijos milijonieriams“, – teigė tarptautinė konsultacijų įmonė „Boston Consulting Group“. Kitų šaltinių duomenimis, 83 proc. Rusijos turto šiuo metu priklauso dešimtadaliui jos gyventojų.

Turtas – svetimose rankose

Ekonomistas Jurijus Pronko vienoje interneto svetainių teigė, kad dauguma rusų patiria beviltiško skurdo keliamas kančias.

Kaip galima pragyventi, jeigu 10 proc. skurdžiausių piliečių per mėnesį gauna vos 5800 rublių (74,5 euro) pajamų?

„Kitų 10 procentų pajamos siekia 10 300 rublių (apie 132 eurus) per mėnesį, dar 10 procentų gauna 13 600 rublių (apie 175 eurus), o kartu sudėjus tai juk trečdalis Rusijos gyventojų.

Buvęs Vladimiro Putino patarėjas akademikas Sergejus Glazjevas yra aiškinęs, kad apie 50 proc. viso Rusijos pramonės turto priklauso užsieniečiams. Taigi pusė šalies pramonės sukuriamo turto atitenka svetimiems arba tiems Rusijos piliečiams, kurie jį valdo per užsienyje įkurtas lengvatinio apmokestinimo kompanijas, – rašė ekonomistas J.Pronko. – Jie pasiima pinigus ir perveda juos į užsienio bankus.

Materialinis atotrūkis tarp turtingųjų ir vargšų mūsų šalyje tapo norma. Nors ir kyla socialinio perversmo grėsmė, valstybė atkakliai gina savo turtuolius.“

Rusijos Valstybės Dūmos komunistų frakcija neseniai pasiūlė įstatymu uždrausti parlamentarų sutuoktiniams ir vaikams nuolat gyventi kitose valstybėse.

Tačiau įstatymo projektą sužlugdė Kremliui palankios „Vieningosios Rusijos“ deputatai, kurių Dūmoje yra konstitucinė dauguma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.