Linas Stalnionis: „Smulkusis verslininkas Lietuvoje – tai filmo „Greitis“ autobuso vairuotojas“

Linas Stalnionis yra vienas geriausių smulkaus verslo trenerių Lietuvoje. Savo karjerą pradėjęs logistikos srityje, vėliau suprato, kad jo pašaukimas – padėti smulkaus verslo savininkams „valdomą chaosą“ paversti stabiliai augančiu verslu, paremtu patikimomis sistemomis.

Linas Stalnionis.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Linas Stalnionis.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Linas Stalnionis.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Linas Stalnionis.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-12-10 05:46

Verslo treneris nuo 2016 metų padeda smulkaus verslo savininkams spręsti versle kylančius iššūkius, didinti asmeninį ir verslo našumą optimizuojant procesus, veiklas, kuriant bei tobulinant sistemas. Jo klientai jį vadina „verslo partneriu, su kuriuo nereikia dalintis akcijomis“.

– Prisistatote kaip verslo treneris. Kaip juo tapote?

– Verslo treneris esu penktus metus. To pasiekiau per saviugdą. Esu baigęs logistikos mokslus, įsidarbinau logistikos įmonėje, bet supratau, kad ne savo vietoje esu.

Pradėjau ieškoti, investuoti į save, atsirado finansinio raštingumo akademija „Starfish Academy“, kiti kursai ir taip po truputį pradėjo dėliotis paveikslas, kuo iš tikrųjų norėčiau būti.

– Kokius verslus treniruojate?

– Susisiaurinau iki smulkiojo verslo. Iš pradžių bandžiau pozicionuoti save kaip dirbantį su smulkiuoju ir vidutiniu verslu, bet vėliau supratau, kad manęs labiausiai reikia smulkiajam verslui.

Mane smulkusis verslas labiausiai ir „veža“, nes ten sprendimai greičiausiai įdiegiami. Labai daug asmeninės vertės prideda ir ta emocinė grąža, kai džiaugiesi po kelių savaičių klientų pasiektais rezultatais. Orientuojuosi į plataus spektro verslus. Kažkada skaičiavau, tai gavau virš 40 skirtingų verslo sričių.

– Kokiais klausimais ar problemomis į Jus dažniausiai kreipiasi verslininkai?

– Didžioji dalis kreipiasi su rūpesčiais, mažesnė dalis kreipiasi tiesiog suvokdami, kad jiems vieniems sunku, o pasitelkus pagalbą galima judėti greičiau.

Pastarųjų mažai, bet aš jais džiaugiuosi labiausiai. Tie, kurie ateina su iššūkiais ir problemomis, dažniausiai būna priėję tokį tašką, kai su savo žiniomis, su savo resursais pasiekė maksimumą.

Trūksta daugiau kompetencijų, kaip toliau judėti pirmyn. Kiti ateina su konkrečiomis problemomis: nesusitvarko su kolektyvu, darbuotojai neatlieka užduočių ir nesupranta atsakomybių.

Kiti nesuvaldo savo verslo finansų. Tuomet aš užduodu klausimą, kaip valdomi finansai. Dažnai atsakymas būna: „žinai, Linai, yra pinigų sąskaitoje arba nėra pinigų sąskaitoje“.

Tai taip ir valdomi tie finansai. Taip pat dažnu smulkaus verslo savininko iššūkiu tampa tai, kad užimama per daug vaidmenų, o tai labai įsuka į verslo rutiną. Visas verslas yra priklausomas nuo jų, jeigu bent truputį atsitrauktų, bent truputį sustotų, tai verslas pradėtų važiuoti žemyn arba visai sugriūtų.

Galbūt teko matyti filmą „Greitis“, kuriame važiuoja autobusas, negalintis sustoti, nes susprogs. Panaši ir labai dažna smulkiojo verslo kasdienybė, kai savininkas yra prie vairo, važiuoja ir negali sustoti, nes verslas sugrius.

– Dažnai girdime iš verslininkų, ypač smulkiųjų, kad nėra pardavimų. Ar yra tokių besikreipiančių į Jus?

– Klientų poreikis yra universalus, neturėjau klientų, kurie sakytų, žinai, man naujų klientų nereikia. Tai yra universalu. Ar konkrečiai dėl pardavimų ateina? Taip, maža dalis.

