Dar labiau griežtina lankymąsi parduotuvėse, automobiliams leis užimti tik 20 proc. vietų

Vyriausybei nuo trečiadienio sugriežtinus karantino sąlygas ir ribojimus prekybininkams, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė sako, kad naujieji reikalavimai labai griežti.

Nuo trečiadienio prekybos centruose bus labiau ribojami klientų srautai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nuo trečiadienio prekybos centruose bus labiau ribojami klientų srautai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Nuo trečiadienio prekybos centruose bus labiau ribojami klientų srautai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Nuo trečiadienio prekybos centruose bus labiau ribojami klientų srautai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Nuo trečiadienio prekybos centruose bus labiau ribojami klientų srautai.<br>T.Bauro nuotr.
 Nuo trečiadienio prekybos centruose bus labiau ribojami klientų srautai.<br>T.Bauro nuotr.
 R.Vainienė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 R.Vainienė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Nuo trečiadienio prekybos centruose bus labiau ribojami klientų srautai.<br>R.Vitkaus nuotr.
 Nuo trečiadienio prekybos centruose bus labiau ribojami klientų srautai.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 7, 2020, 1:32 PM, atnaujinta Dec 8, 2020, 10:33 AM

Vyriausybė pirmadienį nutarė, kad nuo trečiadienio prekybos centruose bus labiau ribojami klientų srautai, užtikrinant 15 kv. metrų prekybos plotą vienam žmogui mažesnėse parduotuvėse ir 30 kv. metrų plotą – didesniuose nei 10 tūkst. kv. metrų prekybos centruose.

„Dėl prekybinio ploto tiesioginiai reikalavimai, kurie mažina srautus parduotuvėse, esančiose prekybos centruose, net tris kartus didėja. Tai nėra kažkuo nauji reikalavimai, nes ploto ribojimas buvo ir iki šiol, tiesiog reikės peržiūrėti skaičius. Pažįstamas reikalavimas, bet labai stipriai sugriežtintas“, – naujienų agentūrai BNS sakė R.Vainienė.

Šalia parduotuvių, prekybos centrų, turgaviečių ir kitų viešų prekybos vietų esančiose automobilių aikštelėse bus leidžiama užimti ne daugiau kaip 20 proc. stovėjimo vietų, neskaičiuojant darbuotojams bei neįgaliesiems skirtų vietų.

Pasak R.Vainienės, šis reikalavimas prekybininkams bus naujas, jis turėtų netiesiogiai reguliuoti srautus. „Logika, matyt, tokia, kad siekiama skatinti žmones apsipirkti arčiau namų esančiose prekybos vietose, nevykti automobiliu“, – sakė asociacijos vadovė.

„Kaip tai veiks, kaip tai bus įgyvendinama – dar yra dvi dienos, matyt, visi skirtingai tuos sprendinius padarys. Čia jau nuo kiekvieno priklauso, kaip jie išskaičiuos, kaip darbuotojų vietas eliminuos, kai kur yra ir su gyvenamaisiais namais besiribojančios automobilių stovėjimo aikštelės“, – pridūrė ji.

Sekmadienį prezidentas Gitanas Nausėda situaciją aptarė su Sveikatos ekspertų tarybos nariais, po susitikimo jo vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta užsiminė, jog yra siūlymas apriboti ne maisto prekių prekybą savaitgaliais.

Tuo metu R.Vainienė pabrėžia, kad norint įvesti tokius ribojimus, reikėtų galvoti ir apie paramą verslui.

„Ribojimas visada turi eiti su argumentais, ir jei uždaroma veikla, turi būti šalia ir paramos verslui priemonės, nes prekybos sektorius išskirtinis tuo, kad jame dirba labai daug darbuotojų ir tokie reikšmingi suvaržymai turi labai tiesiogines pasekmes užimtumui ir mokesčių mokėjimui“, – teigė ji.

Ji taip pat pabrėžė, kad parduotuvėse žmonių kontaktai yra labai trumpi, be to, užtikrinamos visos apsaugos priemonės.

