Euro zonos ekonomika šiemet dar trauksis, atsigavimas bus lėtesnis

Euro zonos ekonomika 2020 patirs rekordinį nuosmukį, tačiau ne tokį didelį, kaip buvo manyta, antradienį parodė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) duomenys, taip pat įspėjantys apie lėtą atsigavimą.

Vokietijos ekonomikos augimas šiais metais sumenks 6 proc.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Vokietijos ekonomikos augimas šiais metais sumenks 6 proc.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2020, 6:08 PM

Pasak TVF, euro zonos ekonomika šiemet susitrauks 8,3 proc. – tokio nuosmukio nebuvo nuo Didžiosios depresijos laikų.

Visgi tai mažiau nei 10,2 proc. nuosmukis, prognozuotas birželį ir prieš tai, kai Europos ekonomika pradėjo atsiverti vasaros mėnesiais.

Augs silpniau 

Atsižvelgdamas į tai, kad vis dar nėra sukurta vakcina nuo COVID-19, TVF įspėjo, jog 2021 metais ekonomika augs 5,2 proc. – silpniau nei birželį prognozuotais 6 procentais.

Duomenys dėl šių metų augimo taip pat yra geresni nei pačios ES liepą paskelbta prognozė, numačiusi, kad euro zonos ekonomika 2020 metais susitrauks 8,7 procento.

Tačiau Europos Sąjunga buvo kur kas optimistiškiau nusiteikusi dėl 2021 metų, prognozuodama 6,1 proc. augimą.

Pasak TVF, Europoje labiausiai nukentės Ispanija, kurios bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet smuks 12,8 procento. Italijos BVP susitrauks 10,6 proc., o Prancūzijos – 8,3 procento.

Tuo tarpu Vokietijos ekonomikos augimas šiais metais sumenks 6 proc., nes paklausa Azijoje išlieka suvaržyta, pažymėjo TVF.

ES nepriklausančios Didžiosios Britanijos ekonomika 2020 metais sumenks 9,8 proc., o 2021 metais atsigaus 5,9 proc., prognozuoja fondas.

TVF taip pat pažymėjo, kad nepavykus sudaryti prekybos ES ir JK prekybos susitarimo iki gruodžio 31 dienos, „padidėtų verslo išlaidos ir gali sutrikti ilgalaikiai tarpvalstybiniai susitarimai dėl gamybos“.

„Agresyvi“ politika

TVF teigimu, padėtis galėjo būti blogesnė. Fondas pagyrė Europos šalis už tai, kad skyrė daug lėšų padėti nuo pandemijos nukentėjusioms savo šalių ekonomikoms.

Fondas išskyrė 750 mlrd. eurų vertės ES atkūrimo paketą kaip priemonę, kuri siunčia teisingą signalą, kad ekonomikai galima padėti.

TVF taip pat atkreipė dėmesį į istorines Europos Centrinio Banko (ECB) priemones, kurios paskatino vertybinių popierių rinkas ir iš esmės išlaikė istoriškai mažas didžiulių skolų turinčių šalių, tokių kaip Italija, skolinimosi išlaidas.

„Šios agresyvios politikos priemonės suvaidino gyvybiškai svarbų vaidmenį palaikant nuotaikas ir užkertant kelią tolesniam COVID-19 suduoto smūgio nuvilnijimui per finansų sistemą“, – pažymėjo TVF.

Fondas taip pat pabrėžė euro stiprumą, ypač pasaulyje dominuojančio JAV dolerio atžvilgiu.

Balandžio–rugsėjo mėnesiais „pagerėjus ekonominėms perspektyvoms ir sulėtėjus COVID-19 atvejų skaičiaus augimui, euras pabrango beveik 4 procentais“.

Tuo laikotarpiu JAV doleris susilpnėjo maždaug tiek pat, nors nauja užkratų banga visoje Europoje gali pakeisti dinamiką.

TVF teigė, kad Europos augimo nuosmukis bus gilesnis nei JAV, kur recesija sieks tik 4,3 proc., o kitais metais bus fiksuojamas 3,1 proc. augimas.

TVF teigimu, Azijoje nuosmukis būtų dar mažesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?