BETA kviečia teikti paraiškas mažajai renovacijai

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) paskelbė kvietimą teikti paraiškas mažajai renovacijai. BETA priima paraiškas modernizuoti daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemas. Pagal šį kvietimą planuojantiems diegti energinio efektyvumo didinimo priemones numatyta 30 proc. valstybės parama. Paraiškos priimamos visuose BETA regioniniuose padaliniuose iki 2021-ųjų vasario 1 dienos arba tol, kol nebus viršyta šiai priemonei numatyta 5 mln. eurų suma.

 Pagal naująjį kvietimą į valstybės paramą gali pretenduoti ir tie daugiabučiai namai, kuriuose šilumos punktas yra pakeistas ir jau įrengta nepriklausoma šilumos tiekimo sistema.<br> Nuotr. iš BETA archyvo
 Pagal naująjį kvietimą į valstybės paramą gali pretenduoti ir tie daugiabučiai namai, kuriuose šilumos punktas yra pakeistas ir jau įrengta nepriklausoma šilumos tiekimo sistema.<br> Nuotr. iš BETA archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 6, 2020, 8:27 AM

„Svarbu akcentuoti, jog šis kvietimas suteikia galimybę ne tik modernizuoti šildymo ar karšto vandens sistemas, bet ir įdiegti alternatyvias energijos priemones karštam vandeniui ruošti“, – pažymi Valius Serbenta, BETA direktorius.

Paraiškas mažajai renovacijai gali teikti platus spektras pareiškėjų – daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, savivaldybės energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai, šilumą tiekiančios įmonės, taip pat kiti asmenys, įgalioti daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų.

BETA direktorius pažymi, kad nepriklausomai nuo pareiškėjo ir prašomos sumos, kompensavimo suma visiems yra vienoda – 30 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

Žaliosios energijos svarba auga

Remiantis 2020 m. liepos mėn. atliktu sociologiniu visuomenės nuomonės tyrimu, paaiškėjo, kad net 91 proc. daugiabučių gyventojų pritaria alternatyvių energijos šaltinių diegimui renovuojant daugiabučius namus: 38 proc. apklaustųjų visiškai pritaria ir 53 proc. greičiau pritaria. Galima matyti, jog gyventojų susidomėjimas kasmet didėja – pavyzdžiui, 2018 m. norinčių įsidiegti tokio tipo priemones skaičius siekė 49 proc.

Be to, daugiau nei dešimtadalis apklausos dalyvių, gyvenančių daugiabutyje, atskleidė, kad šiuo metu savo pastate jau yra įdiegę arba planuoja diegti alternatyvios energijos priemones.

Lyginant su analogišku tyrimu, atliktu praėjusiais metais, žmonių, jau įdiegusių šias priemones, skaičius išaugo 3 kartus – nuo 1 proc. iki 3 proc. Dar 10 proc. daugiabučių gyventojų (pernai – 4 proc.) planuoja diegti inovatyvias energijos taupymo priemones.

„Tad tikiu, kad šis kvietimas taps rimta paskata gyventojams savo daugiabutyje įsirengti alternatyvias energijos priemones ir taip tapti tais įkvepiančiais pavyzdžiais, parodančiais, kad inovatyvios priemonės gali būti sėkmingai naudojamos ir senos statybos daugiabučiuose“, – sako V.Serbenta.

Pagrindiniai reikalavimai pareiškėjams

Remiantis kvietime nurodytomis sąlygomis, valstybės parama bus skiriama tokioms priemonėms kaip radiatorių keitimas, termostatinių ventilių įrengimas, vamzdynų keitimas, individualių šilumos apskaitos prietaisų ar šilumos daliklių sistemos įrengimas, išmaniosios apskaitos, leidžiančios vienalaikį rodmenų nuskaitymą iš daliklių ir karšto vandens skaitiklių butuose, diegimas ir kt.

Planuojantiems diegti įrenginius, skirtus karštam vandeniui ruošti iš atsinaujinančių energijos išteklių, valstybės parama numatoma saulės plokšteliniams ar vakuuminiams kolektoriams, šildytuvams ir akumuliacinėms talpykloms, mažo galingumo šilumos siurbliams karštam vandeniui ruošti, saulės fotovoltinei elektrinei (elektros energijos poreikiams, atsiradusiems dėl karšto vandens ruošimo) įrengti ir kt.

BETA direktorius pažymi, jog vykdant mažąją renovaciją gyventojai gali įsirengti ir individualias šilumos reguliavimo sistemas, kurios leidžia šilumą vartoti pagal savo poreikius ir taip dar labiau sutaupyti.

Svarbu tai, jog valstybės paramą siekiantys gauti gyventojai privalo pasikeisti elevatorinius šilumos punktus naujais automatizuotais šilumos punktais ar atnaujinti senus susidėvėjusius šilumos punktus, kurie automatiškai nepalaiko parinktos karšto vandens temperatūros pastato vidaus karšto vandens tiekimo sistemoje.

Be to, pagal naująjį kvietimą į valstybės paramą gali pretenduoti ir tie daugiabučiai namai, kuriuose šilumos punktas yra pakeistas ir jau įrengta nepriklausoma šilumos tiekimo sistema.

Daugiau informacijos apie kvietimą rasite www.betalt.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.