Daugiau būna, kad trūksta pardavimų procesų, jie yra nesustyguoti. Apibendrinant smulkųjį verslą, aš dažniausiai jį vadinu „valdomu chaosu“. Labai dažnai būna vienas, du savininkai arba šeimos verslas ir jie suvaldo tam tikrą kiekį klientų, finansinių srautų, tas verslas veikia ir gali veikti pelningai, bet tai yra „valdomas chaosas“. Žmonės pradeda auginti tuos verslus ir kažkuriuo momentu tas visas chaosas tampa nevaldomas. Iš to ir kyla dauguma problemų.

– Ar tiesa, kad verslo konsultantai pas mus vertinami skeptiškai? Kaip manote, kodėl? Ar tas požiūris keičiasi?

– Aš asmeniškai su tokiu požiūriu nesusiduriu, bet čia greičiausiai dėl to, kad į mane kreipiasi atviro mąstymo žmonės ir tie, kurie supranta, kad žvilgsnis iš išorės yra naudingas.

Aišku, yra tokių, kurie tikrai viską žino geriausiai ir nieko jiems nereikia. Aš suprantu, kodėl toks požiūris gali būti, nes aš pradėjau savo veiklą ne kaip treneris, o kaip konsultantas.

Pradėjau tiesiog su savo pažįstamais, kurie turi savo smulkiuosius verslus. Aiškindavomės, kokius iššūkius reikia išspręsti. Aš pateikdavau sprendimus, kuriuos jie turėjo patys įsidiegti.

Paprastai tuo konsultantų darbas baigtas, bet kadangi man įdomus rezultatas, tai aš po dviejų trijų mėnesių pasiskambindavau, klausdavau, ką pavyko nuveikti. Atsakymas dažnai būdavo – „nieko“.

Taip yra todėl, kad smulkusis verslas yra labai inertiškas. Tuo metu atrodė, kad sprendimas tikrai geras, kad jis tikrai išspręs verslo situaciją, tačiau kitą dieną savininkai grįždavo į savo veiklą, vėl įtraukdavo rutina ir sprendimui diegti laiko ir dėmesio nebelikdavo. Konsultantas kaip ir padarė savo darbą, sukūrė vertę, bet rezultato nėra. Matyt, todėl ir yra toks skeptiškas požiūris į konsultantus.

– Tai kodėl verta dirbti su verslo treneriu?

– Išskirčiau tris esminius momentus: pirmas momentas – tai nešališkas žmogus, kuris visada yra šalia. Kaip vienas mano klientas įvardino: „tu esi kaip verslo partneris, tik akcijomis nereikia dalintis“.  Verslo treneris suinteresuotas klientų verslo sėkme ir pasiruošęs padėti tai pasiekti.

Antras momentas – iš trenerio gali gauti visą reikalingą informaciją konkrečiam sprendimui įdiegti. Verslo treneris pateiks informaciją, kuri reikalinga tuo momentu išspręsti tam tikrą klausimą, atlikti tam tikrą pokytį.

Trečias momentas – klientas prieš trenerį turi nuoseklią atskaitomybę. Sesijos su klientais dažniausiai vyksta kas antrą savaitę, o jų metu aš pateikiu, ką jie turi padaryti, kodėl tai reikia įgyvendinti ir kaip tai padaryti.

Tai yra įrankiai, šablonai, pavyzdžiai ir kitų verslų patirtys, bet jie patys turi įdiegti sprendimus versle. Po dviejų savaičių jie atsiskaito, ką atliko, ir mes judam toliau. Tai neleidžia vėl įsisukti į rutiną, nes su savimi susitarti lengva, bet kai įsipareigoji kitam žmogui, dažniausiai esi linkęs padaryti suplanuotus darbus.

– Minite, kad padedate verslininkams išauginti stabilų verslą, paremtą sistemomis? Kokiomis?

– Pavyzdžiui, yra finansų valdymo sistemos – tai gali būti elementarus biudžetavimo procesas, prognozavimo ir rodiklių sekimo procesai, kurie vyksta kelis kartus per mėnesį.