Nuo trečiadienio tai pat rekomenduojama visose parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose bei paslaugų vietose nerengti akcijų, išpardavimų, nuolaidų valandų, kurios didina pirkėjų srautus, siūloma didinti dirbančių kasų skaičių, kad nebūtų eilėje daugiau kaip penki asmenys, nustatyti ilgesnį darbo laiką, parduotuvėse lankytis vienam šeimos asmeniui.

Privers žmones galvoti

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad automobilio stovėjimo vietų ribojimai šalia prekybos centrų privers žmones pagalvoti, ar verta į juos vykti.

„Didžioji dalis vis dėlto esame tinginiai. Jeigu kur nors reikia truputį paeiti, dažnu atveju apsisprendžiame, kad gal nereikia. Viešuoju transportu žmonės mažai naudojasi. Labai logiška, kad taip daro vengdami rizikų, nes ten užsikrėsti tikimybė taip pat yra.

Kai nebus galimybės patogiai statyti automobilio, matyt, nemaža dalis žmonių kelis kartus pagalvos, kad yra bėda ten palikti automobilį, kelis kartus pagalvos, ar reikia važiuoti į prekybos centrą. Tokia ir logika“, – teigė A.Veryga.

„Prie kai kurių prekybos centrų tokią praktiką galime jau ir dabar pamatyti, kad dalis statymo vietų pažymėtos kaip negalimos statyti. Tokiu būdu srautai jau dabar yra sumažinami“, – pridūrė jis.

Ieško sprendimų

Vyriausybei nuo trečiadienio įpareigojus automobilių aikštelėse šalia prekybos centrų leisti užimti ne daugiau kaip penktadalį vietų, kai kurie prekybininkai teigia uždarysiantys dalį aikštelių, o kiti sprendimų dar ieško.

Prekybos ir pramogų centro „Ozas“ valdytoja Ina Augulienė sako, kad siekiant sureguliuoti automobilių srautus, dalis aikštelių bus uždaryta, o mokamos aikštelės sistema bus suprogramuota taip, kad įleis ne daugiau kaip 20 proc. automobilių.

„Daugiaaukštėje aikštelėje dalis aukštų bus uždaryta, aptvertos zonos, kuriose parkuoti automobilių negalima, o pačius automobilius, kaip ir iki šiol, bus rekomenduojama parkuoti tik į kas antrą vietą“, – BNS sakė I.Augulienė.

Anot jos, aikštelėje budės apsaugos darbuotojai, kurie prižiūrės srautus. Tuo metu darbuotojams bus skirti atskiri aukštai, kur įvažiuoti lankytojams bus draudžiama.

Kauno prekybos centrą „Mega“ ir kitus prekybos objektus valdančios bendrovės „Baltic Red“ generalinio direktoriaus pavaduotoja Ieva Goštautaitė-Gedutė BNS sakė, jog kol kas laukiama Vyriausybės patikslinimų dėl ribojimo, nes neaišku, ar automobilius galima statyti, pavyzdžiui, į kas penktą vietą, ar tiesiog 80 proc. aikštelės turėtų būti uždaryta.

„Didžiausias iššūkis – lauko teritorija ir leistinas parkavimui naudoti aikštelės plotas. Dėsime visas pastangas, kad į rekomendacijas būtų atsižvelgta, o draudimai – užtikrinti“, – sakė „Megos“ atstovė.

Pasak jos, visiems „Baltic Red“ valdomų prekybos centrų nuomininkams bus pranešta, kad būtna riboti lankytojų eiles ir didinti dirbančių kasininkų skaičių.

Tuo metu Švedijos baldų ir namų apyvokos reikmenų prekybos centro „Ikea“ bei prekybos centrus „Akropolis“ Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose valdančios bendrovės „Akropolis Group“ atstovai BNS informavo, jog dar ieškoma sprendimų, kaip įgyvendinti Vyriausybės reikalavimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.