Lygiai tas pats gali būti su žmonėmis – kol jų komandoje nedaug, tai galima žmones pasamdyti ir su jais visais dirbti be sistemos. Verslui augant verta turėti žmonių paieškos, atrankos, įvedimo, mokymo, vertinimo, motyvavimo ir išvedimo procesus, kitaip sakant, žmogiškųjų išteklių valdymo sistemą. Ir tas pats su visomis sritimis versle – galima daryti atsitiktinai ar „kaip išeina“ arba galima turėti kad ir nesudėtingų sistemų.

– Kiek maždaug užtrunka sustyguoti verslą? Kiek laiko trunka Jūsų konsultacijos? Ar tai labai brangus „malonumas“?

– Dažniausiai žmonės ateina ne su vienu iššūkiu. Nemaža dalis pamato, kad trenerį visada šalia savęs turėti yra vertinga. Juk ir sporte tie, kurie profesionaliai sportuoja, nepasiima trenerio mėnesiui ar savaitei.

Paprastai, kartu su treneriu dirba nuosekliai ir ilgesnį laiką. Turiu klientų, kurie su manimi jau daugiau kaip dvejus metus darbuojasi. Yra klientų, kurie ateina su konkrečiais iššūkiais ir gauna konkrečių patarimų, ką reikia išsispręsti, ir toliau pirmyn juda patys.

Vidutiniškai, sakyčiau, kad su klientais dirbu apie metus laiko. Tiesa, nėra jokių ilgalaikių įsipareigojimų. Galime dirbti ir mėnesį. Yra mėnesio abonementas ir bet kada galima stabdyti darbus, jeigu klientai nemato vertės.

O dėl kainų – kas antrą savaitę yra grupinės konsultacijos, tai yra 77 eurų per mėnesį investicija. Sakyčiau, netgi pačiam smulkiausiam verslui iš esmės yra prieinama kaina.

Kas nori dirbti individualiai su manim, kaina svyruoja tarp dviejų ir keturių šimtų eurų per mėnesį. Tai reikėtų traktuoti kaip investicijas ir jos visos atsiperka, jei klientai atlieka veiksmus pokyčiams įdiegti.

– Verslininkai, ypač pradedantieji, dažnai užstringa situacijoje, užsisuka smulkiuose reikaluose ir neturi laiko ar net nežino, kaip išeiti iš to užburto rato? Koks būtų Jūsų patarimas?

– Pirmiausia reikėtų sustoti. Tas bėgimas rate neleidžia pamatyti tikrosios situacijos. Aš visuomet rekomenduoju atsitraukti nuo „pastato“, nes, kai tu stovi prie pat sienos, tu net nematai viso pastato. Tau reikia atsitraukti ir iš toliau pažiūrėti į savo situaciją. Padaryti tai pačiam yra ganėtinai sunku, todėl labai verta pasiieškoti bendraminčių, konsultantų, trenerių ar šiaip pažįstamų, kurie turi verslus ir kurie padės tau į save ir verslą pažiūrėti iš šalies.

Vienas žinomiausių pasaulyje verslo vadybos konsultantų Peteris Druckeris yra gerai pasakęs, kad versle nėra nieko blogiau kaip entuziastingai bėgantys žmonės.

Ne į tą pusę! Su smulkiuoju verslu dažnai būna, kad juda, daro kažką, bet norimo rezultato nėra. Kai sustoji, neretai pamatai, kad ne į tą pusę „bėgai“.

O ar „bėgsi į tą pusę“ labai daug priklauso ir nuo lyderystės. Ar tu sugebi būti lyderis pats sau? Ar tu sugebi elgtis kaip lyderis? Ar sugebėsi suburti komandą aplink save?

Apie tai kalbėsiu ir sausio 29 d. vyksiančioje konferencijoje „Live2Lead: Lietuva 2021“. Pasidalysiu su jos dalyviais savo patirtimi apie nematomus blokus tiek versle, tiek asmeniniame gyvenime.

Aptarsime „nematomas sienas“, kurios neleidžia judėti pirmyn norima linkme. Aš konferencijoje tas sienas nuspalvinsiu, parodysiu jas ir konferencijos dalyviams atsiras galimybė tas sienas perlipti, apeiti ar galų gale jas sugriauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.